Vanjski zastori cijena

Kolika je cijena screen sjenila? Vanjska sjenila su izvrsna za velike staklene površine. Trošak hlađenja smanjuje se do 33% tijekom ljeta zbog vanjskog zaslona, ovisno o odabranoj vrsti tkanine. Cijena sjenila ovisi o materijalu, površini sjenila i naravno izvođaču. Cijena za rolete, zajedno s vodičima, ugradbenim ormarima i ugradnjom, iznosi oko 160-230 EUR/m2.

Kome povjeriti izradu/postavljanje sjenila? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit
Cijena za ponuditelja, montažera screen, zavjesa

Druge cijene za Vanjski zastori

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Rolete sa komarnikom

Cijena za rolete sa komarnikom. Cijena za dobavu i montažu roleta sa komarnikom i aluminijskom kutijom dimenzija 85 x 110 cm€/kom

kom
upit

Cijena za rolete

Cijena za rolete. Cijena za dobavu i montažu roleta sa aluminijskom kutijom dimenzija 85 x 110 cm€/kom

kom
upit

Rolete sa komarnikom

Cijena za rolete sa komarnikom. Cijena za dobavu i montažu roleta sa komarnikom i aluminijskom kutijom dimenzija 120 x 210 cm€/kom

kom
upit
UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Vanjske rolo zavjese – što sve treba znati

1. Vanjske rolo zavjese – što sve trebate znati?

vanjski-rolo-zastori.jpg
Ovisno o namjeni i potrebama, birajte ili rolo zavjese za potpuno zatamnjenje ili zavjese za djelomično zatamnjenje.

1.1. Vanjska sjenila

Nijedna kuća nije potpuna bez vanjskih sjenila. To vrijedi u estetskom i u funkcionalnom smislu. Sjenila upotpunjuju sliku cijelog objekta i uvelike utječu na udobnost boravka u njemu. Njihova glavna osobina je da propuštaju svjetlost, ali smanjuju zagrijavanje prostora. Izrađene su od posebnih vrsta tkanine koje sprječavaju pojavu bliještanja i odsjaja u prostorijama te omogućuju nesmetan pogled iz njih.

Samo pravilno postavljena sjenila spriječit će pregrijavanje u ljetnim mjesecima, dok će zimi djelovati kao dodatni sloj izolacije. S funkcionalnim sjenilima uštedjet ćete mnogo novca. Rolo zavjese, zastori ili screen, kako ih popularno zovu trgovci, vrsta su sjenila puno poznatija pod zajedničkim nazivom starijih sestara tj. klasičnih roleta. Ove nasljednice zapravo su suvremene inačice, zastori koji se mogu montirati s vanjske ili s unutrašnje strane svih tipova prozora, vrata ili staklenih ili panoramskih zidova. Jednako su raznovrsni i načini njihove upotrebe, ali i materijali, oblici, teksture i boje u kojima se one mogu pronaći. Upravo zbog tako velikog i raznolikog izbora, preporučujemo da se prije kupnje dobro informirate, pa i posavjetujete sa stručnjakom.

1.2. Rolo zastori ili venecijaneri?

Za razliku od vanjskih venecijanera, koji su desetljećima poznati i vrlo popularni, rolo zavjese su manje poznate i rasprostranjene. Za razliku od venecijanera, rolo zastori su izrađeni od samo jednog komada materijala koji je potpuno spušten, pa doista izgledaju kao jedan veliki ekran (screen). Međutim, venecijaneri se sastoje od niza horizontalno postavljenih traka ili lamela, punih ili plosnatih, uglavnom standardne širine, međusobno povezanih trakama, lančićima ili uzicama, ovisno o modelu i vrsti. Razlika postoji i u načinu sklapanja. Venecijaneri se skupljaju u kućište naležući jedan na drugi, dok se rolo zastori namotavaju oko šipke koja je pričvršćena za kutiju, baš kao i nekadašnje klasične rolete.

1.3. Vanjski rolo zastori sve su popularniji

Nakon tako duge vladavine venecijanera, njihovo vrijeme danas polako prolazi. Zbog zahtjeva suvremene minimalističke estetike i potrebe za praktičnošću, rolo zavjese su sve popularnije, a za to postoji mnogo jako dobrih razloga.

Prvi je svakako da mnogi suvremeni objekti s puno staklenih površina na pročelju izgledaju puno bolje bez venecijanera ili žaluzina, koji se doimaju zastarjelima. Vanjski rolo zastori su se bolje uklopili u nove tendencije i trendove u arhitekturi i dizajnu, jer su potpuno nenametljivi, jednostavni i svedeni na minimalizam te ne odvlače pozornost promatrača s drugih važnih aspekata građevine. Drugi, također važan razlog, prilično je praktičan: dostupni su u većim veličinama od venecijanera, a proizvode se i u puno više kombinacija boja, zbog čega se lakše usklađuju s objektom.

Treći razlog vezan je za njihovu funkcionalnost: ljudi sve češće preferiraju rolo zastore zbog odličnih svojstava zatamnjivanja, koja omogućuju više privatnosti i manje propuštanja svjetlosti, koje se ne može usporediti ni s jednom vrstom venecijanera. Razmaci između traka ili lajsni venecijanera, koliko god bili mali, nikada ne omogućuju potpuno zamračenje. Budući da su rolo zavjese izrađene od jednog komada materijala, bez obzira na njegove dimenzije, potpuno zamračenje je apsolutno izvedivo.

1.4. Rolo zastori sprječavaju pregrijavanje kuće

Tijekom ljetnih dana često imamo problema s pregrijavanjem prostora, kao i bliještanjem zbog prejake svjetlosti i puno topline. U rješavanju ovih problema često posežemo za raznim vrstama zavjesa i roleta ili kupujemo bolje, skuplje klimatizacijske sustave. Međutim, tim se mjerama problem samo privremeno i djelomično rješava. Puno je racionalnije razmisliti o ugradnji vanjskih sjenila jer će rolo zastori postavljeni s vanjske strane napraviti barijeru između prozorskog stakla i sunca, sprječavajući pregrijavanje stakla i osiguravajući postupno prodiranje topline u unutrašnjost. Zbog takvih vanjskih roleta trošak ventilacije prostora može se smanjiti i do 35 %, ovisno o veličini prozorskih otvora, orijentaciji fasade i izboru materijala. Još jedna prednost rolo zavjesa je što onemogućuju prolaz 95 % UV zraka. Ugradnjom rolo zastora poboljšat ćete komfor boravka i kvalitetu života u životnom prostoru, ali i pridonijeti zaštiti prirodne sredine od zagađenja.

2. Ugradnja vanjskih rolo zastora

Naravno, adekvatna zaštita prostora od Sunčeve svjetlosti i topline ne ovisi samo o pravilnom izboru i kvaliteti sjenila, već i o pravilnoj ugradnji. Praksa je pokazala da su vanjska sjenila puno učinkovitija u pogledu zaštite, budući da je sloj zraka između prozorskog stakla i rolo zastora, koliko god se on činio tankim, zapravo dovoljan da bude svojevrsna izolacija. Rolo zastori ugrađeni iznutra mogu u najboljem slučaju spriječiti odsjaj i zamračiti prostoriju, ali neće spriječiti njezino pregrijavanje.

3. Kućište za sjenila

3.1. Zašto je važno kućište za vanjska sjenila?

Gotovo sve vrste sjenila imaju kasetu ili kutiju u koju se mogu sklopiti ili umotati – ovisno o vrsti, tipu, odnosno modelu. Za razliku od klasičnih venecijanera, koji se postupno podižu, skupljaju i naležu jedan na drugi sve dok se potpuno ne uvuku u kućište, povlačenjem uzice ili lanca, rolo zastori su namotavaju oko drvene ili metalne šipke koja je skrivena u kutiji, odnosno kućištu, montiranom iznad prozora. Kaseta štiti zastor od oštećenja i vanjskih utjecaja, dok je cijeli mehanizam kompaktan i u estetskom smislu vrlo zadovoljavajuć. Kućište ili kutija se najčešće izrađuje od aluminija, a rjeđe od PVC-a ili drva. Po potrebi se može u potpunosti rastaviti, popraviti ili podmazati, a zatim jednostavno opet sastaviti i vratiti na mjesto.

Što se tiče načina ugradnje kućišta za sjenila, postoje dvije opcije – nadfasadna ugradnja i podfasadna, odnosno ugradnja ispod fasade. U prvom slučaju, kućište je vidljivo, dok je kod podfasadne ugradnje kutija također ugrađena iznad prozora, ali je ožbukana ili na neki drugi način pokrivena i kućište se uopće ne vidi na fasadi.

3.2. Nadfasadna ugradnja kućišta

Prednost nadfasadne ugradnje je što je jednostavnija u odnosu na montažu ispod fasade. Nadfasadna ugradnja se najčešće radi tijekom renoviranja ili naknadne montaže, budući da ne zahtijeva dodatne radove niti intervencije u fasadu objekta. Kućište se samo vijcima pričvršćuje izravno na fasadu i kao takvo ostaje u potpunosti vidljivo, što s estetskog aspekta može biti nedostatak.

3.3. Podfasadno postavljanje kućišta

Budući da jasno vidljivo, kućište na fasadi nije estetski ugodno rješenje. Projektanti su smislili način da kućište sakriju ispod fasade, odnosno da ga potpuno stope s fasadom, tako da bude apsolutno prihvatljivo i izvedivo rješenje, kako stilski tako i u funkcionalnom smislu.

Nažalost, ugradnja kućišta ispod fasade nije moguća u svim slučajevima. Kod starijih građevina kućište se ne može sakriti bez intervencije u fasadni sustav, odnosno bez skidanja površinskog sloja ili razbijanja žbuke i samo pod uvjetom da ima dovoljno mjesta za ugradnju. No takve intervencije bi mogle oštetiti cijelu konstrukciju i ugroziti cijeli fasadni pojas. Stoga se takva ugradnja preporučuje samo u slučaju opsežne vanjske obnove objekta koja uključuje zamjenu prozora ili kod novogradnje. U slučaju novogradnje kućište se postavlja između slojeva izolacije pa se onda prekriva završnim slojem fasade.

Prednost podfasadnog postavljanja kućišta je vrhunska stilizacija i estetika eksterijera koja se ničim ne narušava budući da se podignuti rolo zastori uopće ne vide ni s jedne strane.

3.4. Inačice bez kasete

Na nekim objektima najbolje funkcioniraju sustavi bez kućišta, odnosno rolo zastori kojima se navojna šipka vidi. To je inačica koja odgovara takozvanom suvremenom, industrijskom stilu, gdje je poželjno da svi tehnički detalji budu vidljivi jer objekt djeluje jednostavnije, ogoljenije i modernije, međutim nije primjenjiva na svakoj fasadi. Osobito ne odgovara starim građevinama, već uglavnom najmodernijima, onim tehno ili futurističkim, gdje su konstrukcijski elementi namjerno ogoljeni, a ne skriveni.

4. Materijali za rolo zastore

4.1. Vrste tkanina

Tkanine za vanjske rolo zastore razlikuju se po gustoći tkanja, zbog čega one u prostoru imaju potpuno različite učinke. Što je tkanje gušće, to će manje svjetla tkanina propuštati i više blokirati pogled iznutra te osigurati veću privatnost. Svi rolo zastori imaju mrežasto tkanje, koje je otporno na UV zrake, tako da boja ne blijedi na suncu. Tkanina je izrađena od specijalnog fiberglasa, koji je nezapaljiv i otporan na vremenske uvjete.

4.2. Tkanine za potpuno zatamnjenje

Rolo zastori s tkaninom koja propušta manje od 1 % svjetlosti nazivaju se zavjese s potpunim zamračenjem. Takva sjenila reflektiraju > 99 % Sunčeve svjetlosti. To znači da rolo zastor ne propušta gotovo nikakvu svjetlost. Takvi rolo zastori se upotrebljavaju za spavaće sobe jer potpuno zamračuju prostoriju i pružaju kvalitetan san. Međutim, sjenila za totalno zamračivanje nisu prikladna za upotrebu u takozvanim dnevnim prostorijama, u kojima se boravi veći dio dana, gdje je svjetlost i više nego dobrodošla.

Iako savršeno blokira prolaz Sunčeve svjetlosti, ta vrsta rolo zavjesa sprječava i pogled prema vanjskom okolišu. Želite li i u dječjim sobama rolo zastore koji se po ljetnim vrućinama mogu spustiti a da pritom ne zaklanjaju pogled kroz prozor, onda trebate ugraditi kombinaciju rolo zastora. S vanjske strane fasade se ugrađuju rolo zastori za zasjenjenje, namijenjeni prije svega za hlađenje prostorije i sprječavanje odsjaja, dok se s unutarnje strane montiraju zavjese za zamračivanje, koje se spuštaju samo kada, recimo, želite spavati.

4.3. Tkanine za djelomično zamračivanje

Kao što već sam naziv govori, tkanine za djelomično zatamnjivanje propuštaju svjetlost, ali je propuštaju u vrlo ograničenoj mjeri. Postoci se obično kreću između 5 i 10 %, što znači da odbijaju čak 90 – 95 % svjetlosti. Koliko će svjetla propuštati rolo zavjese, ovisi uglavnom o vrsti tkanine i gustoći tkanja. Različiti materijali prikladni su za različite vrste uporabe, pa treba obratiti pozornost na to prije nego što se odlučite za kupnju.

U dnevnim sobama, gdje se uglavnom provodi veći dio dana, najpoželjniji je najbolji pogled na okoliš. Da bi osigurali takvu ambijentalnu rasvjetu, najkorisnije je ugraditi rolo zavjese s manje zatamnjivanja. Bez obzira na to koji stupanj svjetla se njime osigurava u prostoru, tijekom ljeta nećete imati problema sa odsjajem, bliještanjem ili pregrijavanjem.

5. Vodilice

Za ovaj tip zavjesa nužne su posebne vodilice koje ih drže na mjestu, odnosno, klize tijekom zatvaranja i otvaranja. Stabilnost platna pri kretanju je izrazito važna, osobito kod rolo zastora većih dimenzija, jer bi se u suprotnom zastori mogli polomiti. Vodilice su napravljene od ekstrudiranog aluminija i protežu se od kućišta do poda. Za zastore manjih dimenzija (za obične, jednokrilne prozore) vodilice nisu potrebne, jer im je za stabilnost dovoljna otežana lajsna na donjem rubu platna, koja služi i za zaštitu od vjetra. 

6. Ručno i automatsko kretanje rolo zastora

6.1. Ručno i električno upravljanje

Rolo zastorima se može upravljati na dva načina: ručno, uz pomoć sklopivih navojnih palica ili automatski, pomoću daljinske kontrole, prekidača ili telefona. Za automatsko upravljanje i kretanje treba u kućište ugraditi elektromotor i senzor. Oba sistema imaju prednosti i slabosti.

6.2. Rolo zastori s preklopnom palicom

Ručno upravljanje nam osigurava nekoliko značajnih prednosti. Prije svega, ne trebamo motor, koji zauzima puno mjesta u kutiji, stoga kutija mora biti veća, a sama ugradnja zastora bez kućišta nije moguća. Druga značajna prednost je svakako cijena. Takvi modeli su puno jeftiniji od električnih inačica. Osim toga, zastore, kojima se upravlja ručno, možemo ugraditi pri renoviranju ili adaptaciji prostora, budući da se struja ne mora provoditi do prozora, što zahtijeva određene građevinske radove prije i nakon ugradnje.

6.3. Rolo zastori s motorom

Prednost automatske kontrole je komfor koji upravljanje omogućuje, budući da se zastorima upravlja daljinski, pomoću upravljača, prekidača ili pametnim telefonom. Također, prednost takvog upravljanja je i brzina, odnosno znatno kraće vrijeme zatvaranja i otvaranja sustava, jer trebate samo pritisnuti dugme i zastori se sami počinju podizati ili spuštati. Ova prednost automatskog upravljanja osobito dolazi do izražaja u domovima koji imaju mnogo prozora i rolo zastora, gdje bi za ručno upravljanje bilo potrebno znatno više vremena. Međutim, i automatsko upravljanje ima svoje nedostatke. Zbog složenijeg načina upravljanja, sam elektromotor koji se ugrađuje u kutiju je veći, tako da je i sama kutija veća. Također, zastori s elektromotornim pogonom ne mogu biti bez kućišta. Stoga zbog veličine i složenosti cijelog mehanizma, koji je praktički čitav sustav, i ukupni troškovi ispadaju daleko veći od ručnog upravljanja.

7. Pametne instalacije i rolo zastori

Posljednjih godina se cijeli svet ubrzano modernizira i digitalizira. Ovi trendovi diktiraju i nove trendove u gradnji, poput gradnje pametnih kuća. Tako danas imamo na raspolaganju razne sustave i njihove inačice, tipove i modele, koji se doista mogu prilagoditi baš svakom domu. Tako su nastale i pametne instalacije, koje omogućuju nadasve komforno, jednostavno, digitalizirano upravljanje infrastrukturom cijele kuće. Poslije drugih elemenata, na red su došli i automatizirani zastori, odnosno njihove suvremene inačice, kojima se može upravljati preko telefona i programirati ih da se sami spuštaju ili podižu u određeno vrijeme. Moguća je i ugradnja rolo zastora s kompjuteriziranim senzorima koji spuštaju lii podižu sjenila ovisno o intenzitetu sunca tijekom dana. Kada se sunce sakrije iza oblaka ili započne nevrijeme, oni će se podići, a kada se pojavi, ponovno će se spustiti. Stoga je rukovanje takvim sistemima zaista jednostavno i sve poželjnije.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Izrada i montaža screen sjenila

Potrebna izrada i montaža screen sjenila dimenzije V270 x Š310 cm. 3393 € do 5655 €

........

Izrada screen rolo za terasu

Trebam screen rolo za terasu. 3393 € do 5655 €

........

Izrada i montaža vertikalne tende

Potrebna izrada i montaža vertikalne markiza tende. Dimenzije su 235cm sirina x 135cm duzina.
Želim tendu sive boje. 3393 € do 5655 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Izrada jednokrilne balkonske grilje, cca 80 x 210cm
Vanjski zastori, Crno

135 € do 225 €

Cijena, Izrada i montaža rolo zavjese u kazeti sa vodilicom, 2 kom,12 m2
Vanjski zastori, Tkalci

900 € do 1500 €

Cijena, Potrebna izrada četverokrilnih drvenih škura , 10 m2
Vanjski zastori, Cres

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada vanjskih zastora, 3-4 prozora
Vanjski zastori, Sibinj

630 € do 1050 €

Cijena, Izrada i montaža vanjske zavjese , 15 m2
Vanjski zastori, Krk

2250 € do 3750 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskih škura, škure-2 kd
Vanjski zastori, Trogir

270 € do 450 €

Cijena, Dobava i ugradnja vanjske aluminijske rolete s kutijom, 1 kom
Vanjski zastori, Pakoštane

135 € do 225 €

Cijena, Izrada vertikalane tende sa ZIP om, 10 m2
Vanjski zastori, Okrug Donji

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža ALU grilje, grilje-10 kd
Vanjski zastori, Pag

1350 € do 2250 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskih roleta na 2 terase, 2 kom / cca 300 x 150 i 150 x 150 cm
Vanjski zastori, Rovinj

540 € do 900 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskog screen rola sa vodilom, cca 300 x 160 cm 2 kd
Vanjski zastori, Nin

225 € do 375 €

Cijena, Izrada i montaža Zip sreen rolo zastora , 2 kom , cca3 m2
Vanjski zastori, Mandre

270 € do 450 €

Cijena, Izrada i montaža PVC roleta s komarnicima 3x prozor 117x117cm i 1x bal.vrata 217x155 smeđa , 4 kd
Vanjski zastori, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Pvc vanjske rolete za terasu, 3 kom
Vanjski zastori, Medulin

450 € do 750 €

Cijena, Izrada i montaža ALU grilja, grilje-3 kom
Vanjski zastori, Biograd na moru

405 € do 675 €

Cijena, PVC vanjske roletne, 4 kom
Vanjski zastori, Trogir

360 € do 600 €

Cijena, Dobava i ugradnja vanjskih roletni , 4 kom
Vanjski zastori, Slavonski Brod

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskog zastora, cca 8,5 m2
Vanjski zastori, Buje

270 € do 450 €

Cijena, Izrada i montaža drvenih ulaznih vrata sa staklom, cca 200 x 100 cm
Vanjski zastori, Kaštel Štafilić

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskog zastora, cca 7 m
Vanjski zastori, Rečica Kriška

180 € do 300 €

Cijena, Izrada i montaža sobnih vrata sa štokovima, sobna vrata-3 kom
Vanjski zastori, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskih zastora, cca 8 x 1.56 m=12.48 m2
Vanjski zastori, Zagreb

135 € do 225 €

Cijena, Zatvoriti vanjsku terasu sa folijom, cca 10 m2
Vanjski zastori, Popovača

630 € do 1050 €

Cijena, Dvodijelno vanjsko sjenilo na feder na ručno povlačenje, 2 x 2,5 kvadrata
Vanjski zastori, Sveta Nedelja

270 € do 450 €

Cijena, Ugradnju ALU roleta, 8 - kom
Vanjski zastori, Pušćine

1800 € do 3000 €

Cijena, Dobava i montaža screen sjenila iznad ograde balkona, cca 5,5 m2
Vanjski zastori, Zagreb

180 € do 300 €

Cijena, Dobava i montaža škura za prozore, 7- kom
Vanjski zastori, Trogir

630 € do 1050 €

Cijena, Izrada i montaža vanjskih zastota, zastori-2 kom
Vanjski zastori, Cres

180 € do 300 €

Cijena, Izrada i montaža ALU žaluzina, 120x48 3 kom i 72x78 2 kom =2,85 m2
Vanjski zastori, Risvica

900 € do 1500 €

Cijena, Zamjena roleta, 2 - kom
Vanjski zastori, Koprivnica

45 € do 75 €

Cijena, Izrada i montaža ALU roleta, rolete-4 kom
Vanjski zastori, Metajna

630 € do 1050 €

Cijena, Dobava i mopntaža vanjske rolete , cca 135 x 200 cm
Vanjski zastori, Selina

270 € do 450 €

Cijena, Izrada i montaža roletne na trokrilnim balkonskim vratima. , cca 250 x 205 cm
Vanjski zastori, Bilice

180 € do 300 €

Cijena, Izrada i montaža žaluzina i komarnika, žaluzine-4 kom komarnici-2 kom
Vanjski zastori, Vodice

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža roleta, cca 450 x 270 cm
Vanjski zastori, Pag

360 € do 600 €

Cijena, Dobava i montaža vanjske rolete s vanjskom kutijom, 4 - kom
Vanjski zastori, Sveti Križ Začretje

315 € do 525 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Vanjski zastori cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

272+ poduzeća za Vanjski zastori
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Vanjski zastori?