Za područje

    Teretna dizala - za što se upotrebljavaju i koje su njihove prednosti?

    Jeste li znali da je poznati grčki matematičar i fizičar Arhimed još 236. godine pr. Krista izumio prvo dizalo? Ovo dizalo na ručni pogon, koje je za osnovni mehanizam upotrebljavalo vodeni kotač, podizale su životinje privezane užetom i moglo je prevoziti ljude i robu. Tri stoljeća kasnije u rimskom Koloseumu postojala su čak 24 dizala za prijevoz životinja, gladijatora i opreme od podzemnih razina do same arene. A kakva su teretna dizala danas i čemu sve ona služe?
    Stručni članak 27
    teretna dizala
    Imamo 89 izvođača za područje Dizala, lift:

    Danas gotovo ne možemo zamisliti naš moderan svijet i brz tempo života bez dizala. Ona nam omogućuju učinkovitije poslovanje, brže premještanje robe i kretanje ljudi u visokim zgradama, trgovačkim centrima i drugim višekatnim javnim zgradama. Postoje različite vrste dizala, od kojih su svakako najvažnija putnička i teretna dizala, koja su revolucionarno omogućila način na koji danas živimo i radimo. 

    Za razliku od putničkih dizala, koja služe za premještanje ljudi, teretna dizala služe za nesmetan prijevoz tereta i ljudi, ili pak samo tereta, ovisno o njihovoj namjeni. Ona u mnogome olakšavaju današnje poslovanje i primjenu nalaze u proizvodnim pogonima, skladištima, velikim tržnicama, poslovnim i trgovačkim centrima, hotelima, restoranima, laboratorijima i sl. Teret kojim se rukuje, bilo u pratnji određene osobe ili bez nje, može biti različitih veličina i težine, ali se teretna dizala najčešće upotrebljavaju za prijevoz teških tereta i većih količina robe. Pri odabiru samog teretnog dizala treba uzeti u obzir karakteristike tereta koji će se prevoziti. Upravljački sustav može biti električni ili hidraulički.

    Teretna dizala su više praktična nego privlačna

    Teretna dizala općenito transportiraju materijal i robu sporije od putničkih dizala zbog velikih opterećenja i teških uvjeta rada. No iako se kreću sporije u odnosu na putnička dizala, to ne umanjuje njihovu svrhu, a to je učinkovit prijevoz robe.

    Budući da u većini slučajeva prevoze teže i veće terete, naglasak je na praktičnosti i funkcionalnosti dizala, a ne na njegovom estetskom dojmu. Da bi se povećala njihova sigurnost i praktičnost, teretna dizala mogu biti dodatno poduprta čeličnim zidom, čeličnim podom, a mogu imati i ojačana vrata.

    Za razliku od običnih dizala, kod teretnih su dizala nosivost i funkcionalnost puno važnije od udobnosti i brzine.

    Maloteretna dizala - štede prostor i prenose teret manje težine

    Maloteretna dizala vrše siguran prijenos materijala i robe relativno male težine - obično od 10 do 100 kilograma, s jednog kata na drugi unutar objekta. Takva dizala su vrlo ekonomična, štede prostor. Karakterizira ih manja kabina i klizna, najčešće automatska, vrata. Teret podižu pomoću električnog aktuatora (elektromotor s reduktorom). Primjenu često nalaze u restoranima, gdje služe za prijevoz pripremljene hrane, posuđe i pribor za jelo, zatim u hotelima, gdje dostavljaju posteljinu i ručnike s jedne etaže na drugu, ali i u medicinskim ustanovama, gdje služe za prijevoz hrane, medicinskih uzoraka, kolica, posteljine, osiguravajući sigurnost i sterilno okruženje.

    Kao i kod teretnih dizala koja prevoze veće težine i dimenzije, i kod maloteretnih dizala treba obratiti pozornost na težinu, veličinu i vrstu tereta, način utovara, okomiti razmak između mjesta utovara i istovara. 

    No sva današnja teretna dizala karakterizira jednostavno rukovanje, siguran rad i manje buke.

    Teretni liftovi i platforme - razlike

    Teretne platforme su radni strojevi za prijevoz tereta sa ili bez osoblja. One ne podliježu standardima u oblasti dizala, već su to strojevi koji prije svega trebaju biti usklađeni s domaćim standardima na području strojarstva.

    Teretna platforma
    Teretne platforme ne podliježu standardima iz oblasti dizala.

    Glavna razlika između teretnih dizala i platformi je brzina dizanja. Dizalima se smatraju svi strojevi koji prelaze brzinu dizanja od 0,15 m/s (prema pravilniku o sigurnosti dizala), dok se teretnom platformom smatra stroj koji ima brzinu dizanja od 0,15 m/s i manje.

    Autodizala - jednostavan i siguran način prijevoza vozila

    Kada govorimo o teretnim dizalima, nije loše spomenuti i dizala za automobile. Kontinuirano povećanje broja automobila u urbanim sredinama na račun parkirnog prostora dovelo je do toga da autodizala dobivaju sve veću popularnost. Autodizala karakterizira posebna tehnologija koja omogućava vozilu siguran ulazak i izlazak iz dizala.

    Riječ je o dizalima čije su kabine prilagođene za prijevoz automobila, kako po ukupnoj nosivosti tako i po dimenzijama. Autodizala su opremljena sustavima za pozicioniranje unutar kabine kako bi se spriječilo oštećenje vozila prilikom ulaska i izlaska iz kabine dizala. Sukladno željama klijenata, sustav se najavljuje svjetlosnim i zvučnim signalima.

    Autodizala
    Autodizala karakterizira posebna tehnologija, koja omogućuje siguran ulazak i izlazak vozila iz dizala.

    Dizala za automobile obično su projektirana kao hidraulički sustavi dizanja, budući da su visinske razlike koje kabina dizala mora svladati znatno manje.

    Dizala su prešla dug put od svog nastanka i nastavljaju se razvijati s novom tehnologijom i inovacijama. Pravi izbor dizala nipošto nije jednostavan. Ako tražite pouzdanog i iskusnog majstora za projektiranje i montažu dizala, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno i ubrzo će vam se javiti zainteresirani obrtnici s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 27
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Dizala, lift?

    Imamo 89 izvođača za područje Dizala, lift:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 89 izvođača za područje Dizala, lift
    9.9
    0

    DIZALA ĐURČEVIĆ d.o.o.


    10
    0

    PIEL d.o.o.


    10
    0

    PROJEKTI DIZALA d.o.o.


    10
    0

    DIZALA EKSKLUZIV d.o.o.