Za područje
  Najveći izbor bazenske opreme u Hrvatskoj

  Crna plijesan na zidu? Gljivice na zidu? Vlaga u stanu? Sanacija odmah!

  Članak je pregledalo čak 25649+ korisnika
  Poprilično često se događa da u svojem domu ili kod prijatelja ugledamo ružne crne mrlje u kutovima i na zidovima. Plijesan u stanu nije samo neugodna na pogled, već je i nezdrava. Štoviše, pokazatelj je da s razinom vlage u našoj kući ili stanu nešto nije u redu. Plijesan i vlagu možemo pripisati nedovoljnom provjetravanju, toplinskim mostovima, curenju vode i strukturnim oštećenjima.
  Stručni članak 25649
  omiljen
  Pljesan prvi pokazatelj velike vlage na zidovima.

  Plijesan na zidu - uzroci

  Zrak ima sposobnost da na sebe veže vlagu. Kako bi se dobro osjećao, čovjek treba vlažnost zraka između 40 i 60 %. Idealna relativna vlažnost je 50 %. Preniska vlažnost uzrokuje iritaciju sluznice, dok previsoka izaziva bolesti organa za disanje. No, ukoliko vlaga u zraku poraste na 80 %, nastaje plijesan.
   
  Pogledajmo primjer. Ako je u kući 80% relativne vlažnosti, temperatura u prostoru je 19 C, vlaga se kondenzira već na površini zida od 15,5. Stalna prisutnost vlage na zidu omogućava nesmetani razvoj plijesni.
   
  Dakle, za kondenzaciju vlage i nastanak plijesni postoje tri glavna razloga. Prvi je previše vlage u prostoriji uslijed nedovoljne cirkulacije zraka, drugi su građevinski propusti i oštećenja uslijed čega se događa kondenzacija, treći puknuće ili propuštanje oluka, dovodnih ili odvodnih instalacija, klupčica, opšava i dr.
   
  Kako se stvara vlaga? Mnogo vlage proizvedemo sami zbog kućanskih aktivnosti poput kuhanja, tuširanja, sušenja rublja u zatvorenom, kao i znojenjem te tjelesnim aktivnostima. Najviše vlage nastaje kod kuhanja, vlaga u stanovima isparava iz kućnih ljubimaca i biljaka.
   
  Za nastanak vlage i plijesni možemo naći i druge razloge. Mogla je ostati zarobljena u konstrukciji, koja se prije vašeg useljenja u dom nije osušila. Krivci mogu biti i prijašnji vlasnici objekta, ukoliko ga nisu dovoljno provjetravali ili zagrijavali.
   
  Zakoni fizike na prirodan način omogućuju prolazak vlage, zato provjetravanje ima ključnu ulogu. Moderni PVC prozori, koji su izvrsnih toplinskih i zvučnih svojstava, su nepropusni, onemogućuju prirodnu izmjenu zraka i pokretljivost vlage u stanu, kakva je bila sa starom stolarijom, koja je bila energetski neučinkovita.

  Sljedeći bitan uzrok su razlike u temperaturi površine. Njih često uzrokuju toplinski mostovi. Toplinski most je područje gdje je toplinski tok povećan zbog različite vrste materijala, različite debljine materijala ili drugačije geometrije zgrade. Toplinski mostovi se javljaju na vanjskoj ovojnici zgrade. Mogu se pojaviti zbog manjkavog projekta ili zbog pogreške kod izvođenja radova. 

  Razlikujemo dvije vrste toplinskih mostova: konstrukcijske i geometrijske. Posljedica toplinskih mostova nije samo pojava vlage i kondenzacije, već i povećana potrošnja energije za grijanje. Za otkrivanje toplinskih mostova koristimo termografiju kao pouzdanu metodu za otkrivanje propusta.

  Vlagu u konstrukciji isto tako možemo pronaći zbog kapilarnog prijenosa kod nedovoljno izoliranih temelja ili jednostavno zbog krova koji propušta vodu.

   

  Stručni savjet tvrtke PROLUFT ISUŠIVANJE d.o.o.


  Zašto imamo probleme s vlagom?

  Vlaga u građevinarstvu je problem s kojim se susreću izvođači građevinskih radova, kao i korisnici u svih vrsta stambenih i poslovnih objekata. Po njemačkim statistikama preko 80% oštećenja na građevinskim objektima je zbog prekomjerne vlage ili utjecaja vode. Višak vlage možemo imati iz više razloga: zbog građevinskih oštećenja i propusta, prilikom gradnje ili zbog nepovoljnih životnih navika stanovanja.

  vlaga.png

  Oštećenja i propusti građevine:
  ·         Neispravni krovovi, oluci ili žljebovi, pukotine na zidovima, stara ili nikakva fasada.
  ·         Nedovoljno sušenje novogradnje ili renovacije zbog uštede troškova ili brzog useljenja.
  ·         Prodiranje vode zbog puknuća cijevi, poplava ili katastrofa itd.
  ·         Kondenzacija vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starijim loše izoliranim zgradama.
  ·         Kapilarna vlaga, češća na starijim građevinama u podrumskom ili prizemnom dijelu zgrade, ali je moguća i u novogradnji.
  ·         Strukturni defekti u izgradnji npr. toplinski mostovi.

  Životne navike također mogu biti uzrok prekomjernoj vlazi u zraku:

  ·         Tuširanje, kuhanje, sušenje rublja, kućni ljubimci i biljke stvaraju veliku količinu vlage koju je potrebno odstraniti.
  ·         Kondenzacija na oknima i plijesan na zidu također mogu biti od nedovoljnog provjetravanja.
  ·         Povećana vlažnost u prostorijama zbog nepravilnog grijanja ili ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi.
  ·         Prostori za povremeni (sezonski) boravak kao što su vikendice, klijeti, kamp kućice i plovila su također često na meti prekomjerne vlage zbog nedovoljnog provjetravanja.

  Metode sanacije ovise o vrsti, uzroku vlage i količini oštećenja

  ·         Kod curenja krovova, oluka i sl. potrebno je što prije popraviti oštećenje i ako su zidovi, strop ili pod namočeni, isušivati kako bi spriječili pojavu plijesni.
  ·         Fasada i krov su vrlo važan dio zaštite koji štiti od vanjskih utjecaja: vode, vlage te nastajanja gljivica, plijesni i algi.
  ·         Kod useljenja u nedovoljno isušenu novogradnju je dosta teško naknadno ispraviti greške, osobito ako je postavljen parket ili laminat na vlažnu podnu glazuru, ili postavljen knauf na betonske vlažne zidove. Tada je potrebno procijeniti kako što bolje naknadno sanirati da ne koristimo invazivne metode.
  ·         Kod prodora vode uslijed puknuća cijevi, poplava i sl. ako je veća količina vode, važno je odmah nakon popravka pristupiti isušivanju isušivačima, jer prirodnim putem je gotovo nemoguće riješiti se vlage. Osobito ako je voda prodrla u dublje slojeve ispod folije, termo izolacije, parketa, laminata i dr. gdje je potrebno dubinsko isušivanje.
  ·         Kod problema s vlagom, grijanjem i ventilacijom, potrebno je optimizirati klimu u prostoru, te po potrebi ugraditi grijanje/ventilaciju/isušivač ili rekuperator.
  ·         Za probleme kapilarne vlage najčešće se pristupa postavljanjem horizontalne barijere, injektiranjem, sanacijom paropropusnom žbukom i dr.
  ·         Za otkrivanje toplinskih mostova uspješno se koristi termografija, nakon sto se detektira mjesto, naknadnim intervencijama i ugradnjom pravog izolatorskog materijala može doći do velikih poboljšanja.
  ·         U kućanstvu vrlo često dolazi do povećane vlage zbog nedovoljnog ili pogrešnog provjetravanja. Kako bi smanjili utjecaj vlage, potrebno je više puta dnevno pravilno provjetravati prostor.

  Kako ispravno provjetravati:

  Jako dobro
  Prozor i vrata nasuprot su otvoreni - Poprečna ventilacija
  4 do 5 minuta je dovoljno kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio.

  Dobro
  Prozor širom otvoren - Provjetravanje
  5 do 10 minuta je potrebno kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio.

  Loše
  Prozor otvoren na kip - 30 do 60 minuta je potrebno kako bi se zrak u sobi u potpunosti izmijenio.
  Problem: zidovi sobe se također hlade, što nije dobro, jer postoji opasnost kondenzacije vlage na hladnim zidovima.

  Hidroizolacija krova

  Hidroizolacija štiti cijelu krovnu konstrukciju i kompletnu građevinu od vremenskih utjecaja. Kvalitetno napravljena hidroizolacija jedna je od najvažnijih stvari na krovu i kući. Ako krov nije dobro izveden, to može dovesti do znatne štete jer vlaga prijeti cijeloj kući, što rezultira truljenjem, pojavom plijesni i oštećenjem u strukturi materijala. Hidroizolacija krova  je neizostavan dio svakog oblika krova. Za izolaciju se koriste različiti materijali i metode obrade, ovisno o kosini i obliku krova, kao i regionalnim vremenskim uvjetima i propisima o gradnji. 

  Hidroizolacija kupaonice

  Kupaonice i druge prostorije (wc, sauna, bazeni, kuhinje i dr.) redovito su izložene vlazi i vodi. Osobito u područjima oko kade, tuševa i umivaonika, podova, cijevi i odvoda. Osim curenja i prskanja vode, može nastati i vodena para koja se kondenzira na zidovima i prodire u građevinsku strukturu. Stoga je kvalitetno izvedena hidroizolacija osnovni uvjet za sigurne i besprijekorne kupaonice i ostale vlažne prostorije. Hidroizolacija općenito čuva strukturu zgrade. Kod mokrih i vlažnih materijala, uslijed hladnih vremenskih uvjeta dolazi do smrzavanja, led ima veći volumen vode i stvaraju se mikropukotine, nagomilavanjem ciklusa: smrzavanje- odmrzavanje, dolazi do uništenja i propadanja objekta.

  Kako očistiti plijesan?

  Ako imate plijesni na zidu ili drugim površinama u kući, jedno je definitivno: morate što prije reagirati, osobito ako imate malu djecu ili osobe sa oslabljenim imunitetom. Pojava plijesni na zidovima siguran je znak da imate problema sa vlagom u kućanstvu.

  Postoje na tržištu deseci sredstava na bazi klora ili specijalnih fungicida, ali nisu sva sredstva efikasna niti bezazlena, jer isparavaju na velikim površinama i mogu ozbiljno naštetiti dišnim organima. Po istraživanju njemačke agencije za zaštitu potrošača: od dvadeset proizvoda za borbu protiv plijesni, na prvih pet mjesta po efikasnosti su dva brendirana proizvoda i tri proizvoda iz kućanstva (home made). Varikina nije na tom popisu. U efikasna i prirodna sredstva spadaju: denaturirani alkohol (etanol 70 %), izopropil alkohol ili vodikov peroksid. Ako ipak želite kupiti gotovo sredstvo, nabavite ono koje nije na bazi klora, jednako je učinkovito i zdravstveno prihvatljivije, osobito za prostor gdje borave ljudi i životinje.

  Postupak čišćenja plijesni:

  Čišćenje radite samo ako se radi o manjim površinama koje su zahvaćene.
  Ako je plijesan prodrla u strukturu zida morat ćete skinuti sloj žbuke, inače će se plijesan opet proširiti.
  Kod čišćenja je važno koristiti zaštitna sredstva, kako bi se zaštitili, jer sitne spore lete zrakom.
  Uzmite gumene rukavice, masku za disanje koja zadovoljava FFP3 normu i ako imate zaštitne naočale. 
  Važno je zatvoriti vrata od drugih prostorija, a tamo gdje čistite širom otvorite prozore.
  Uzmite više starih krpa, kako bi ih kad se zaprljaju  mogli  bacili.
  Natopite krpu sredstvom ili stavite alkohol u raspršivač. 
  Čistite nečistoće od vanjskog ruba prema sredini, kako se plijesan ne bi širila po zidu.
  Za hrapave površine koristite staru četkicu kako bi se bolje očistila plijesan.
  Budite VRLO OPREZNI jer alkoholne pare  su JAKO zapaljive i NEMOJTE raditi blizu  plamena ili iskre.
  Kako bi učinak bio bolji morate ponoviti postupak barem dva puta.
  Nakon čišćenja obrišite zid čistom krpom i pustite da se osuši. 
  Ako je zid još vlažan dobro je koristiti isušivač zraka. 
  Kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati, tek nakon sušenja vratite namještaj uza zid.
  Za veće i jako oštećene površine pozovite stručnjaka
   

  Koje pripreme su potrebne prije postavljanja uređaja za isušivanje dubljih slojeva vlage u zidu?

  ·         Osigurati električnu energiju za isušivače
  ·         Sve otvore dobro zatvoriti da bi isušivači sušili unutar zatvorenog prostora
  ·         Površina koja se suši sa odvlaživačima zraka mora biti oslobođena predmeta kako bi zrak nesmetano cirkulirao
  ·         Aparati za isušivanje moraju biti adekvatne snage za prostor koji se isušuje
  ·         U zimskim mjesecima je potrebno dogrijavati prostor kako bi odvlaživači radili u optimalnoj temperaturi
  ·         Očistiti plijesan prije postavljanja aparata za isušivanje
  ·         Mjeriti postotak vlage u zidovima, podu i stropu, kako bi pratili proces isušivanja
  -         Prije svega otkriti uzrok pojave vlage i količinu, jer o tome ovisi način i vrijeme potrebno za isušivanje


  Stručni savjetnik za sanaciju štete od vode i građevinsko isušivanje "Trotec" akademie Heinsberg Miro Dokmanović, PROLUFT ISUŠIVANJE d.o.o.

  Posljedice - vlaga u stanu / gljivice na zidu

  Najočitija posljedica vlage u stanu je plijesan ili vlažan zid. Pojavljuje se prvo tijekom zime na prljavim i starim površinama. Problematični su stari istrošeni premazi ili strukturni slojevi žbuke, koji jako upijaju vlagu. Plijesan na zidovima prostora gdje boravimo je štetna i opasna za zdravlje, i zato utječe na kvalitetu života. Čak i mali broj spora plijesni može izazvati alergijsku reakciju. Naime, više od 5 % ljudi je alergično na zidnu plijesan, osobito dojenčad i djeca.
   
  Ono što ne vidimo je vlaga u konstrukciji. Vlaga u nezaštićenoj konstrukciji ima, naime, na nju negativne utjecaje. Ukoliko nismo ugradili parnu branu, kontinuirano ovlaživanje uzrokuje truljenje konstrukcije, središnjih vezivnih slojeva i otpadanje žbuke. Još je opasnija korozija armature u betonu, koja u ekstremnim slučajevima može dovesti do oštećenja konstrukcije li urušavanja. Pretjerana vlaga također uzrokuje razmicanje parketa ili trulež drvene konstrukcije. 

  Vlaga u zidu - sanacija

  Ako želimo sanirati problem vlage i plijesni u domu, možemo početi rješavati uzroke ili posljedice. Ukoliko stanje želimo potpuno sanirati, potrebne su trajne mjere. 
   
  1. Potrebno je osigurati dovoljnu toplinsku provodljivost zidova, te da nisu hladni. Rješenje je u kvalitetno i pravilno izvedenoj termoizolaciji, koja mora biti bez toplinskih mostova. Moramo sanirati sve pukotine, recke ili toplinske mostove linijskog oblika.
   
  2. Stalno i dovoljno zagrijane zidove. Najgore od svega je ukoliko štedimo i noću prekidamo grijanje. Pogrešno je kada se zagrijavaju samo neke prostorije u zgradi. Naime, vlaga se iz toplih prostora širi u hladne i tamo se kondenzira. 
   
  3. Provjetravanje prostorija je ključni način za sanaciju vlage. Najkritičnije je zimsko vrijeme. Prostorije moraju biti adekvatno grijane i redovito provjetravane. Preporuča se provjetravanje barem tri do četiri puta na dan, pri čemu stan na nekoliko minuta prozračimo propuhom, odnosno otvaranjem svih prozora i vrata. Danas se sve više preporuča rekuperacija. Odlazni topli zrak zagrijava nadolazeći svježi zrak i smanjuje toplinske gubitke provjetravanja. 
   
  4. Premazivanje je brzo rješavanje posljedica, ali ne i uzroka, te samo privremeno poboljšava kvalitet života. Krečiti možemo vapnom, jer na plijesan djeluje kao antiseptik i dezinficijens. Na tržištu se mogu nabaviti boje sa sredstvom za inhibiranje razvoja plijesni. 
   
  5. Ploče izrađene od kalcijeva silikata. Kalcijev silikat zbog svoje visoke bazičnosti sprječava nastanak plijesni te je istovremeno i izolacijski materijal. Ploče su higroskopne, što znači da na sebe preuzimaju višak vlage iz prostora i predstavljaju dobro rješenje. 
   
  Ukoliko vam je potrebna sanacija plijesni u vašem domu, sušenje konstrukcije ili pak postavljanje sustava za provjetravanje, pošaljite nam upit. Naši izvođači rado će vam pomoći.
   
  Vaša ekipa eMajstor
  Stručni članak 25649
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje KAPILARNA VLAGA U ZIDU, SANACIJA?