Za područje
  S napretkom tehnologije vinilne podne obloge postale su izvrsna alternativa drugim podovima. Bezbroj različitih dizajna, pristupačna cijena, vrlo jednostavna ugradnja i održavanje razlozi su zašto podovi od vinila uživaju sve veću popularnost. Podne obloge od vinila uklapaju se gotovo u svaku prostoriju, bilo da se radi o stambenom ili poslovnom prostoru. Zahvaljujući visokom udjelu plastike, vinilni pod je izrazito vodootporan, pa se stoga možete postaviti u kuhinji ili kupaonici. U nastavku ovog članku pozabavit ćemo se svim prednostima podnih obloga od vinila i načinom njihovog postavljanja.
  Stručni članak 34
  podne obloge od vinila
  Imamo 324 izvođača za područje PVC, vinil podovi:

  1. Što su vinil podne obloge

  Naziv vinil podne obloge dolazi od kratice PVC, što znači polivinil klorid. Međutim PVC nije jedini materijal za izradu tih podova, budući da zbog sadržaja klora PVC nije potpuno bezopasan za zdravlje. Komercijalni naziv za materijal vinil podrazumijeva i upotrebu druge vrste plastike. Primjerice, sve se više upotrebljava EVA i PEVA materijali, koji su puno prikladniji za stambene prostore.

  Vinilna podna obloga ima široku primjenu u poslovnim i komercijalnim objektima, a sve više se upotrebljava za opremanje kuća i stanova. Proizvodnja vinila stara je više od 50 godina i neprestano se tehnološki usavršava. Postoje homogene i heterogene vinilne podne obloge. Homogene podne obloge sastoje se od jednog sloja vinila, dok se heterogene vinilne obloge sastoje od više slojeva različitih materijala, uglavnom imaju na dnu zvučnu izolaciju ili sloj za ublažavanje udaraca i padova.

  Stepenice od vinila
  Vinil odlično funkcionira na stepenicama. Foto: Mibas d.o.o.

  2. Prednosti vinilne podne obloge

  Vinil podne obloge imaju puno više prednosti od nedostataka. U najvažnije prednosti spada optimalan omjer cijene i kvalitete, budući da su povoljnije od parketa ili poda od masivnih dasaka, te trajnost obloge. Zahvaljujući debelom gornjem sloju podne obloge od vinila su zaštićene od udara predmeta.

  Značajna prednost vinila je i to što je gornji sloj dodatno obrađen, pa je antibakterijski i antistatički, što znači da su obloge pogodne i za alergičare.

  Vinilne podne obloge su elastične, što znači da lako podnose pomake podne površine bez pukotina ili vidljivih deformacija.

  Tehnologija proizvodnje omogućava neograničene mogućnosti dizajna. Napredne tehnike otiskivanja vinilnih podnih obloga u kombinaciji s utiskivanjem reljefa odnosno teksture omogućuju uvjerljive imitacije drva, imitacije kamena ili drugih modernih tekstura.

  Viniln podne obloge su izrazito otporne na vlagu, budući da su izrađene od plastike, a to znači da se bez problema mogu upotrebljavati i u vlažnim prostorijama.

  Jedna od važnih prednosti tih podova je da ne proizvode buku. Vinil je vrlo tiha podna obloga koja upija buku. Pojedini podovi imaju čak integriranu izolaciju od buke koraka, koja još dodatno prigušuje zvuk hodanja.

  Njihovo održavanje je također jednostavno budući da se zbog otpornosti na vlagu mogu čistiti i vlažnom krpom.

  3. Nedostaci vinila

  Unatoč činjenici da je vinil vrlo izdržljiv materijal, on ne podnosi dobro prekomjerna opterećenja. Polaganje teških predmeta, inventara u skladištima na vinilne podove se stoga ne preporučuje. Dakle, vinil nije dobar izbor za skladišta ili proizvodne prostore. Također, izravna izloženost suncu i visokim temperaturama jednako su štetni za vinilne podove. Njegova boja može izblijediti na suncu, a visoke temperature ga mogu deformirati. Vinil stoga nije prikladna obloga za vanjske površine.

  4. Polaganje vinila

  Vinil se može položiti na postojeće podne obloge kao što su keramičke pločice ili parket. Ovo je velika prednost vinila i omogućuje vam vrlo jednostavnu renovaciju poda u vašem prostoru. Međutim, ne preporučuje se polaganje vinila preko starog vinila ili laminata. Ako vam smeta hladnoća (kao kod keramičkih pločica), s vinilom ćete pod učiniti toplijim i ugodnijim. Vinil se može postavljati i izravno na estrihe u novoizgrađenim objektima. Međutim, prethodno treba provjeriti je li podloga pravilno pripremljena.

  4.1. Polaganje vinila - priprema poda

  Pri polaganju vinila na estrih, podloga mora biti ravna, suha, nosiva i čista. Ako u njoj postoje pukotine, moraju se ispuniti prije polaganja. Također pod treba biti potpuno suh.

  Ako ćete vinil polagati na postojeću podnu oblogu (keramika, parket), pazite da na podu nema čavlića i tragova vlage. Uklonite sve neravnine, izbočine i nanesite masu za izravnavanje. Ovo je vrlo važno jer bi neravnine i nepravilnosti bile uočljive čak i na novom podu od vinila. Ako su fuge između keramičkih pločica uže od četiri milimetra, a pod je inače potpuno ravan, izravnavajuća masa neće biti potrebna. Treba samo paziti da se spojevi između vinilnih ploča ne poklapaju sa fugama.

  Najprikladnija podloga za polaganje vinila je prethodno brušena šperploča, koja stvara mek, topao i ugodniji pod.

  Vinil podne obloge
  Danas je vinil dorađen do detalja. Razlikujete li vinil od parketa? Foto: Mibas d.o.o.

  4.2. Polaganje vinilnih ploča na klik

  4.2.1. Polaganje vinila - priprema

  Preporučujemo da prije polaganja podne obloge od vinila provjerite je li materijal prikladan. Obratite pozornost na ujednačenost boje, moguća mehanička oštećenja i pogreške. Vrlo je važno da se materijal prije polaganja aklimatizira na prostor u koji će se polagati. Ostavite ga tamo najmanje dva dana. Vinil se, naime, rasteže u toplom i skuplja na hladnom. Zbog rastezanja materijala također je važno ostaviti razmak od najmanje 5 milimetara duž rubova kako bi vinil mogao disati kada se uvjeti u prostoriji promijene.

  4.2.2. Polaganje vinila - na klik

  S polaganjem počnite u lijevom kutu i nastavite udesno i prema gore. Odstojnikom označite minimalnu udaljenost od 5 milimetara od zida i obratite pozornost na poravnanje ploča odnosno lajsni. Pričvrstite cijeli red zajedno. Na kraju opet obratite pozornost na minimalnu udaljenost od zida. Kada završite s polaganjem, uklonite odstojnike. Razmak od zida prekrijte odgovarajućim lajsnama.

  4.3. Polaganje vinilnih ploča lijepljenjem

  Vinil se također može lijepiti na podlogu, čime se sprječava prodiranje vode. To je osobito važno ako vinil postavljate u kupaonici ili drugim prostorijama s visokom vlagom. Prije nego što počnete s polaganjem, neka pod bude ravan i čist. Masu za izravnavanje nanosite u debljini od najmanje tri milimetra. Zatim slijedi lijepljenje vinila odgovarajućim ljepilom. Na kraju pod treba dodatno poravnati valjkom.

  4.3.1. Vinil za podno grijanje

  Ako ćete vinil lijepiti na pod s podnim grijanjem, obratite pozornost da temperatura na površini s vinilom ne prelazi 25 Celzijevih stupnjeva. Vinil odlično provodi toplinu.

  4.3.2. Još nekoliko upozorenja

  - Prije polaganja ostavite vinil da odstoji najmanje 2 dana u prostoriji u koju ćete ga postavljati. Na taj način će se materijal aklimatizirati na uvjete u prostoriji.

  - Izrazito je važno da je podloga na koju ćete lijepiti vinil suha, glatka i ravna.

  - Obratite pozornost na smjer ploča ili letvica, sve moraju biti okrenute u istom smjeru.

  - Točno slijedite upute proizvođača.

  5. Gdje možete položiti vinil ploče

  Vinilne ploče prikladne su i za prostorije s podnim grijanjem i za vlažne prostorije. Budući da su vrlo izdržljive, mogu se postaviti u prometnim prostorima, hodnicima, kuhinjama i drugim prostorima. Vinil se također može upotrijebiti za stube, čime utječemo na debljinu gazišta. Postoje i posebne kutne i granične lajsne za završnu obradu polaganja, kako za pod tako i za stepenice.

  Kupaonica prije polaganja vinila
  Kupaonica prije polaganja vinila. Foto: Mibas d.o.o.
  Priprema za polaganje vinila
  Priprema za polaganje vinila u kupaonici Foto: Mibas d.o.o.
  Postavljen vinil u kupaonici
  Konačni proizvod. Vinil je također adekvatna obloga za kupaonice .Foto: Mibas d.o.o.

  6. Vinilne podne obloge - cijena

  Koliko koštaju vinil podovi možete pronaći na internetu, cijene vinilnih podnih obloga se kreću od 15 do 20 EUR/m². Cijena vinilnih obloga je pristupačnija u odnosu na parket ili keramiku. Trošak postavljanja vinila je također znatno niži, što je dodatna prednost te podne obloge.

  Stručni članak 34
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 324 izvođača za područje PVC, vinil podovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 324 izvođača za područje PVC, vinil podovi:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 324 izvođača za područje PVC, vinil podovi
  9.7
  0

  ČIZMIĆ d.o.o.


  9.7
  0

  PODOVI I INTERIJERI ODAK d.o.o.


  9.9
  0

  ELABORATUS d.o.o.


  9.8
  0

  MARKO d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje PVC, VINIL PODOVI?