Za područje
    USB

    Male solarne elektrane - sve prednosti solarne energije

    Okretanje obnovljivim izvorima energije se u današnjem svijetu smatra učinkovitim rješenjem za brojne ekološke probleme. Naime, fosilna goriva su vodeći zagađivači našeg planeta. S druge strane, njihov nedostatak bi paralizirao gospodarstvo, kao i živote svih stanovnika. Stoga je uporaba energije vjetra i sunca, kao i biomase i geotermalnih izvora za dobivanje električne energije nešto čemu su se posljednjih godina posvetili i političari i građani. Posebnu popularnost uživaju solarne elektrane koje kao izvor energije upotrebljavaju Sunčevu energiju.
    Stručni članak 191
    male solarne elektrane
    Imamo 274 izvođača za područje Solarne elektrane:

    Sunčeva energija je energija Sunčevog zračenja koja do nas dopire u obliku svjetlosti i topline. Upotrebljava se za zagrijavanje vode već nekoliko desetljeća, dok je upotreba Sunčeve energije za proizvodnju električne energije postala popularna tek posljednjih nekoliko godina, ponajviše zbog pojeftinjenja solarne tehnologije, ali i povećanja ekološke svijesti. No suvremena solarna tehnologija može iskoristiti Sunčevu energiju za razne svrhe, poput proizvodnje električne energije, rasvjete, grijanja vode za kućanstvo, komercijalnu ili industrijsku upotrebu.

    Nekad su se solarni sustavi najčešće upotrebljavali za napajanje objekata koji nisu imali pristup distribucijskoj mreži, poput vikendica i telekomunikacijskih objekata smještenih na udaljenim mjestima, no danas je situacija drukčija. Solarne elektrane su budućnost kada je riječ o dobivanju povoljne i čiste energije. Danas se solarni sustavi postavljaju i na objekte priključene na elektrodistribucijsku mrežu jer se zahvaljujući njima može ostvariti solidna ušteda na mjesečnim računima. Ugradnja solarnih sustava je rješenje kojem pribjegava sve veći broj kućanstava, ali i poslovnih subjekata. Stoga se nameće logično pitanje: zašto su solarni sustavi dobar izbor, odnosno koje su sve njihove prednosti?

    Solarni paneli i ostala prateća oprema su danas jeftiniji za oko 90 % u odnosu na cijenu prije desetak godina. Snaga fotonaponskih elektrana u istom razdoblju na svjetskoj je razini porasla s 40 GW na 578 GW.

    Važno je znati da solarne elektrane snage od 3 kW do 5 kW zadovoljavaju više od 70 % potreba kućanstva za električnom energijom, dok one čija snaga prelazi 15 kW predstavljaju učinkovito i isplativo rješenje za gospodarske subjekte. Solarna elektrana snage od 5 do 10 kWp koja zauzima krovnu površinu od 30 do 60 m² u najvećoj mjeri zadovoljava potrebe prosječnog kućanstva za električnom energijom.

    Montaža solarnih sustava na krovu
    Montaža solarnih sustava.

    Ako imate veću krovnu površinu, solarna elektrana je idealno rješenje za vas. Moći ćete proizvoditi „čistu” električnu energiju za vlastitu potrošnju, što će donijeti dobrobit ne samo vama, već i široj zajednici!

    Manji mjesečni račun za struju uz male solarne elektrane

    Kao što smo spomenuli, posljednjih godina zamjetan je pad cijena solarnih panela, a danas solarne elektrane od 15 do 150 kW vraćaju uloženi novac već nakon samo šest godina. Po mnogima je ulaganje u solarnu energiju bolja i isplativija investicija od bilo koje druge. Za to postoje dva razloga: brza isplativost investicije, odnosno ugradnje solarnih panela, a drugi je čisto poslovanje bez iznenadnih troškova.

    Solarni sustavi na krovu
    Solarni sustavi na krovu. 

    Ozbiljnu uštedu možete ostvariti ako tijekom dana, bilo zimi ili ljeti, u određenim satima imate potrošnju električne energije veću od 3 kW. Dugoročno gledano, ostvarena ušteda je u prosjeku 4 puta veća od same investicije u fotonaponske panele. Stoga se nameće zaključak da se ulaganje u solarnu energiju isplati.

    Ugradnja solarnih fotonaponskih panela omogućuje uštedu do 90 % na trenutačnom računu za struju. Na taj ćete način moći dio sredstava iz proračuna preusmjeriti na druge stvari koje su vam potrebne.

    Solarna energija je izvrsno rješenje i za poslovne objekte, gdje je električna energija značajna stavka ukupnih troškova poslovanja. Naime, u većini poduzeća potrošnja električne energije kontinuirano raste zbog grijanja, elektromagnetskih uređaja i rasvjete prostorija. U nastojanju da što više uštede, sve se veći broj tvrtki odlučuje za vlastitu proizvodnju električne energije i ugradnju solarnih sustava.

    Za manje poslovne objekte obično su dovoljni sustavi snage do 100 kWp koji zauzimaju krovnu površinu od oko 600 m², dok se veći solarni sustavi, snage veće od 1 MWp, mogu postaviti na veće poslovne objekte. Koje će biti dimenzije solarnih sustava, ovisi o trenutačnoj potrošnji električne energije i površini krova.

    Solarne elektrane stvaraju čistu zelenu energiju

    U svjetlu ekoloških problema koji pogađaju sva živa bića na ovom planetu važno je težiti obnovljivim izvorima energije. Odabirom solarne energije smanjuje se ugljični otisak koji svatko od nas ostavlja za sobom. Ova ekološka energija sadašnjosti i budućnosti omogućuje svakom pojedincu da pridonese zdravijem i čišćem okolišu svojim kućanstvom ili tvrtkom.

    Upotreba Sunčeve energije predstavlja svojevrsnu energetsku revoluciju. To je najčišći i najzastupljeniji obnovljivi izvor energije. Postavljanje solarnih fotonaponskih panela osigurava puno čišći planet, ali i ozbiljnu financijsku uštedu na mjesečnom računu za struju.

     

    Stručni članak 191
    Autor: eMajstor.hr

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Ideje za uredan dom

    Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

    Tražite dobre izvođače za područje Solarne elektrane?

    Imamo 274 izvođača za područje Solarne elektrane:

    Besplatna usluga
    Tražimo lokalno
    Bez provizija
    Imamo 274 izvođača za područje Solarne elektrane
    9
    0

    SOL OPUS j.d.o.o.


    9.1
    0

    URBAN OASIS d.o.o.


    9.7
    0

    TOPLO I HLADNO d.o.o.


    9.7
    0

    KARLO MONT j.d.o.o.