Za područje

  Ventilirana fasada

  Članak je pregledalo čak 1204+ korisnika
  Ventilirana ili takozvana viseća fasada je fasadni sustav kod kojeg se između toplinske izolacije i finalnog fasadnog sloja nalazi ventilirani zračni sloj. Kod ovakvih fasadnih sustava je završna fasadna obloga odvojena od toplinske izolacije za 4 - 5 cm, zahvaljujući podkonstrukciji koja se pričvršćuje na noseći zid objekta. Ovakav način montaže omogućuje stvaranje zračnog kanala između završne fasadne obloge i toplinske izolacije koji odvodi hladni zimski i vrući ljetni zrak prije nego što dođe u dodir s toplinskom izolacijom. Jedna od prednosti ventilirane fasade je nesmetan prolaz vlage i izravna zaštita izolacije od temperaturnih utjecaja.
  Stručni članak 1204
  ventilirana fasada
  Imamo 275 izvođača za područje Ventilirane fasade:

  1. Ventilirana fasada

  1.1. Što je ventilirana fasada?

  Ventilirana fasada je fasada koja je odvojena od zida. Naravno, takva fasada je skuplja od kontaktne fasade, pa takvu fasadu rijetko možemo primijetiti na obiteljskim kućama. Glavna razlika između ventilirane i kontaktne fasade je zračni sloj koji se pojavljuje između toplinske izolacije i završnog sloja fasade. Bez obzira na vrstu završnog materijala ventilirane fasade, fasadna obloga fizički ne dodiruje vanjski zid i toplinsku izolaciju.

  Kod ventilirane fasade je fasadna obloga nekoliko centimetara odvojena od toplinske izolacije, čime se stvara zračni kanal između zida i fasadne obloge i postiže kruženje zraka u fasadnom sustavu, što omogućava brže sušenje vlage u objektu, sprječava se pregrijavanje unutrašnjih prostorija ljeti, a zimi brzo hlađenje.

  1.2. Gdje se upotrebljava ventilirana fasada?

  Ventilirana fasada smatra se kvalitetnijim i dugotrajnijim fasadnim sustavom, zbog čega je karakteristična za poslovne objekte gdje investitori žele dugoročno smanjiti troškove održavanja. Kao što smo već spomenuli, ventilirana fasada je zbog zahtjevnije montaže skuplja od klasične, kontaktne fasade. Visokoj cijeni pridonosi i upotreba skupljih materijala za oblaganje takvih fasada, poput kamena.

  2. Čemu služi ventilirana fasada?

  Primarna zadaća zračnog sloja ventilirane fasade je odvođenje vlage, koja zimi prelazi iz objekta u okoliš. Zračni sloj tako osigurava ventilaciju odnosno prolaz vodene pare iznutra prema van kada je to, naravno, nužno. Tijekom ljetnog vremena zračni sloj smanjuje odnosno sprječava pregrijavanje prostorija, dok zimi sprječava prekomjerno hlađenje. Zračni sloj mora imati na donjoj strani dovoljan otvor za dovod zraka, dok odvod zraka iz kanala treba omogućiti na vrhu fasade. Ulazi i izlazi iz zračnog ventilacionog kanala zaštićeni su pojasnim mrežama koje sprječavaju naseljavanje insekata u zračnom sloju.

  Ventilirana fasada od vlaknocementnih ploča
  Ventilirana fasada od vlaknocementnih ploča čest je izbor za fasade poslovnih objekata, a rjeđe za obiteljske kuće, iako je posljednjih godina sve popularnija.

  3. Ventilirana fasada: prednosti

  Unatoč skupljoj investiciji, ventilirana fasada ima nekoliko prednosti u odnosu na kontaktnu fasadu. Prednosti ventilirane fasade su prije svega trajnost odnosno postojanost, veća kvaliteta i energetska učinkovitost, kao i mehanička otpornost, mala težina, dobra zvučna izolacija i jednostavne kasnije intervencije u konstrukciju u slučaju razvoda instalacija ispod završne fasadne obloge.

  Sustav ventilirane fasade može se primijeniti i u montažnoj gradnji, gdje se za toplinsku izolaciju upotrebljavaju prirodni materijali (ploče vlaknatice, celulozne ljuskice).

  4. Montaža ventilirane fasade

  Na nosivi vanjski zid objekta (AB zid) postavlja se metalna podkonstrukcija. Zatim se postavlja toplinska izolacija, koja se na zidnu površinu pričvršćuje posebnim fiksatorima. Za ventilirani fasadni sustav toplinska izolacija treba biti dovoljno elastična i dobro prianjati na sve eventualne neravnine vanjskog zida. Toplinsku izolaciju treba obložiti membranom ili folijom koja je štiti od oborinskih voda i čestica prašine, čime se istodobno omogućava prolaz vodene pare na površinu, koja u zračnom kanalu isparava u zrak.

  5. Ventilirana fasada i toplinska izolacija

  Kod ventiliranih fasada važno je upotrijebiti toplinsku izolaciju koja ne upija vlagu, a istodobno je i paropropusna. Obično se za ventilirane fasade upotrebljava staklena ili kamena vuna, rjeđe EPS (ekspandirani polistiren) i XPS (ekstrudirani polistiren).

  6. Vrste fasadnih obloga za ventilirane fasade

  Završna obloga ventilirane fasade može biti od bilo kojeg materijala. Popularan materijal za završnu fasadnu oblogu je vlaknasti cement. No obloga također može biti opeka, lim ili drvo. Kod drvene fasadne obloge preporučuje se upotreba ariša, s tim da kod montaže treba paziti da se preko podkonstrukcije postavi paropropusna folija. Prirodni ili umjetni kamen, keramičke pločice i slično također su popularne fasadne obloge za ventilirane fasade. Fasadna obloga za ventilirane fasade mora biti prije svega dobro pričvršćena na podkonstrukciju jer će samo tako izdržati vanjske vremenske utjecaje.

  7. Cijena ventilirane fasade

  Cijene ventilirane fasade kreću se od 130 do 170 EUR/m². Koliko će nas stajati ventilirana fasada, ovisi, naravno, o debljini i vrsti toplinske izolacije, materijalu podkonstrukcije, odabranom materijalu fasadne obloge i na kraju, ali ne manje važno, o izvođaču radova.

  7.1. Vlaknocementne ventilirane fasade

  Ventilirana fasada od vlaknocementnih kompozitnih ploča po izboru investitora koja uključuje i postavljanje izolacije od mineralne vune debljine 15 cm na aluminijsku podkonstrukciju s minimalno 4 cm zračnog sloja, košta cca. 120 EUR/m².

  Stručni članak 1204
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 275 izvođača za područje Ventilirane fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija