Svaki uređaj se održava i čisti na svoj način. U tu svrhu mogu vam dobro poslužiti prirodni sastojci, što će se osobito svidjeti pobornicima ekološkog i zdravog načina života. No prije nego što se upustite u čišćenje aparata, provjerite također upute proizvođača.
Čišćenje glačala
Glačalo je jedan od onih kućanskih aparata bez kojeg sigurno ne bismo mogli zamisliti svoju svakodnevicu - bez njega bi nam odjeća bila zgužvana od pranja i kruta od sušenja. Na tom uređaju se nakon nekog vremena jasno vide tragovi upotrebe - ploča može pocrnjeti, a voda može stvoriti kamenac.
Srećom, čišćenje glačala nije osobito komplicirano, ali je važno to raditi kontinuirano. Od jedne žlice vode i dvije žlice sode bikarbone napravite finu pastu i njome istrljajte ploču glačala. Potom je obrišite mokrom, a zatim suhom krpom. Za čišćenje rupica za paru na glačalu možete iskoristiti štapiće za uši. Ako se na ploči glačala stvorila tvrdokorna prljavština, onda ostavite pastu da djeluje dulje, nekoliko minuta, a zatim je obrišite mokrom krpom.
Kamenca se možete riješiti i na jednostavan način - pomiješajte vodu s octom i ulijte mješavinu u prazan spremnik. Podesite glačalo na najvišu temperaturu i izravnajte ga. Pronađite neki stariji komad odjeće koji vam ne treba, odnosno koji možete zaprljati i glačajte ga sa tako podešenim glačalom nekoliko minuta. Para će osloboditi svu prljavštinu s glačala na komad odjeće koji glačate.
Čišćenje perilice posuđa
Iako je u prošlosti bila rezervirana samo za bogate i smatrala se modom, danas je zbog brzog tempa života perilica posuđa jedan najčešće korištenih kućanskih aparata. Budući da se prljavi tanjuri, čaše, kao i ostalo posuđe, slažu u perilicu, u njoj ostaju ostaci hrane, što je pogodno tlo za razvoj bakterija i širenje neugodnih mirisa.
Stoga je treba redovito temeljito očistiti. Pospite dno perilice sodom bikarbonom i uključite je na jači program. Perilica bi tijekom čišćenja trebala biti prazna, odnosno bez posuđa. Čišćenjem stroja na taj način uklonit ćete sve neugodne mirise i bakterije.
Ne zaboravite na police za posuđe i držač za escajg. Prebrišite ih krpom umočenom u alkohol.
Čišćenje perilice rublja
Neugodan miris koji dolazi iz bubnja jedan je od prvih znakova da perilicu treba očistiti. Neugodan miris može se pojaviti zbog bakterija koje su bile u garderobi ili jednostavno zbog dugotrajnog stajanja mokre odjeće u bubnju.
Dobri rezultati mogu se postići samo toplom vodom. Uključite ciklus s najvišom temperaturom i operite je, praznu dakle bez odjeće. Vruća voda će neutralizirati brojne bakterije i neugodne mirise. Za temeljito čišćenje upotrijebite posebno sredstvo za čišćenje perilice rublja ili dodajte malo deterdženta.
Ne zaboravite očistiti ladicu za deterdžent i omekšivač. Prvo je izvadite (u uputama koje ste dobili uz proizvod piše i kako), zatim je potopite u vruću sapunastu vodu i pomoću četkice za zube uklonite nakupljene ostatke deterdženta ili plijesni, ako ih ima. Ladicu, naravno, treba dobro oprati i osušiti kuhinjskom krpom. Prije nego što je vratite u ležište, dobro ga očistite jer se i tu često nalaze sasušeni ostaci i nečistoće.
Pri čišćenju perilice ne zaboravite na zaštitnu gumu na vratima - u njoj se talože sve nečistoće od rublja, pramenovi kose, zaostala voda. Za to možete upotrijebiti mekanu krpu malo namočenu u otopinu neutralnog sapuna (ne smiju se upotrebljavati abrazivna sredstva jer mogu oštetiti gumu). Njome temeljito obrišite zaštitnu gumu.
Ako se perilica redovito čisti, svako sljedeće održavanje je puno lakše. Dubinsko čišćenje perilice je nužno barem jednom mjesečno. Važan savjet: kada nije uključena, vrata perilice trebaju ostati otvorena da bi zrak nesmetano cirkulirao.
Čišćenje usisavača
Jeste li znali da učinkovitost usisavača opada za 20 % ako se ne očisti nakon svake upotrebe? Ako imate usisavač s plastičnom posudom, morat ćete nakon svake uporabe jednostavno prosuti usisani sadržaj. Ako imate usisavač s vrećicom, treba je isprazniti ili promijeniti kada se napuni do 1/3.
Čišćenje pećnice
Pećnica je, kao i perilica posuđa, mjesto gdje se talože ostaci hrane. Čišćenje pećnice nije uvijek jednostavan zadatak, a koliko će vremena i truda zahtijevati čišćenje, ovisi o količini prljavštine.
Prije nego što počnete čistiti pećnicu, uklonite rešetke, kao i sve zagorjele ostatke hrane. Pećnica mora biti hladna tijekom čišćenja. Kao i kod čišćenja glačala, za čišćenje pećnice upotrijebite pastu od vode i sode bikarbone - ½ šalice sode bikarbone i nekoliko žlica vode. Pripremljenu pastu nanesite na sve unutarnje površine, izbjegavajući grijaće elemente. Ostavite pastu da djeluje nekoliko sati - s vremenom će potamnjeti i dobiti smeđu boju, što je znak da se masnoća skida. Na kraju vlažnom krpom operite unutrašnjost pećnice kako biste uklonili ostatke paste.
Mjesta na kojima je skorena i teško se skida treba poprskati s malo octa. Ocat u reakciji sa sodom bikarbonom stvara blagu pjenu te dodatno čisti i dezinficira unutrašnjost pećnice.
Čišćenje rešetki može se uspješno obaviti i octom i sodom bikarbonom. Ta dva sastojka će ukloniti sve masnoće, čak i one tvrdokorne. Rešetke treba temeljito oprati i osušiti prije nego što ih vratite u pećnicu.
Čišćenje hladnjaka
Kućanski uređaji smješteni u kuhinji osobito su osjetljivi na prljanje. Hladnjak je odličan primjer za to - u njemu se zadržavaju mrvice hrane, masne mrlje, zalijepljene mrlje, ostaci ustajale hrane. Hladnjak treba redovito čistiti kako bi se oslobodio svih nečistoća i neugodnih mirisa.
Napravite otopinu vode i octa (alkoholnog ili jabučnog) u omjeru pola-pola i dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Raspršite otopinu po svim površinama u hladnjaku i obrišite ih.
A kako osigurati da u hladnjaku bude manje prljavštine, masnoće i neugodnih mirisa? Redovito kontrolirajte ostavljenu hranu. Ako se užegla ili joj je istekao rok, odmah je bacite. Ostatke hrane uvijek čuvajte u zatvorenim kutijama da se mirisi ne bi širili i miješali, ali i da bi povrće, voće i suhomesnati proizvodi ostali svježi.
Mali kuhinjski aparati - čišćenje
Mali kuhinjski uređaji, poput blendera, tostera, kuhala za vodu i aparata za kavu, često se zaborave, iako je njihovo čišćenje izrazito važno. Redovitim održavanjem produljuje im se vijek, ali i osigurava njihova učinkovitost.
Iako se većina blendera može prati u perilici posuđa, to nije uvijek preporučljivo jer rezala mogu otupjeti. Posudu blendera i njezine oštrice možete najjednostavnije očistiti tako da posudu napunite vodom, ulijete malo deterdženta za suđe i uključite na najveću brzinu, oko 15 sekundi. Nakon toga treba temeljito isprati i osušiti blender.
Čišćenje tostera također je važno jer se u njemu zadržavaju mrvice kruha. Prije nego što ga počnete čistiti, isključite ga iz struje i pustite ga da se ohladi. Izvadite rešetke tostera, bacite mrvice u kantu za otpatke, a zatim ga pažljivo operite spužvom i deterdžentom. Rešetke dobro operite i osušite. Prebrišite toster izvana vlažnom pa suhom krpom. Važno pravilo: nikada ne upotrebljavajte vilice za čišćenje mrvica koje su se zaglavile ili za čišćenje teško dostupnih kutova.
S vremenom se u kuhalu za vodu nakupi kamenac, a u kojoj mjeri, ovisi o količini soli i minerala u vodi. Kamenac možete ukloniti octom. Ulijte u kuhalo za vodu 1 litru vode i 100 ml octa i uključite ga. Sačekajte da zavrije, a zatim ga isključite i ostavite da odstoji 10 minuta. Ponovite postupak, prolijte vodu i očistite ga mekom spužvom. Zatim u kuhalo ponovno ulijte čistu vodu, pustite je da prokuha, izlijte je i ponovite postupak. Na kraju kuhalo za vodu dobro isperite vrućom vodom.
Kuhalo za vodu možete očistiti i sodom bikarbonom. Ulijte 1 litru vode i stavite je da prokuha. Zatim dodajte 2 žlice sode bikarbone u prokuhanu vodu i ostavite je da odstoji pola sata. Nakon toga unutrašnjost dobro izribajte spužvicom, a potom isperite na isti način kao i kod čišćenja octom. Važan savjet: ista voda kuha se u kuhalu samo jednom - za svako sljedeće kuhanje trebate promijeniti vodu.
Za čišćenje standardnog modela aparata za kavu najbolje je upotrijebiti specijalizirane tablete koje se rastapaju u posudi s vodom. No ako ste pobornik ekološkog načina čišćenja, i za vas postoji rješenje: Ulijte u posudu za vodu jednaku količinu vode i octa, a zatim uključite aparat kao kod pripreme kave. Umjesto šalice stavite praznu veću posudu u koju će otjecati prljava voda. Namjestite ručicu s dozatorom za kavu (bez kave) i provjerite može li se ručica postaviti i brtviti bez malog dozatora s metalnom mrežicom u koju se stavlja kava. Ako može, uklonite ga kako nečistoća ne bi začepila mikronske otvore na dnu dozatora za kavu.
Pričekajte malo i pustite da prokuha i izađe pola mješavine vode i octa. Nakon toga pričekajte još pola sata - toliko je octu potrebno da otopi kamenac u uređaju. Nakon pola sata pustite uređaj da isprazni spremnik za vodu, a zatim ga temeljito operite. Ponovno napunite spremnik vodom, ovaj put čistom vodom, i uključite ga da ispere ocat. Ponovite postupak ispiranja nekoliko puta, sve dok se miris octa više ne osjeća.
Ako nemate vremena ili slobodno vrijeme želite iskoristiti za neku drugu aktivnost u društvu obitelji i prijatelja, uvijek se možete osloniti na profesionalnu agenciju za čišćenje kućanskih uređaja. Određene agencije za čišćenje nude usluge čišćenja pećnica, hladnjaka i ostalih kućanskih uređaja. Servis za čišćenje raspolaže profesionalnom opremom i u velikom broju slučajeva za čišćenje upotrebljava isključivo ekološka sredstva, bez štetnih tvari. Cijena usluge ovisi o vrsti čišćenja, količini posla i vremenu potrebnom za rad.
Ako ste u potrazi za profesionalcima koji će predano i na najbolji način očistiti vaš životni prostor, uključujući i kućanske uređaje, obratite nam se. Pošaljite upit, potpuno besplatno, brzo i jednostavno, na našem portalu emajstor.hr i ubrzo će vam se javiti agencije s odgovarajućom ponudom.