Za područje

  Žbukanje: ručno ili strojno?

  Članak je pregledalo čak 2837+ korisnika
  Žbuka je idealan završni sloj za vašu novogradnju ili obnovu doma. Prostoru daje završni izgled. Prednost je u tome što žbuka skriva sve instalacije. Prekriva vodovodne cijevi, kablove, kanalizaciju. Žbukom također možete izravnati nepravilnosti zida ili sakriti manje pogreške koje su nastale tijekom gradnje. Često je pitanje treba li izabrati strojno ili ručno žbukanje. U stvarnosti razlika i nije velika.
  Stručni članak 2837
  strojni omet
  Imamo 606 izvođača za područje Strojno žbukanje:

  1. Ručno žbukanje

  Ručno žbukanje je najstarija tehnika izravnavanja zida. Tradicionalni postupci vapnenog žbukanja danas su već malo promijenjeni dodavanjem cementa. Materijal za ručno žbukanje priprema se u miješalici. Ručno žbukanje je malo zahtjevnija tehnika, koju ne poznaje svaki majstor. Prednosti ove tehnike su mogućnosti izrade tekstura, grubih uzoraka i rustikalnog ambijenta prostora, a nedostatak je dulja izvedba. Smjesa nije uvijek jednaka, budući da se materijal priprema na licu mjesta, zato se kod ručnog žbukanja mogu pojaviti razlike u tvrdoći.

  2. Strojno žbukanje

  Tehniku ručnog žbukanja je s pojavom kompresorskih pumpi zamijenio postupak strojnog brizganja žbuke. Prednost te tehnike je što se žbuka brže ugrađuje. Zbog stalnog miješanja materijal je homogen, dakle u istom razmjeru i jednakomjerno raspoređen. Velika prednost je što su strojne žbuke bez fuga, rupa ili tragova krpanja. Na raspolaganju imamo četiri vrste strojne žbuke, koje se razlikuju po tvrdoći i izolaciji.

  2.1. Vapneno-cementna strojna žbuka

  Vapneno-cementna strojna žbuka je tvrđa i slična ručnoj žbuci. Zbog svog sastava ima izgled grube žbuke. Prednost je što bolje podnosi opterećenja i otpornija je na udarce, a ugradnja je također brza. Zbog grubog izgleda potrebna je dodatna obrada. 

  2.2. Vapneno-gipsana strojna žbuka

  Vapneno-gipsana strojna žbuka je mekša, osjetljivija i na pogled glađa. Završna obrada nije potrebna, pa njome možete izbjeći kitanje. Prikladna je za prostore koji nisu vlažni, dakle za vašu dnevnu ili spavaću sobu. 

  2.3. Toplinsko-izolacijska strojna žbuka

  Toplinsko-izolacijska strojna žbuka je žbuka s boljim toplinsko-izolacijskim osobinama u koju se umiješaju glinopor ili druge izolacijske supstancije. 

  2.4. Glinena žbuka

  Glinena žbuka se također može strojno ugrađivati. Mekša je i manje otporna na udarce. Glavna prednost glinene žbuke je prirodnost materijala, koji odlično uravnotežuje klimu u prostoru.

  3. Cijena žbukanja

  Cijena za strojno i ručno žbukanje je gotovo jednaka i kreće se između 55-70 KN/m2. Do manjih odstupanja, koja su približno kreću od 5 do 10 % cijene, dolazi zbog neravnih površina ili zahtjevne ugradnje, primjerice između rogova ili na kosoj podlozi. Za kat od 100 m2, koji obično ima cca. 300 – 400 m2 žbuke platili biste oko 12000.00 KN za strojno žbukanje.

  Savjet stručnjaka iz tvrtke ADITUS d.o.o.

  Koja je razlika između strojnog i ručnog žbukanja?

  Razlika je u pripremi žbuke. Materijal za ručno žbukanje se priprema pomoću miješalice i tu postoji veća mogućnost pogreške pri samoj pripremi. Zbog toga smjesa u dosta slučajeva nije homogena.

  Materijal za strojno žbukanje je tvornički pripremljen i zbog toga je kvalitetnija i brža izrada, a smjesa je homogenija.

  Koju vrstu žbuke preporučujete?

  Imamo vapneno cementnu žbuku, vapneno gipsanu žbuku, toplotnu žbuku i lagano produženu žbuku. Preporuka se daje na temelju više faktora, a to su vrsta materijala i namjena površine koja se žbuka, vrsta kasnije obrade iste žbuke, mjesto samog objekta, namjena objekta tj. pojedinih dijelova objekta koje je potrebno žbukati.

  Koja je okvirna cijena strojnog žbukanja po m2?

  Cijena ovisi o vrsti žbuke, debljini, završnoj obradi, ali se uglavnom kreće od 8-10,00€/m2.

  g. Husić, ADITUS d.o.o.

  Stručni članak 2837
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Strojno žbukanje?

  Imamo 606 izvođača za područje Strojno žbukanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 606 izvođača za područje Strojno žbukanje
  9.7
  0

  GRADITELJ RASOPASNO, vl. Srđan Ilić


  10
  6

  LPD-TEAM d.o.o.


  9.7
  0

  DOMEL d.o.o.


  9.5
  0

  DRAGO MONTEKS, vl. Drago Udovčić