Za područje

  Drvena, PVC ulazna vrata ili ALU ulazna vrata?

  Članak je pregledalo čak 2640+ korisnika
  Na raspolaganju je velik izbor različitih materijala za sve vrste vrata, vanjskih i unutarnjih. Materijali koji se najčešće upotrebljavaju su drvo, PVC, aluminij i njihove kombinacije. Koji materijal odabrati? Koji materijal ima bolja mehanička i toplinsko-izolacijska svojstva? Koji je materijal jeftiniji? To su pitanja koja postavlja svatko tko odluči kupiti ili zamijeniti vrata. Ovisno o vrsti materijala, člankom je obuhvaćen opis vanjskih ulaznih i balkonskih vrata, te unutarnjih krilnih i kliznih vrata, koja se smatraju standardnim izborom vrata u svakom domu.
  Stručni članak 2640
  pvc ulazna vrata
  Imamo 520 izvođača za područje Ulazna vrata:

  1. Vanjska PVC ulazna vrata

  PVC materijal jedan je od najpovoljnijih izbora, pa ne čudi što se često upotrebljava za ulazna vrata. Osim cjenovne pristupačnosti, PVC omogućuje jednostavno čišćenje i održavanje zbog glatke površine. Na raspolaganju nam je i veliki izbor boja i punila pomoću kojih se PVC ulazna vrata najbolje usklađuju s cijelim objektom i širim okolišem. PVC ulazna vrata dugo traju.

  1.1. Koja su svojstva PVC ulaznih vrata?

  U odnosu na drvo, PVC ulazna vrata imaju lošiju toplinsku i zvučnu izolaciju, ali su s druge strane otpornija na vanjske utjecaje i stoga su izdržljivija. PVC ulazna vrata najlakše se održavaju jer ih je dovoljno obrisati mokrom krpom.

  pvc-ulazna-vrata.jpg
  Ako želite jeftinija drvena vrata, možete se odlučiti za PVC ulazna vrata jer dobro imitiraju prirodni materijal.

  2. Vanjska drvena vrata

  Drvo je, zbog bolje toplinske i zvučne izolacije u usporedbi s drugim materijalima, među najpopularnijim materijalima za ulazna vrata. Zbog prirodnog izgleda materijala, drvena ulazna vrata izrazito se dobro uklapaju u vanjski i unutarnji ambijent. Hrast, smreka i ariš vrste su drva koje se najčešće upotrebljavaju za ulazna vrata, često u kombinaciji sa staklom.

  2.1. Svojstva drvenih ulaznih vrata

  Toplinska propusnost drva kreće se između 1,1 - 1,3 W / m2K, što dokazuje da se radi o doista dobrom izolacijskom materijalu. Vrsta stakla koja se upotrebljava u kombinaciji s drvom i već spomenutim PVC-om (PVC ulazna vrata) je dvoslojno izolacijsko staklo.

  Stručni savjet tvrtke STOLARIJA MARŠIĆ


  Što sve nudi tvrtka STOLARIJA MARŠIĆ?

  Mi smo firma koja postoji 25 godina, a od 2005. godine smo se preusmjerili na trgovinu PVC stolarijom, koju ujedno i proizvodimo na točnu mjeru od 2009. godine. Sa današnjim danom kapacitet proizvodnog pogona je cca 80 otvora (prozora) u smjeni od 8 h, s tendencijom porasta, te konstantno ulažemo, kako u ljudske resurse, tako i u najnoviji proizvodni pogon i tehnološka rješenja.

  Koje materijale koristite pri izradi vrata?

  Postoji više opcija ulaznih vrata - ovisno o Vašim željama vrata mogu biti napravljena sa kombinacijom dekorativnog stakla i panela sa prečkom, te opcija sa dekorativnim panelima, te je u toj opciji širok spektar modela, boja i izvedbi, kao i varijacija jednog modela panela u smislu boje, vrste stakla, te opcije aplikacije.

  • opcija klasično obostrano krilo - modeli sa dekorativnim panelima koji mogu biti ugrađeni u klasično krilo
  • opcija jednostrano skriveno krilo - u ovom slučaju, samo vanjski dio krila je kompletno prekriven dekorativnim panelom. Na unutarnjoj strani dekorativni panel ugrađen je u krilo ostavljajući vidljivo krilo i ramu vrata.
  • Opcija obostrano skriveno krilo - dekorativni panel prekriva cijelo krilo vrata iznutra i izvana. Rezultat toga je obostrano jednostavna, a ponovno elegantna površina.

  Vrata u standardu dolaze sa klasičnom bravom koja se podizanjem kvake zatvara u pet točaka (brava sa sigurnosnim zatvaranjem u 5 točaka (4 sigurnosne pločice + jezičak brave). Zaključavanje se radi s potezom kvake prema gore, te nakon toga okretanjem ključa u cilindru. ARX DOOR lock brave su testirane po sistemu PAS24 na 200.000 ciklusa otvaranja i zatvaranja. U ponudi je standardni cilindar za zaključavanje sa tri ključa.

  Uz nadoplatu moguća je i brava SECURY AUTOMATIC. To je brava sa 2 sigurnosne kuke +2 zatvarajuća čepa+jezičak brave. Vrata nije potrebno zaključavati jer se samozaključavajuće zaporne kuke i zasunski jezičci aktiviraju automatski (kuke u smjeru prema gore) te tako daju DVOSTRUKU SIGURNOST.

  G-din Dario Maršić, STOLARIJA MARŠIĆ

  3. Vanjska ALU ulazna vrata

  Aluminij spada u materijale koji u modernoj gradnji djeluju atraktivnije od ostalih, o čemu svjedoči i najviša cijena. U usporedbi s PVC-om i drvom, otporniji je na vanjske utjecaje. Postoji mnogo nijansi boja ALU ulaznih vrata, a za dulju postojanost boja, ALU ulazna vrata mogu se i premazati prahom. ALU ulazna vrata su na prvome mjestu po pitanju sigurnosti, odnosno zaštite.

  3.1. Svojstva ALU ulaznih vrata

  Aluminij je jači i izdržljiviji, ali se može potpuno reciklirati, stoga je ekološki prihvatljiviji od PVC-a. Zauzima posljednje mjesto u kategoriji toplinske i zvučne izolacije jer se toplinska propusnost aluminija kreće između 3,0 – 6,0 W / m2K.

  alu-ulazna-vrata.jpg
  ALU ulazna vrata su na prvome mjestu po pitanju sigurnosti.

  4. Unutarnja PVC vrata

  PVC vrata su, kao i drvena, sve popularniji izbor za unutarnja vrata. Prednosti PVC-a su jednostavna ugradnja, lakše i povoljnije održavanje u odnosu na drvo i aluminij i, naravno, cijena. Možete birati između različitih dimenzija, oblika i boja. Uz pomoć različitih dekora i premaza, unutarnja PVC vrata mogu se izraditi u prirodnom prikazu drva. S obzirom na nisku cijenu, možemo si priuštiti još mnogo dodataka za vrata, poput zvučne izolacije, raznih boja i drugih ukrasa.

  5. Drvena unutarnja vrata 

  Ne treba naglašavati da je drvo prvi izbor za unutarnja vrata zbog svoje prirodnosti, topline i mirisa. Svojom teksturom i bojom, drvena unutarnja vrata savršeno dopunjuju unutarnji ambijent i stvaraju ugodnu klimu. Na raspolaganju nam je velik izbor dekora i okvira različitih boja. Drvene varijante poput furnira, bijelog laka i dekora, savršeno se uklapaju i pristaju gotovo svakom interijeru. U posljednje vrijeme vrlo je rasprostranjena uporaba furniranih unutarnjih drvenih vrata, koja su svojevrsna kombinacija izgleda masivnih drvenih unutarnjih vrata i lakoće vratnog krila. Za tu vrstu vrata karakteristično je da su prekrivena posebnom folijom, što vratima daje moderan izgled. U usporedbi s unutarnjim vratima od PVC-a, drvena unutarnja vrata nešto su skuplja opcija.

  drvena-vrata.jpg
  U posljednje vrijeme vrlo je raširena upotreba furniranih unutarnjih drvenih vrata.

  6. Unutarnja ALU vrata

  Aluminij se ne smatra uobičajenim materijalom za unutarnja vrata, pogotovo ne u stanovima. ALU unutarnja vrata su stoga prilično rijetka. Ako se već upotrebljavaju aluminijska ulazna vrata, onda se prije svega upotrebljavaju u javnim objektima. Više nego za unutarnja vrata, aluminij se upotrebljava za vanjska, ulazna vrata, zbog čvrstoće i protuprovalne zaštite. Unutarnja vrata jednostavno ne trebaju materijal poput aluminija jer se smatra najskupljim materijalom. Međutim, često se upotrebljava kao okvir za staklena klizna unutarnja vrata. Osim što se od aluminija proizvode vrata, proizvode se i ALU okviri za prozore.

  7. Koliko koštaju drvena, ALU i PVC ulazna vrata? 

  7.1. Vanjska drvena, PVC i ALU ulazna vrata

  Koliko će koštati ulazna vrata ovisi o dimenzijama, materijalu i drugim karakteristikama. Ulazna vrata od PVC-a spadaju među najjeftinija. Za ulazna vrata od PVC-a platit ćete između 180 - 670 EUR/komad. Cijena drvenih ulaznih vrata kreće se između 300 - 670 EUR/komad. ALU ulazna vrata su među najskupljima. Za njih ćete platiti između 130 - 2.500 EUR.

  Napomena: Cijene ne uključuju PDV i troškove montaže! Uzete su u obzir standardne dimenzije ulaznih vrata.

  7.2. Balkonska vrata

  Cijena balkonskih vrata od PVC-a kreće se između 670 - 930 EUR/kom.
  Cijena za PVC balkonska vrata. Cijena za dobavu i montažu PVc balkonskih vrata dimenzija 80 x 210 cm.

  7.3. Krilna unutarnja vrata od PVC-a, ALU i drva

  Za unutarnja vrata od PVC-a platit ćete najmanji iznos novca. Cijene se kreću u rasponu 80 - 180 EUR. Najviše ćete platiti za unutarnja aluminijska vrata, čije cijene dosežu 300 - 870 EUR.
  Cijene unutarnjih vrata od masivnog drva u osnovnoj izradi kreću se od oko 230 - 530 EUR, ovisno o vrsti drva, dizajnu i drugim karakteristikama.
  Za unutarnja vrata od furnira osnovne izrade platit ćete otprilike 120 - 600 EUR.
  Napomena: Cijena ne uključuje PDV i troškove montaže!

  7.4. Klizna unutarnja vrata

  Cijene kliznih unutarnjih vrata kreću se približno od  400 - 800 EUR, ovisno o vrsti kliznih vrata, načinu otvaranja i materijalima. Klizna vrata koja sadrže kaljeno staklo obično su skuplja. Kao i kod drugih vrata, tako su i ovom slučaju vrata od PVC-a jedna od najpovoljnijih opcija.
  Napomena: Cijena ne uključuje PDV i troškove montaže!

  PVC-vrata.jpg
  Najčešća klizna vrata su vrata od PVC-a.
  Stručni članak 2640
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Ulazna vrata?

  Imamo 520 izvođača za područje Ulazna vrata:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 520 izvođača za područje Ulazna vrata
  9.8
  0

  STOLARIJA GOOOD d.o.o.


  9.7
  0

  STOLARIJA ČEKIĆ, vl. Krešo Čekić


  9.8
  0

  MARMIL ZAGREB d.o.o.


  9.4
  0

  PVC HALUŽAN d.o.o.