Za područje
    Bunari su obično izvor čiste, svježe i nezagađene vode, koja je važna za naše zdravlje. Predstavljaju hidrogeološke objekte koji osiguravaju pitku ili tehničku vodu, no mogu se kopati i zbog praćenja podzemnih voda. I dandanas ih možemo primijetiti u mnogim dvorištima, posebice u onima u kojima su zasađene poljoprivredne kulture, budući da se voda iz bunara upotrebljava za zalijevanje vrtova. Vlastiti bunar ima brojne prednosti: to je pouzdan izvor vode koji osigurava kontrolu nad pročišćavanjem vode i uštedu novca. A znate li kako se rade i dijele bunari?
    Stručni članak 68
    busenje bunara
    Imamo 104 izvođača za područje Bušenje bunara, bušotina za vodu:

    Kako se rade bunari?

    Bunari su iskopine ili bušotine u zemlji koje se rade kopanjem, pobijanjem ili bušenjem radi pristupa podzemnim vodama odnosno izvoru vode. U prošlosti su se bušili isključivo ručno, kopanjem, a to su radili posebni majstori - bunardžije. Iznad takvih bunara obično je bio đeram ili santrač. Međutim, ručno kopane bunare karakterizira spora gradnja, manja dubina i veći promjer bušotine. Budući da nije bilo električnih crpki, najčešće su se za vađenje vode upotrebljavale kante ili mehaničke crpke. Obično su bile tako velike da je u njih mogla stati jedna ili čak više osoba. Uglavnom se bušilo do dubine od 60 metara, a zidovi bunara su se osiguravali ciglom ili lomljenim kamenom kako bi se spriječilo urušavanje, ali i zbog sigurnosti kopača ili ljudi koji su povremeno silazili u bunar kako bi ga očistili. Danas se, zahvaljujući boljoj tehnologiji i strojevima, brže buši i dolazi do veće dubine.

    Razlikujemo tri načina bušenja bunara: bušenje udarnom metodom, bušenje rotacijskom metodom, dok treća metoda uspješno kombinira ta dva načina. Od ove tri metode najzastupljenija je rotacijska metoda. To je učinkovit i brz način izrade bunara. U tom slučaju se stroj za bušenje sastoji od rotacijskog svrdla koje buši tlo i uklanja višak zemlje. Vrijeme radova ovisi o dubini na kojoj se voda nalazi, promjeru cijevi koje se postavljaju, kao i o vrsti tla. Dubina kopanja ovisi o tri čimbenika: dubini izvora vode, terenu na kojem se bunar kopa, kao i o proračunu investitora. Ovisno o dubini na koju se kopa, upotrebljavaju su nastavci koji potiskuju svrdlo.

    Najvažnija stvar u procesu izgradnje bunara je određivanje mjesta za bušenje. Najpouzdaniji način za to svakako je geološko istraživanje, no budući da ono zahtijeva značajna novčana sredstva i poštivanje određenih procedura, mnogi iskusni kopači bunara nerijetko lokaciju utvrđuju na tradicionalan način, uz pomoć rašlji - dva metalna štapića (itrijuma) koja kopač bunara drži u ruci. Pri obilasku terena na kojem se planira kopati bunar one reagiraju na magnetsko polje koje se nalazi iznad toka podzemne vode.

    Nakon pronalaska vode treba osigurati da mjesto bušenja bude na odgovarajućoj udaljenosti od izvora onečišćenja, poput septičkih jama, deponija i poljoprivrednog zemljišta koje se tretira pesticidima.

    Na mjestu bušenja bunara treba osigurati izvor trofazne struje, a ako to nije moguće, upotrebljava se agregat.

    Voda iz bunara može se crpiti različitim konstrukcijama crpki bilo na ručni ili električni pogon, dok se kod kućnih bunara, kao i nekada, to može raditi kantama koje se dižu ručno ili strojno.

    Voda u bunaru
    Kod kućnih bunara, kao i nekada, voda se vadi kantama koje se dižu ručno ili strojno.

    Postoje tri osnovne svrhe bušenja bunara. Bunari se najčešće buše radi vodoopskrbe, bilo za vlastitu upotrebu ili u poljoprivredi za navodnjavanje; za dizalice topline ili za snižavanje razine podzemnih voda na gradilištima i iskopima.

    Važno je znati da je bušenje bunara specijalizirani proces koji uključuje kopanje bušotine u zemlji za vađenje vode i stoga zahtijeva stručno znanje i odgovarajuću opremu. To je jedini način da bunar bude siguran, učinkovit i održiv.

    Koliko ćete platiti bušenje bunara, ovisi o dubini, strukturi tla, ali i o promjeru samog bunara.

    Koje vrste bunara postoje?

    Postoji više podjela. Prema strukturi, bunari se dijele na arteške, subarteške i obične. Arteški bunar (arteški) je onaj pod hidrostatskim tlakom, a arteška voda nalazi se na određenoj dubini između dva nepropusna sloja tla. Arteški bunar je cijevni bunar iz kojeg voda prirodno izvire iznad površine zemlje, dok je subarteški bunar cijevni bunar iz kojeg se voda crpi odgovarajućim sustavom u propisanim higijenskim uvjetima iznad površine zemlje. Bunari se također razlikuju po dubini i kvaliteti vode - bunari termalne, mineralne ili pitke vode.

    Kako se održavaju bunari?

    Održavanje bunara je važno kako bismo imali čistu, sigurnu vodu. Redovito testiranje na prisutnost kontaminanata je ključno. Mikrobiološko onečišćenje vode može izazvati brojne zdravstvene probleme, stoga bunar treba pregledati stručnjak barem jednom godišnje kako bi se navrijeme otkrili znakovi oštećenja i učinkovito spriječili drugi problemi.

    Stručni članak 68
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Bušenje bunara, bušotina za vodu?

    Imamo 104 izvođača za područje Bušenje bunara, bušotina za vodu:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 104 izvođača za područje Bušenje bunara, bušotina za vodu
    9.5
    0

    GIVI d.o.o.


    10
    11

    DAVIDO, vl. David Damijanić


    9.8
    0

    HIDRING d.o.o.


    10
    1

    DOKO GRAĐENJE d.o.o.