Za područje

  Limarski radovi

  Članak je pregledalo čak 5892+ korisnika
  Limarski radovi od velike su važnosti za kvalitetnu izvedbu krova. Limarske usluge obuhvaćaju: polaganje limenog pokrova, postavljanje gromobrana, žlijebova, snjegobrana, aluminijskih uvala, krovnih oluka i druge radove.
  5892
  polaganje limenog pokrova
  Imamo 882 izvođača za područje Limarija krova:

  1. Limarski radovi - lim

  Svaki krov sastoji se od mnoštva limenih elemenata koje svaki limar može oblikovati. Kvalitetan lim i pravilna izvedba limarskih radova ključni su za dobar i siguran krov, budući da su limarski elementi od velike važnosti za vodonepropusnost i sigurnost krova, upozoravaju u limariji LIMARSKE USLUGE SAKAČ, vl. Danijel Sakač. Posebno kritična mjesta su spojevi različitih materijala i elemenata konstrukcije, poput ruba krova, krovne uvale ili obruba dimnjaka. Upotrebljavaju se sljedeće vrste lima:

  - pocinčani lim

  - aluminijski lim

  - bakreni lim

  - nehrđajući lim, odnosno rostfrei lim

  - cinkotit lim

  - kaširani lim

  Loše izvedeni limarski detalji mogu dovesti do nepopravljivih posljedica, zbog toga se uvijek obratite samo iskusnim i provjerenim izvođačima. Limarski radovi često se nadopunjuju tesarskim i krovopokrivačkim radovima. Pogledajmo detaljno neke limarske radove.

   

  lim.jpg
  Limeni pokrov, obrub krovnih prozora, obrub dimnjaka, gromobran i ljestve dio su radova koje izvodi limar.

   

  2. Pokrivanje krova limenim pokrovom

  Limeni pokrov jedan je od najlakših i najizdržljivijih pokrova. Limeni pokrov daje karakterističan moderan izgled i može se upotrijebiti i za fasade. Dostupan je i trapezni lim, valoviti lim, drugi oblici i limene imitacije crijepa te falcani pokrov. Polaganje limenog pokrova brzo je i jednostavno jer se pojedinačni komadi jednostavno pričvrste vijcima.

  3. Montaža gromobrana

  Gromobran je obvezan element svakog objekta jer osigurava zaštitu od udara munje, koja je čest  uzrok udara. Gromobran odvodi u zemlju električnu energiju munje, čime izbjegavamo požar na krovu. Limar ugrađuje gromobran po svim izloženim dijelovima krova, poput sljemena, stupića, krovnih balkona i sl., usmjerava vodiče u zemlju. Nakon postavljanja gromobrana obvezno se provode mjerenja gromobranskog sustava. To treba redovito ponavljati, a obvezno nakon pregleda štete poslije udara munje, jer je nedovoljan ili oštećeni gromobran bezvrijedan.

  4. Montaža krovne uvale

  Krovne uvale obavljaju sličnu funkciju kao i žlijebovi – presijecaju i usmjeravaju kišnicu na spojevima krovnih površina. Pravilno izvedena uvala mora po veličini uzeti u obzir veličinu okolnih krovnih površina i prosjeka padalina, kako ne bi došlo do prelijevanja i protjecanja vode. Krovne uvale služe za spajanje i odvodnju vode dvaju krovovapod nekim kutem. 

  S obzirom na oblik i položaj krova koristi se nekoliko tipova krovnih uvala, a najčešće one s tzv. štekfalcom.

  5. Montaža žlijebova i odvodnih cijevi

  Žlijebovi uz rubove krova presijecaju padaline i odvode ih u podzemne sustave. Osim uobičajenih bakrenih žlijebova, upotrebljavaju se PVC, aluminijski, pocinčani, bojani i titan-cinkotit žlijebovi. Razlikujemo četvrtaste i okrugle žlijebove. Njihova veličina određuje se s obzirom na predviđene padaline i površinu krova. U duhu ekološke osviještenosti možete kišnicu skupljati i u spremnik za vodu i upotrebljavati je za tuširanje, ispiranje WC školjke ili zalijevanje vrta.

  6. Postavljanje snjegobrana

  Snjegobran sprječava klizanje snijega i leda s krova jer takav pad može biti opasan po život, upozoravaju nas u limariji LIMARSKE USLUGE SAKAČ, vl. Danijel Sakač. To je osobito važno za krovove iznad ulice ili ulaza u objekt. Upotrebljavaju se točkasti i linijski snjegobrani.

  7. Ugradnja krovnih prozora

  Prilikom ugradnje krovnog prozora važno je oko prozora napraviti vodonepropusnu limenu barijeru na spoju prozora i krovnog pokrova. Ona mora učinkovito preusmjeravati vodu i sprječavati ulazak vode.

   

  5892
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 882 izvođača za područje Limarija krova:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija