Za područje
  Što je novo?

  Drenaža, izvedba, cijena

  Članak je koristio već 59723+ korisnicima
  Drenaža ugrubo znači odvajanje vode. U graditeljstvu voda koja dolazi u dodir s građevinskim materijalom predstavlja velik problem i uzrokuje neželjene promjene na zgradi.
  Stručni članak 59723
  omiljen
  drenazne-cevi.png
  Imamo 1134 izvođača za područje Iskopi, mini bager:

  Kako izvesti drenažni kanal?

  Obično je oko temelja cijelog objekta potrebno napraviti drenažni kanal, koji je namijenjen otjecanju oborinskih voda od zgrade. Otjecanje oborinskih voda rješavamo prvo žljebovima, iz kojih voda otječe u spremište i u podzemne vode. Potrebno je omogućiti dodatni drenažni sustav koji sprečava zadržavanje oborinskih voda oko kuće. Drenažnu cijev obično polažemo od 0,5 do 1m od zidova objekta, negdje na dubini temelja. Najprije je potrebno oko stambenoga objekta iskopati kanal koji mora biti nešto dublji od krajnjeg donjeg ruba temelja. U kanal položimo drenažni sloj i geotekstil, a na njega položimo drenažnu cijev u nagibu.

  Geotekstil se brine za to da u cijev i na novonasutu zemlju ne uđu sitni dijelovi odnosno postojeća zemlja. Drenažna cijev je obično sačinjena od PVC-a ili PE-a, može, ali i ne mora biti rebrasta i promjer joj je oko 60 mm. Cijev skrbi o otjecanju oborinskih voda dalje od objekta. Cijev u kanalu zasujemo potom zemljom, obično šljunkom. Na sve uglove kuće moramo postaviti još i otvore – revizijske ili za čišćenje. Voda po drenažnoj cijevi otječe ispod tla, ili je možemo sakupljati u posebnom kolektoru iz kojega kasnije vodu možemo crpsti i upotrebljavati. Drenaža pri novogradnji mora biti stalna praksa, jer uklanjanje problema koji nastaju ako nema drenaže predstavlja velik financijski zalogaj.

  Drenažni kanal
  Drenažni kanal

   

  Sustav drenaže možemo napraviti i pri postojećim objektima. Postupak ide jednako kao i pri novogradnji, no obično je skuplji. Prvo moramo odstraniti postojeće tlakovce, odnosno raslinje. Potom moramo iskopati drenažni kanal koji je oko 0,5 m širok i 1 m dubok, odnosno dubina kanala ovisi o dubini temelja. Problem nastane u slučajevima kada ne možemo otkopati zemlju do temelja. Ostatak postupka uspostave sustava drenaže teče jednako.

  Cijena drenaže

  Cijena drenažnog sustava kreće se negdje između 12 i 20 EUR/m, s materijalom i izvedbom pri novogradnji. Više informacija o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Stručni članak 59723
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1134 izvođača za područje Iskopi, mini bager:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1134 izvođača za područje Iskopi, mini bager:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1134 izvođača za područje Iskopi, mini bager
  9.7
  0

  BAU GRADNJA d.o.o.

  Gunja
  10
  2

  PROGRING d.o.o.

  Sinj
  9.3
  0

  ZAVRŠNI RADOVI BAKETARIĆ j.d.o.o.

  Pleternica
  10
  32

  GAVRIĆ PROMET, vl. Marko Gavrić

  Zagreb
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ISKOPI, MINI BAGER?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana