Za područje

  Vrste i cijene klima uređaja

  Članak je koristio već 4809+ korisnicima
  Tijekom ljeta su klima uređaji neizostavni element gotovo svakog prostora kako bi vrijeme provedeno u klimatiziranom prostoru tijekom ljeta bilo što ugodnije. Tijekom ljetnih vrućina klima uređaj funkcionira tako što uvlači topli zraka i usmjerava ga van. Također klima uređajima se možemo i grijati, obrnutim procesom – vanjski zrak se zagrijava i pušta u prostoriju. U ovom ćemo članku ukratko pojasniti kakve vrste klima postoje, kako ih rangiramo i kolika je cijena klima uređaja.
  Stručni članak 4809
  Zidni klima uređaj

  Vrste klima uređaja na osnovu broja jedinica

  Klima uređaje u osnovi dijelimo u tri grupe: split klima uređaji, klima uređaji bez vanjske jedinice i prijenosne klima uređaje.

  Split klima uređaj

  Split klima uređaj su najčešće korišćena verzija klima uređaja. Sastavljena je iz dvije jedinice, odvojene unutarnje i vanjske kompresorske jedinice. Obje jedinice međusobno povezuju dvije izolirane bakarne cijevi, kroz koje protiče plin za hlađenje. Na tržištu postoji više vrsta split klimatizacijskih sustava, koji se razlikuju po jačini ali nevezano za snagu samog uređaja, ovu vrstu klima uređaja odlikuje visoka učinkovitost. Zidna split klima je najčešće korišten klima uređaj. U slučaju da želite da, u jedan prostor, montirate više klima uređaja koji su međusobno povezani postoji poseban sustav montaže i izvođenja. U tom slučaju se više klima uređaja poveže u jednu vanjsku jedinicu. S takvim, multi-split sustavom uštedjeti ćemo prostor u stambenom ili nestambenom objektu koji klimatiziramo.

  Klima uređaj bez vanjske jedinice

  Kao što samo ime govori, ova vrsta klima uređaja nema vanjsku jedinicu, koju, u različitim situacijama i prostorima, nije moguće montirati. Klima uređaj bez vanjske jedinice, s gledišta energetske učinkovitosti, parira klasičnom split klima uređaju. Uređaj se može postaviti gdje god želimo u prostoru, a za funkcioniranje potrebno je izbušiti dvije rupe na vanjskom zidu (za uzimanje vanjskog zraka i hlađenje kondenzatora).

  Prijenosni klima uređaj

  Prijenosni klima uređaj važi za najpraktičnije rješenje što se tiče premještanja i postavljanja u prostoru, ali to je, pored cijene, jedina prednost prijenosnog klima uređaja. Što se tiče učinkovitosti i jačine, prijenosni klima uređaj nikada se ne može mjeriti s drugim klima uređajima, a uz to je potrebno povremeno osigurati izlaz zraka (rupe u zidu, otvor prozora).

  Stručni savjet obrta FRIGO-DOM


  Što sve nudi obrt FRIGO-DOM?

  Frigo-Dom je obrt sa bogatim radnim iskustvom koje se proteže dugi niz godina, kvalitetan popravak, servis ili montažu klima uređaja. Imamo iskustvo i resurse kako bismo projekt uspješno odradili na zadovoljstvo kupaca. Osiguravamo uvjete da posao bude obavljen točno i na vrijeme. Rad s nama uključuje niz pomno isplaniranih koraka usredotočenih na raspored, brzinu i kvalitetu.

  Kako odrediti položaj klima uređaja u prostoriji?

  Kod montaže klima uređaja treba obratiti pažnju na par detalja. Pozicija unutarnje jedinici mora biti takva da ne puše na dio prostorije u kojoj se ukućani najduže zadržavaju. Treba se postaviti na mjesto koje omogućava daljnju distribuciju zraka do najudaljenije prostorije. Unutarnja kao i vanjska jedinica ne smiju biti u ograničenom prostoru. Udaljenost unutarnje i vanjske jedinice mora biti što manja zbog potencijalnih gubitaka i opterećenja klima uređaja.

  Postoji li način da se instalacija ne vidi?

  Klima uređaj može se postaviti tako da su cijevi" sakrivene" u kanalicama, međutim kada se kreće u izgradnju stana ili kuće cijevi se postavljaju unutar zida i nevidljive su. Najjednostavnije je predinstalacije obaviti u toku radova stambenog prostora jer naknadno stavljanje cijevi u zid zahtjeva veći obim posla kako za instalatera tako i za klijenta.

  Koja je preporučljiva temperatura pod klimom?

  Optimalna temperatura " pod klimom" ne bi trebala biti niža od vanjske za 7 stupnjeva. Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira je između 24 i 26 stupnjeva.

  G-din Goran Dvojak, Obrt za usluge popravaka, servisa i montaže FRIGO-DOM

  2. Vrste klima uređaja na osnovu položaja i način ugradnje u prostor

  Klima uređaji se na osnovu položaja u prostoru dijele na zidne, podne, stropne, kasetne i kanalske klima uređaje.

  Zidni klima uređaj

  Zidni klima uređaj smatra se najklasičnijom vrstom klima uređaja i montira se izravno na zid. Može se sastojati iz dvije jedinice (split klima uređaj) ili iz samo jedne unutarnje jedinice. Za montažu zidnog klima uređaja potreban je vanjski zid i odvod vode koja nastaje u procesu hlađenja unutarnjeg, toplog zraka.

  Podni klima uređaj

  Podni klima uređaj je montiran na ploču prostora, kao i zidni klima uređaj, odlikuje ga velika učinkovitost. Podnim klima uređajima se vrlo brzo dostiže željena temperatura prostora.

  Stropni klima uređaj

  Stropni klima uređaj je najčešće skriven u spuštenom stropu. Takav uređaj je idealan za prostor u kojem ne želimo da klima uređaj bude vidljiv. Za stropni klima uređaj se uglavnom odlučujemo u stambenim prostorima, a izuzetno je koristan u javnim objektima (muzeji, galerije) gdje bi vidljiv klima uređaj kvario estetiku cjelog prostora.

  Kasetni klima uređaj

  Za montažu kasetnog klima uređaja nam je potrebna dovoljna visina samog prostora, jer se takvi uređaji ugrađuju u spušteni plafon. Kasetni klima uređaj kao takav omogućava brojne opcije korištenja, a pored toga ima interesantan oblik i može biti i estetski element prostora.

  Kanalski klima uređaj

  Kanalski klima uređaj odgovara objektima gdje je potrebno klimatizirati ili individualno hladiti i grijati prostore. Tu spadaju dvorane, restorani, hoteli i slični veći objekti.

  Cijena klima uređaja

  Cijena klima uređaja ovisi od vrste klima uređaja, jačine uređaja koja mora biti prilagođena za točno određenu veličinu prostora, i naravno, od distributera klima uređaja.

  Cijena za zidni split klima uređaj

  Okvirna cijena za split klima uređaj s vanjskom i jednom unutarnjom jedinicom s jačinom hlađenja i grijanja do 4kW, uključujući i montažu je 700 EUR.

  Cijena za kasetni klima uređaj

  Okvirna cijena plafonskog klima uređaja s jednom unutarnjom ili vanjskom jedinicom, s kasetnom ugradnjom i s 4 smjera izduvavanja i grijanjem i hlađenjem do 2,5 kW, uključujući i montažu je 1200 EUR.

  Cijena za podni klima uređaj

  Okvirna cijena podnog klima uređaja s vanjskom i unutarnjom jedinicom do 2,5kW moći grijanja i hlađenja, uključujući i montažu je 1000 EUR.

  Prijenosni klima uređaj
  Prijenosni klima uređaj


  Skriveni stropni klima uređaj
  Skriveni stropni klima uređaj


  Stručni članak 4809
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1168 izvođača za područje Klima uređaji:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1168 izvođača za područje Klima uređaji:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KLIMA UREĐAJI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana