Za područje

  Drenaža oko kuće - cijena za drenažne cijevi i pravilna izvedba drenaže

  Članak je koristio već 10070+ korisnicima
  Drenaža oko kuće služi za odvodnju vode od objekta. Odvodnja se primjenjuje na određenim mjestima gdje ima viška meteornih voda, gdje su visoke podzemne vode ili je područje močvarno (zadržavanje meteornih voda). Pravilna drenaža osigurava zaštitu temelja od podzemnih voda.
  Stručni članak 10070
  omiljen
  drenaža naslovna slika.jpeg
  Imamo 626 izvođača za područje Kanal, Kanalizacija:

  1. Izrada drenaže


  Pravilna provedba odvodnje oko kuće započinje iskopavanjem odvodnog kanala oko temelja kuće, koji služi za odvod meteornih voda od kuće. Drenažni kanal mora biti dublji od donjeg ruba temelja, odnosno temeljne ploče. Nakon iskopa se u drenažni kanal sipa drenažni pijesak i geotekstil, na koji u odgovarajućem nagibu treba postaviti drenažnu cijev. Drenažni sloj šljunka obično je debeo 15 - 20 cm. Geotekstil sprječava prodor zemljišta i drugih čestica u novonasuti šljunak i drenažnu cijev. Drenažne cijevi obično se postavljaju na udaljenosti maksimalno 1 m od nosivih zidova kuće. Nakon polaganja drenažne cijevi kanal treba zasuti zemljom.

  Drenažne cijevi obično su izrađene od PVC-a ili PE materijala, promjera oko 50 do 200 mm, ovisno o objektu i količini vode koju treba odvoditi od kuće. Glavni dio bilo kojeg drenažnog sustava kuće su revizijska okna, koja se obično ugrađuju u svaki kut kuće. Nakon što se sustav odvodnje dovrši i poveže, voda kroz drenažnu cijev može nesmetano teći u podzemnu vodu.

  Odvodnju možemo provesti i na postojećim objektima jer je postupak uspostavljanja drenažnog sustava sličan, samo skuplji. U slučaju postojeće kuće prvo se uklanja čitav gornji sloj zelenila ili popločenja, a nakon toga slijedi izgradnja odvodnog kanala čija dubina ovisi o dubini temelja kuće.

  Svi uvjeti i pravilna izgradnja odvodnje oko kuće određeni su propisima DIN 4095. Ovi propisi također se primjenjuju na sve građevinske radove iznad i ispod instalacije kuće.

   

  shema drenažne cijevi.jpg
  Drenaža oko kuće mora biti kontinuirana oko cijelog oboda.

   

  2. Pijesak za drenažu


  Za drenažni pijesak obično se upotrebljava veličina granulacije između 15 i 100 mm. Riječni šljunak je najefikasniji jer zbog zaobljenosti kamenja između njih ostaju razmaci koji omogućavaju brže odvođenje meteornih voda. Lomljeni drenažni pijesak često se začepi i može prouzročiti ulazak vode u objekt.

  3. Koje drenažne cijevi postoje?


  U kućnom sustavu odvodnje u osnovi razlikujemo jednoslojne i dvoslojne drenažne cijevi.

  3.1. Jednoslojne drenažne cijevi u kolutima


  Jednoslojne drenažne cijevi u kolutima imaju savršeno okrugli oblik. Jednoslojne drenažne cijevi u kolutima dostupne su u sljedećim promjerima: 50, 65, 80, 100, 125, 160 i 200 mm. Te vrste cijevi namotane su u kolutove duljine od 50 do 200 m. Duljina pojedinog koluta ovisi o dogovoru s izvođačem i potrebama naručitelja.

  Jednoslojne drenažne cijevi u kolutima su rebraste. Rebra povećavaju čvrstoću cijevi i istodobno im omogućuju veću fleksibilnost. Težina cijevi je minimalna s obzirom na njihovu dužinu jer je cijev, odnosno kolut duljine 200 m i promjera 50 mm, teška samo oko 30 - 35 kg.

  3.2. Jednoslojne drenažne cijevi u šipkama


  Jednoslojne drenažne cijevi u šipkama odlikuju se specifičnim oblikom. Riječ je o takozvanom tunelskom profilu s kružnim obodom cijevi i trapezastim dnom. Obod cijevi je uzdužno užlijebljen, a pojedinačni poprečni urezi slijede u četiri niza na udaljenosti od 22 mm.

  Uzdužni žljebovi na obodu cijevi odgovorni su za primanje vode koja prodire kroz filtrirajući pijesak i za odvod vode do poprečnih ureza kroz koje voda pada u cijev i na kraju otječe po trapezastom dnu cijevi izravno u kanalizaciju.

  3.3. Dvoslojne drenažne cijevi


  Dvoslojne drenažne cijevi kuće karakterizira rebrasti vanjski zid i gladak unutarnji zid. Gladak unutarnji zid osigurava bolju odvodnju vode, bez zastoja u cijevi. Dvoslojne drenažne cijevi obično se upotrebljavaju za odvod velike količine vode s velikih površina.

  Na račun glatke unutarnje površine, cijevi su prikladnije za veći protok te su neizostavni sastavni dio odvodnje površina autocesta i drugih većih prometnih objekata poput tunela, kružnih tokova, nasipa, željeznica, zračnih luka i slično. Dvoslojne drenažne cijevi izrađene su od polietilenskog materijala visoke gustoće (PE-HD).

   

  drenažna cijev2.jpg
  Prikaz presjeka drenaže na rubu kuće.

   

  4. Drenažna cijev - cijena


  Koliko košta drenažna cijev? Cijena odvodnje oko kuće ovisi o veličini objekta, složenosti instalacija objekta, terena, upotrijebljenog materijala i na kraju, ali ne najmanje važno, o izvođaču.

  Cijena cijelog sustava odvodnje oko kuće kreće se između 90-160 kn/tm. Navedena cijena uključuje materijal i cjelokupnu izvedbu sustava odvodnje kod novogradnje.

   

  Stručni članak 10070
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 626 izvođača za područje Kanal, Kanalizacija:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 626 izvođača za područje Kanal, Kanalizacija:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 626 izvođača za područje Kanal, Kanalizacija
  9.9
  0

  KONOS CONSTRUCTION d.o.o.

  Lučko
  9.7
  0

  GRAĐEVNO ZEC d.o.o.

  Split
  9.8
  0

  MEŠIĆ GRADNJA d.o.o.

  Gornji Stupnik
  9.3
  0

  IVE KOP OBRT, vl. Ivica Deković

  Rogoznica
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KANAL, KANALIZACIJA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana