Za područje

    Bojenje drva - kako pravilno održavati drvene površine u domu?

    Drvo je prirodan, ekološki materijal, koji se smatra izvrsnim izolatorom te se od davnina upotrebljava u razne svrhe u graditeljstvu, a kako unosi toplinu i tradiciju u svaki dom, drveni namještaj je najčešći odabir, kako u stambenim tako i u poslovnim prostorima. No drvene površine su osjetljive. Zbog prljavštine, prašine i stalne uporabe, drveni će namještaj brzo izgledati staro i zapušteno. Ako ga redovito ne održavate, brzo će propasti. Stoga smo se u ovom članku pozabavili pitanjem kako se pravilno boje drvene površine i kako ih adekvatno održavati.
    Stručni članak 59
    bojenje drva
    Imamo 767 izvođača za područje Bojanje drveta, namještaja:

    Bilo da se radi o podnim oblogama, ulaznim i sobnim vratima, prozorima, ogradama, namještaju, drvo je materijal koji se najčešće upotrebljava još od najranije povijesti. Međutim, da bi drvene površine u vašem domu trajale, treba ih prije svega dobro zaštititi, pravilno  njegovati i održavati.

    Iako je steklo uporabnu vrijednost, drvo ostaje živi organizam koji reagira na različite utjecaje. U slučaju visoke vlažnosti zraka i oscilacija temperature drvo se skuplja ili bubri, a u kojoj mjeri, ovisi o vrsti drva. Pod djelovanjem UV zraka razgrađuje se lignin u drvu, zbog čega ono postaje suho, grubo i sivo. Drvo privlači insekte i štetne mikroorganizme, poput smeđe truleži i plave plijesni. Ako drvene površine nisu adekvatno zaštićene, one će brže stariti, gubiti na kvaliteti i estetici i biti podložnije ogrebotinama i drugim mehaničkim oštećenjima, nerijetko uzrokovanim samo čestom upotrebom.

    Bojenje drva - na što obratiti pozornost

    Prije nego počnete bojiti drvene površine, trebate obratiti pozornost na trenutne vremenske uvjete. Dan ne smije biti kišovit ili maglovit, jer visoka vlažnost zraka utječe na sporije i slabije sušenje svakog premaza. Stoga pričekajte na prvi sunčani dan i podne, jer drvene površine ne treba bojiti ujutro, budući da postoji mogućnost da su još uvijek prekrivene rosom.

    Prije bojenja treba drvene površine adekvatno pripremiti da bi premazi dobro prianjali za podlogu. S površine treba prethodno odstraniti svu masnoću, prašinu i druge nečistoće, najbolje posebnim sredstvom za čišćenje. Osim toga, stari sloj boje koji se odvaja od podloge, ljušti i mrvi, također treba potpuno ukloniti sredstvima za uklanjanje boje koje možete pronaći u trgovinama bojama ili pištoljem za vrući zrak. Ako samo želite osvježiti prethodni sloj boje, bit će dovoljno da ga samo lagano pobrusite.

    O kojem god drvenom elementu je riječ, treba ga zaštititi impregnacijskim sredstvom, a osobito one koji su izloženi vanjskim utjecajima,. Nakon nanošenja impregnacijskog sredstva slijedi završni premaz ili lazura koja će drvu pružiti optimalnu zaštitu od atmosferskih utjecaja.

    Zaštita drva završnim premazom
    Kako bi drvene površine u vašem domu potrajale, treba ih dobro zaštiti. 

    Lazure su premazi koji obično stvaraju proziran, tanak, elastičan film na drvenoj površini. Prozirni mikropigmenti lazure zajedno s vezivom prodiru u drvo i štite ga od raznih vanjskih utjecaja, pri čemu ne narušavaju njegovu prirodnu teksturu. Prodavač u trgovini bojama može vam najbolje savjetovati koju lazuru ili završni premaz da odaberete. No svakako ćete morati pročitati opis proizvoda i slijediti upute na pakiranju. Potpuno prozirne lazure, bez dodanih boja, uglavnom se ne preporučuju kao samostalni premazi za vanjske drvene površine. Razlog je jednostavan - one su bez UV filtra i propuštaju ultraljubičaste zrake koje razgrađuju lignin u drvu, zbog čega ono postaje sivo.

    Ako ste se odlučili obnoviti stare premaze, odaberite nijansu koja je malo svjetlija od one koju ste izvorno upotrijebili. Drugi način je da pomiješate izvornu nijansu s bezbojnom lazurom odgovarajućih svojstava.

    Jedna od važnih stvari koje treba zapamtiti je da treba dobro promiješati proizvod prije nanošenja novog sloja. Prije bojenja drvene predmete treba postaviti u vodoravan položaj, a ako su drveni elementi fiksirani (poput drvenih ograda), treba ih bojiti od naprijed prema natrag i odozdo prema gore. Ako bojite velike površine, nemojte dijeliti posao - završite cijelu površinu odjednom. Premaze treba nanositi u tankom sloju. U skladu s uputama na pakiranju, pričekajte prvo da se svaki sloj potpuno osuši.

    Bojenje drvene ograde
    Ako su drveni elementi fiksirani (kao drvene ograde), boji se od naprijed prema nazad i odozdo prema gore.

    Ako ne slijedite preporuke proizvođača i struke, moguće su različite posljedice. Ako dođe do pucanja premaza, pojave tankih pukotina i nabora, jasno je da je umjesto tankog sloja premaz nanesen u predebelom sloju. Ako drvena površina nije bila temeljito očišćena prije bojenja ili je neadekvatno uklonjen stari sloj boje koji više ne prianja na podlogu, doći će do ljuštenja. Ako primijetite grudice na površini, vjerojatno niste dobro očistili površinu ili alate koje ste upotrebljavali. Prljavi ili neodgovarajući alati također mogu uzrokovati pojavu mjehurića na površini. Ako drvo ili prethodni sloj ne izbrusite dobro, podloga će biti hrapava.

    Ako premaz uopće ne prianja ili slabo prianja na podlogu, to znači da masnoća ili prašina nisu u potpunosti uklonjene prije bojenja. Ako se premaz uopće nije osušio, problem je obično u vremenskim uvjetima - ili je visoka vlažnost zraka ili je jako hladno, a možda čak i niste obrisali sredstvo za uklanjanje prethodne boje.

    Ako drvo izloženo atmosferskim prilikama brzo posivi, vjerojatno niste odabrali pravu lazuru ili je niste nanijeli u dovoljno debelom sloju, dok će neravnomjerno nanošenje lazure rezultirati mrljama na drvenoj površini.

    Ako je završni sloj mekan, onda vjerojatno niste čekali dovoljno dugo da se svaki sloj osuši. Ako vam se ne dopada dobivena nijansa, a sigurni ste da ste odabrali pravu, problem je najvjerojatnije u tome što proizvod prije upotrebe niste dobro promiješali.

    Drveni namještaj - održavanje i čišćenje

    Drveni namještaj je izrazito osjetljiv na prolivenu tekućinu, kao i na vruće posuđe, stoga uvijek treba upotrebljavati podmetače za čaše i tanjure u kuhinji, na stolićima za kavu i na drvenom šanku.

    Redovito čišćenje drvenog namještaja izrazito je važno - iako većina mrzi taj posao, mora se obaviti barem jednom do dva puta tjedno. Nakupljene čestice prljavštine mogu se zalijepiti za drvenu površinu, a pri sljedećem čišćenju morat ćete trljati jače i možda izgrepsti površinu. U tu svrhu najbolje je upotrebljavati mekane pamučne krpe ili krpe od mikrovlakana.

    Čišćenje drvenog namještaja krpom
    Za čišćenje drvenog namještaja najbolje je upotrijebiti mekane pamučne krpe ili krpe od mikrovlakana.

    No samo brisanje prašine nije uvijek dovoljno, stoga treba povremeno detaljno očistiti drvene površine.  No nemojte za to upotrebljavati abrazive, već blage proizvode, poput neutralnog sapuna, ekološkog deterdženta ili još bolje - specijalizirane kemijske pripravke. Kemijsko sredstvo se nikada ne smije izravno nanositi na drvene površine, već ga treba prethodno razrijediti vodom, zatim namočiti meku krpu i nježno prebrisati površine. Ne zaboravite oprati drvene površine vlažnom krpom namočenom u čistu vodu i sve osušiti suhom mekom krpom.

    Drvena stolarija – održavanje i čišćenje

    Ako spadate među one koji se ne žele odlučiti za sve popularniju PVC stolariju, već ste vjerni tradicionalnom, prirodnom izgledu drvene stolarije, važno je znati da je, osim pravilne ugradnje, nužno i pravilno održavanje.

    Čišćenje drvene stolarije
    Za drvenu stolariju je, osim pravilne ugradnje, najvažnije pravilno održavanje. 

    Stolarija je osobito osjetljiva s vanjske strane - kontinuirana izloženost UV zrakama uzrokuje degradaciju drva, a oborine potiču truljenje i osjetljivost na napade štetočina. Stoga treba barem jednom godišnje detaljno pregledati drvenu stolariju, a čim primijetite prve znakove oštećenja na premazu, najbolje ju je odmah obnoviti. Posebnu pozornost pri pregledu treba posvetiti horizontalnim površinama jer su one izloženije klimatskim utjecajima od okomitih. U pravilu više propada drvena stolarija okrenuta prema južnoj ili zapadnoj strani.

    Drveni podovi - održavanje i čišćenje

    Kao i ostale drvene površine, drveni podovi ne podnose vlagu, koja može dovesti do odvajanja dasaka, škripanja i velikih oštećenja. Stoga prolivenu vodu, kavu ili bilo koju drugu tekućinu treba odmah obrisati s drvenog poda suhom krpom. Prilikom brisanja drvenih podova iz istog razloga nikada nemojte upotrebljavati mokru, već samo vlažnu, dobro ocijeđenu krpu, a izbjegavajte i parne čistače. Čistite vlažnom krpom kružnim pokretima, bez pritiskanja drvenih površina.

    Što se tiče kemijskih sredstava, treba upotrebljavati neabrazivna sredstva. Najbolja su specijalizirana sredstva jer ona daju sjaj te ujedno njeguju drvene podove. Za prvu pomoć uvijek možete napraviti ekološko sredstvo i sami. Treba vam samo sok od limuna, jabučni ocat, maslinovo ulje i eterično ulje koje će ostaviti ugodan i svjež miris. Ocat uklanja tvrdokornu masnoću, dok je limunov sok izvrstan prirodni dezinficijens. Maslinovo ulje će neko vrijeme štiti drvo od čestica prašine.

    Čišćenje drvenog poda
    Prolivenu vodu, kavu ili bilo koju drugu tekućinu treba odmah obrisati s drvenog poda suhom krpom.    

    Koliko vas može stajati bojanje drveta, ovisi o veličini površine, potrebi za brušenjem i gitanjem, te vrsti i broju potrebnih premaza. Ako vam treba usluga bojenja drva i tražite iskusne i stručne izvođače, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno, na našem portalu emajstor.hr i ubrzo će vam se javiti izvođači radova s odgovarajućom ponudom.

     

     

    Stručni članak 59
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Bojanje drveta, namještaja?

    Imamo 767 izvođača za područje Bojanje drveta, namještaja:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 767 izvođača za područje Bojanje drveta, namještaja
    10
    4

    T & A DESIGN INTERIJERI j.d.o.o.


    9.7
    0

    MH INTERIJERI, vl. Marko Hrković


    8.8
    0

    JUKIĆ, vl. Zvonimir Jukić


    10
    0

    TERSA d.o.o.