Za područje

    Plinske instalacije - provjera plinskih instalacija, detektori plina

    Prirodni plin, čiji je dominantni sastojak metan (CH4), važan je globalni izvor energije. Lakši je od zraka, bez boje, okusa i mirisa, zbog čega se, kako bi bio siguran za široku potrošnju, dezodorira dodavanjem specifičnih i prepoznatljivih mirisa koji se lako osjećaju u plinskoj smjesi. Upotreba plina ima brojne neosporne prednosti: potpuno izgaranje bez čađe i krutih ostataka, mogućnost pojedinačnog mjerenja potrošnje plina itd., ali ima i jedan ključni nedostatak: opasnost od eksplozije. Upravo je stoga važno redovito i pravilno provjeravati plinske instalacije.
    Stručni članak 86
    plinske instalacije
    Imamo 759 izvođača za područje Plinske instalacije:

    Plinske instalacije i opasnost od eksplozije

    Prirodni plin je proizvod biljnog i životinjskog svijeta koji nastaje tijekom vrlo dugog razdoblja na sličan način kao i nafta. Dakle, to je fosilno gorivo koje nije obnovljivo. U odnosu na druge energente ima brojne prednosti, pa je usprkos činjenici da se radi o vrlo zapaljivoj smjesi njegova upotreba vrlo rasprostranjena. To je čist izvor energije koji ne zagađuje okoliš, jednostavno se upotrebljava, praktičan je, dostupan i ne zahtijeva dodatni skladišni prostor.

    Ako se prirodni plin pravilno upotrebljava, nema opasnosti od njegove uporabe. No nepravilno ili nestručno rukovanje plinskim uređajima može dovesti do nuspojava poput gušenja, trovanja i eksplozije.

    Prema iskustvima zapadnoeuropskih zemalja, koje imaju veću tradiciju korištenja ovog fosilnog goriva lakšeg od zraka, dolazi se do zaključka da nesreće izazvane prirodnim plinom nisu česte - zauzimaju jedno od posljednjih mjesta zajedno s nesrećama uzrokovanim udarom munje. Važno je istaknuti da do eksplozije uglavnom ne dolazi slučajno, ona je obično posljedica ljudskog čimbenika, točnije nestručnog i nepravilnog rukovanja.

    Eksplozija smjese plina i zraka može biti uzrokovana početnim paljenjem ili dovodom topline izvana, ali samo kada je koncentracija plina između donje i gornje granice zapaljivosti, odnosno eksplozivnosti. A što zapravo znači eksplozija mješavine plina i zraka? Riječ je o izrazito brzom i nekontroliranom izgaranju plina popraćenom zvukom, pri čemu se fronta plamena širi brzinom od 2000-3000 m/s.

    Za sve plinove koji su pomiješani sa zrakom u određenom omjeru postoji rizik od eksplozije. Ako prirodni plin ima donju granicu eksplozivnosti od oko 5 %, a gornju granicu od 15 % (ovisno o sastavu), to znači da je svaka mješavina zraka i prirodnog plina koja sadrži koncentraciju prirodnog plina u tom rasponu eksplozivno opasna i može eksplodirati kada se u nju unese iskra ili plamen.

    Plinski sustav
    Plinski sustavi podliježu redovitim i izvanrednim pregledima i kontrolama.

    Opasnost od eksplozije mješavine zraka i plina mora se pravodobno dojaviti iz sigurnosnih razloga. To treba učiniti kada je koncentracija prirodnog plina u zraku jednaka jednoj petini koncentracije donje granice eksplozivnosti (u gornjem slučaju 1 % i više). Takva koncentracija ukazuje na sve veću mogućnost eksplozije i nužnost brze provedbe mjera za sprječavanje potencijalne opasnosti. Pravodobna signalizacija obavlja se dodavanjem mirisnog sredstva (dezodoransi), budući da je prirodni plin bez mirisa. Dakle zasićuje se tvarima oštrog i karakterističnog mirisa. Tom se mjerom osigurava da se plin snažno osjeti prije nego što se postigne eksplozivno opasna koncentracija.

    Plinske instalacije - mjere opreza

    Postoje određene mjere opreza koje se mogu poduzeti kako bi se spriječio negativni scenarij. A to su zabrana upotrebe plinskog aparata bez plamenog osigurača u zatvorenoj prostoriji, upotreba plinske instalacije za uzemljenje plinskih aparata; zabrana izlaganja plinske instalacije mehaničkim naprezanjima ili ostavljanje plinskih aparata tipa A u radu za vrijeme spavanja ili dulje odsutnosti. Međutim, ono što treba naglasiti je da je strogo zabranjeno montirati i puštati u rad plinsku instalaciju i plinski aparat bez ovlaštenog servisera i dobavljača prirodnog plina.

    Zahvate kao što su pregled i kontrola plinskih instalacija, opreme i plinskih aparata mogu obavljati samo ovlaštene osobe.

    Provjera i tehnički pregled plinskih instalacija

    Sustavi upotrebe plina podliježu redovitim i izvanrednim pregledima i kontrolama u svrhu preventive i održavanja. Potrošač prirodnog plina ima prije svega obvezu osigurati redovito održavanje unutarnjih plinskih instalacija u svom objektu, kao i obvezu da taj posao povjeri tvrtki, odnosno drugoj pravnoj osobi ili poduzetniku koji ispunjava uvjete, tj. ima licenciju za rad s plinskim instalacijama. Redovit i uredan servis plinskih instalacija i aparata nije samo još jedna obveza, on je u interesu samog potrošača budući da se njime prije svega povećava sigurnost korištenja tog energenta, ali i produljuje vijek plinskog aparata i smanjuje potrošnja plina.

    Pregled podrazumijeva tehničku kontrolu ispravnosti unutarnje plinske instalacije (UGI), tehničku kontrolu ispravnosti dimovodne instalacije, kao i tehničku kontrolu ispravnosti plinskih aparata. O obavljenom pregledu sastavlja se zapisnik.

    Pregled unutarnje plinske instalacije, koju čine kućni mjerno-regulacijski set, cjevovod instalacije s armaturnim i plinskim aparatom, uključuje pregled detektorom plina i vizualni pregled pjenušavim sredstvom jednom godišnje. Ako su instalacije ispravne, izdaje se uvjerenje o ispravnosti unutarnje plinske instalacije.

    Servis plinskog trošila uključuje mehaničko čišćenje primarnog izmjenjivača topline od prašine, čađe i oksida, čišćenje glavnog plamenika, provjeru ispravnosti paljenja i rada kotla, vizualni pregled ostalih dijelova kotla ili plinske peći i izdavanje potvrde o ispravnosti plinskog trošila i tehničkoj spremnosti za rad.

    Plinske instalacije - detektori plina

    Drugi važan oblik prevencije od potencijalnih opasnosti koje plinovi mogu izazvati (trovanje, eksplozija i požar) je detekcija eksplozivnih, otrovnih plinova. Detektor plina je uređaj namijenjen pravodobnom, odnosno ranom upozoravanju na curenje plina u stambenim ili poslovnim objektima. U slučaju detekcije opasnih koncentracija uređaj će signalizirati alarmom i LED indikacijom. Stoga je uz pomoć prijenosnih i stacionarnih detektora moguće locirati i ukloniti prijetnje čim se one pojave.

    Detektor plina
    Detektor plina je uređaj namijenjen ranom upozoravanju na curenje plina u stambenim ili poslovnim objektima.

    Takvi sustavi su stoga usmjereni na rano otkrivanje prekomjerne količine opasnih plinova u prostorima ili postrojenjima koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i život ljudi koji u njima borave.

    Detektor plina je alat široke primjene, pa osim prirodnog plina može detektirati metan, etan, propan, butan, aceton, alkohol, amonijak, benzin, LPG plin, motorno gorivo, sumporovodik, industrijska otapala, razrjeđivače boja i druge zapaljive plinove. Detektori plina su apsolutno nužni za upotrebu na svim mjestima gdje se skladišti ili se upotrebljavaju zapaljivi plinovi.

     

    Stručni članak 86
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Plinske instalacije?

    Imamo 759 izvođača za područje Plinske instalacije:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 759 izvođača za područje Plinske instalacije
    9.6
    0

    IPM SERVIS d.o.o.


    9.4
    0

    INVERTO INSTALACIJE d.o.o.


    9.4
    0

    PROSINEČKI OBRT, vl. Željko Prosinečki


    9.6
    0

    PRINCIPS USLUGE d.o.o.