Za područje
    Sve više ljudi odlučuje se za tiskani beton, posebice kada su u pitanju terase, nogostupi, pristupne ceste, dvorišta, prostor oko bazena, ali i podovi u interijeru. Tiskani beton je beton čija je površina ukrašena teksturom ili reljefom koji podsjećaju na ciglu, ploče, kamen, drvo ili neki drugi materijal, najčešće prirodni. Tiskani beton je najbolji način da podovi dobiju izgled koji podsjeća na prirodne materijale, i to znatno brže i po nižoj cijeni, što je velika prednost tiskanog betona. Osim pristupačne cijene, zbog koje je jeftinija alternativa, on je izdržljiv i jednostavno se održava. Naime, tiskani beton zahtijeva minimalno održavanje i to je jedan od glavnih razloga zašto je tako popularan.
    Stručni članak 18
    tiskani beton
    Imamo 63 izvođača za područje Štampani beton:

    Zašto se tiskani beton jednostavno održava?

    Površina betona se nakon tiskanja pere, a zatim premazuje završnim premazom za zaštitu površine, zbog čega se nečistoće manje zadržavaju nego na klasičnom betonu, a ako ih ima, mogu se vrlo jednostavno ukloniti.

    Sam proces tiskanja uključuje dodavanje osnovne i akcentne boje i utiskivanje šablona. Njegova osnovna boja bira se tako da što više odražava boju prirodnog materijala koji se želi oponašati, a proizvodi se tako da se u beton dodaje učvršćivač boje. Učvršćivači također uvelike smanjuju učinke habanja tijekom njegove uporabe, dok akrilni lak na bazi otapala sprječava rast mahovine i algi, štiti beton od nakupljanja prašine, sprječava prerano blijeđenje boja, kao i lijepljenje naslaga od nafte, ulja i prljavštine za sam beton. Završnim lakom naglašavaju se boja i šara, ali se i postiže dodatna mehanička i UV zaštita.

    Treba spomenuti još jednu važnu stvar koja je bitna za što dulji vijek tiskanog betona i njegovu optimalnu kvalitetu. U pitanju je vrijeme ugradnje betona. Ako je vani jako hladno i mraz, materijal koji se tiska može prerano očvrsnuti, što kasnije može dovesti do njegovog oštećenja. Stoga, kada se beton ulijeva, vanjska temperatura treba biti pozitivna odnosno u plusu.

    Održavanje tiskanog betona
    Ključ pravilnog održavanja tiskanog betona je periodično čišćenje i ponovno učvršćivanje.

    Kako se održava tiskani beton?

    Pravilno održavanje tiskanog betona podrazumijeva periodično čišćenje i ponovno učvršćivanje.

    Komponente koje se upotrebljavaju tijekom ugradnje tiskanog betona imaju važnu ulogu u kasnijem održavanju. Stoga pri ugradnji betona treba dodati aditive koji će ga zaštititi od pucanja tijekom smrzavanja i odmrzavanja, ali koji će i spriječiti ljuštenje površine i blijeđenje boje. Naglasili smo važnost zaštitnog laka, poželjno ga je obnoviti nakon svake tri godine kako bi se obnovio učinak njegove zaštite, ali i održala boja zbog atmosferskih uvjeta. Ako postoje natkrivene terase ili druga mjesta zaštićena od atmosferskih utjecaja, vrlo vjerojatno neće biti potrebe za tim.

    Što se tiče samog čišćenja, najbolje je upotrebljavati perače pod tlakom kako bi se uklonila sva prljavštinu i eventualne naslage prašine. Najpogodniji je čistač snage od 200 bara.

    Tiskani beton je zbog svojih praktičnih i estetskih performansi odlično rješenje za popločavanje kako javnih tako i privatnih prostora. S bezbrojnim kombinacijama boja i stotinama dostupnih uzoraka, tiskani beton omogućava neograničene mogućnosti dizajna.

     

    Stručni članak 18
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Štampani beton?

    Imamo 63 izvođača za područje Štampani beton:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 63 izvođača za područje Štampani beton
    9.3
    0

    VIZIGOT GLAZURE j.d.o.o.


    10
    5

    HORTI NOVA d.o.o.


    10
    1

    ĆIPO, vl. Petar Vrljičak


    10
    3

    FIDES ART d.o.o.