Za područje

  Stropne obloge: plastične stropne obloge, drveni strop...

  Članak je pregledalo čak 2873+ korisnika
  Strop je dio objekta, kojim se zatvara prostor s gornje strane. Konstrukcija stropa dijeli objekt po visini na etaže. Pričvršćena je na noseće zidove i nosi cijelo opterećenje. Kao i za pod, tako i za strop možete odabrati razne materijale da biste ga zatvorili i pokrili. Možete se odlučiti za drveni strop, stropne obloge od stiropora ili PVC-a, odnosno za plastične stropne obloge.
  Stručni članak 2873
  drveni strop
  Imamo 81 izvođača za područje Betonska galanterija:

  1. Konstrukcija stropa - vrste

  1.1. Strop od armiranog betona

  Konstrukcija stropa može se provesti na različite načine i od različitih materijala. Najčešća je stropna konstrukcija od armiranog betona, odnosno od ploča armiranog betona, koja se obično izrađuje na samom gradilištu. Također se upotrebljava montažna stropna konstrukcija. Monolitna ploča od armiranog betona omogućuje veliku nosivost, pa se upotrebljava vrlo često. Nedostatak ove ploče je velika težina, što povećava opterećenje na ostatak konstrukcije. Debljina ploče od armiranog betona je obično od 15 do 20 cm i armirana je čeličnom armaturom.

  1.2. Drveni strop

  Konstrukcija stropa također može biti drvena. Za drveni strop upotrebljavaju se drveni nosači ili grede, koje se povezuju u jedinstven i smisleni konstrukcijski sustav. Drvena konstrukcija upotrebljava se u tradicionalnijoj gradnji, osobito kada želimo da ona bude vidljiva i naglašena u prostoru. Drveni strop se vrlo rijetko upotrebljava za novogradnju, prvo zbog cijene materijala, a drugo zato što je betonski strop puno sposobniji izdržati sva opterećenja i osigurava protuseizmičku i krutu vezu, odnosno ojačanje cijele kuće. Stoga drvena stropna konstrukcija češće prati rekonstrukcije postojećih starih zgrada.

  1.3. Čelični strop

  Također se upotrebljava čelična konstrukcija, izrađena od čeličnih nosača, osobito kada treba premostiti velike raspone. Čelična konstrukcija, koja se sastoji od nosača i greda, oblaže se toplinskom i zvučnom izolacijom i zatvara stropnom oblogom. Češće su takozvane kompozitne konstrukcije. Odlični primjeri su kombinacija čelika i armiranog betona, povezanih u jedan strop ili kombinacija valovitog lima koji je zaliven armiranim betonom. Takvo konstrukcijsko rješenje omogućuje oplemenjivanje svojstava obaju materijala.

  konstrukcija-stropa.png
  Konstrukcija stropa: primjer kompozitne konstrukcije stropa i pripreme za provedbu

  1.4. Strop od opeke

  Strop od opeke najčešće se upotrebljava u obliku kompozitne konstrukcije, kao kombinacija cigle koja se zalije armiranim betonom. Danas više ne upotrebljavamo samo cigle za stropne konstrukcije jer bismo u ovom slučaju morali graditi zasvođene stropove, što je prostorno i materijalno iznimno rastrošno i neekonomično. To je jedini način da se stropna konstrukcija može napraviti samo od cigle, što su primjerice stari Rimljani također znali i često upotrebljavali u gradnji.

  2. Slojevi stropa

  Konstrukcija stropa sastoji se od nekoliko slojeva. Najvažniji dio stropa je stropna konstrukcija, jer ima nosivu ulogu. Završni sloj stropne konstrukcije može biti poput poda, izrađen na različite načine, od parketa, keramike i sl.

  Obično se prvo polaže sloj izolacije koja ima djelomičnu toplinsku, ali prije svega zvučnu funkciju. Debljina ovog sloja je negdje oko 5 cm, ovisno o tome što se postavlja odozgo i imamo li podno grijanje. Preko izolacije se postavlja estrih, a između njih međusloj PE folije. Estrih koji dolazi na foliju uglavnom se izlijeva, a može biti i suh, dakle može se provesti na različite načine. Slijedi postavljanje završnog sloja od parketa, keramike, laminata ili od nekog drugog materijala.

  Konstrukcija se oblaže i s donje strane stropnom oblogom, obično od žbuke. Međutim, možemo upotrijebiti i druge obloge, poput drvene ploče.

  3. Stropne obloge

  Stropne obloge završni su dio stropa koji zatvara strop. Stropne obloge štite nosivu konstrukciju i slojeve toplinske izolacije, a prije svega pridonose estetskom izgledu stropa. Teoretski, mogli biste osmisliti strop bez stropne obloge, što je trenutno trend u nekim javnim prostorima, ali treba imati na umu da takvo rješenje nije prikladno za stanovanje. Strop bez stropne obloge obično ima vrlo lijepu i ekspresivnu stropnu konstrukciju, zbog čega izgleda lijepo, čak i ako nije pokriven, odnosno zatvoren. Za stambenu izgradnju takvo rješenje nije najekonomičnije i najsmislenije. Također vjerojatno ne želite gledati brojne cijevi instalacija postavljenih ispod stropa.

  drveni-stropovi.png
  Ako svom domu želite dodati dašak dizajnerske estetike i prirodne materijale, odaberite drveni strop

  4. Plastične stropne obloge, drveni strop ili knauf?

  4.1. Plastične stropne obloge (PVC)

  Plastične stropne obloge izvrsno su rješenje za prostorije koje su osobito izložene neugodnim utjecajima poput vlage ili UV zraka. Zbog toga su plastične stropne obloge izvrsno rješenje za strop u kupaonici, kuhinji, garaži i podrumu. Ako birate posebnu vrstu plastične stropne obloge s dodatnom UV zaštitom, PVC ploče možete upotrijebiti i vani, za pokrivanje stropovrtnih paviljona ili nadstrešnica za automobile.

  Plastične stropne obloge, odnosno PVC paneli su vodootporni, tako da u dodiru s vlagom i vodom ne dolazi do napuhavanja, izrazito su lagani (1,3 - 2,3 kg / m2) i čvrsti, stoga se ne savijaju. Također, jednostavno ih je montirati i demontirati ako treba sanirati instalacije. Plastične stropne obloge izrađene su od visokokvalitetnog PVC-a, dugotrajne su i jednostavno ih je održavati jer ih možete očistiti običnom vlažnom krpom.

  4.2. Drveni strop (MDF stropne obloge)

  Drveni stropovi, odnosno MDF stropne obloge upotrebljavaju se u prostoriijama koje istodobno zahtijevaju akustičnu besprijekornost, estetiku, kvalitetu, prirodni i održivi materijal. Osim za javne prostore, poput konferencijskih dvorana, ureda, predavaonica, sportskih dvorana, knjižnica i galerija, drveni strop se upotrebljava i za privatne, odnosno stambene svrhe. U ovom se slučaju drveni strop najčešće upotrebljava u reprezentativnim i glavnim životnim prostorima. Drveni strop se također upotrebljava u objektima tradicionalne, prije svega planinske gradnje. Zbog toga su MDF stropne obloge vrlo popularne i za vikendice.

  Treba imati na umu da je drveni strop puno skuplji od standardnih rješenja. Plastične stropne obloge su na primjer puno jeftinije. Drvene stropne obloge su skupe, ali nenadoknadiv materijal koji će u vaš prostor unijeti posebnu toplinu i osjećaj doma. Jeftinija opcija za MDF ploče su iverica ili šperploča. Drveni strop inače odlikuje protupožarna sigurnost i mogućnost postizanja izvrsne akustike s perforacijama, urezima i utorima. Jednostavno ga je održavati, a odlikuje ga činjenica da je izrađen od prirodnih i održivih materijala i osigurava vrhunski dizajnerski izgled.

  Drveni strop treba finalno obraditi furnirom, pri čemu možete birati između 40 različitih vrsta. Također se preporučuje da se drveni strop zaštiti UV poliakrilatnim lakom kako drvo s godinama ne bi počelo blijedjeti zbog izloženosti suncu.

  4.3. Knauf strop

  Knauf strop je vrsta spuštenog stropa. To je standardno i najčešće rješenje za stropne obloge jer je jedan od najpraktičnijih načina za zatvaranje, ali i skrivanja stropne konstrukcije, dok izgledom podsjeća na plastičnu stropnu oblogu, samo što Knauf osigurava puno ljepši dizajn i izgled. Knauf strop naziva se i gips-kartonski strop. Knauf je samo najpoznatija tvrtka, koja proizvodi takve stropove i ploče od gips-kartona, ali nije jedina tvrtka.

  Knauf je najčešći izbor spuštenog stropa za zatvaranje stropova stanova i ostalih stambenih objekata. Strop od Knaufa omogućuje jednoličnu stropnu površinu koja je neprimjetna i doslovno se stapa s okomitim zidovima zbog iste završne obrade. Sve instalacije mogu se lako sakriti u stropne obloge od Knaufa. Treba ga samo dovoljno spustiti, što omogućava sustav njegove podkonstrukcije.

  knauf-strop.png
  Strop od Knaufa bit će besprijekoran, a granica s okomitim zidovima neprimjetna. 

   

  Stručni članak 2873
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Betonska galanterija?

  Imamo 81 izvođača za područje Betonska galanterija:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 81 izvođača za područje Betonska galanterija
  10
  0

  DUJMOVAČA d.o.o.


  9.8
  0

  DV RADOVI I USLUGE j.d.o.o.


  10
  1

  MI-BLOK OBRT, vl. Zdravko Miličević


  9.9
  0

  BARUN, vl. Jakov Barun