Lož ulje - cijena lož ulja (te naručivanje i dostava)

Kolika je cijena lož ulja? Prije početka sezone grijanja usporedite cijene dobavljača lož ulja i odlučite se za onog koji vam odgovara. Teško je predvidjeti kretanje cijena lož ulja, jer se one stalno mijenjaju na tržištima. Najjeftinije lož ulje košta oko 0,70 EUR/lit na što treba dodati i dostavu lož ulja. Jedna od prednosti grijanja na lož ulje je to što se drži u rezervoarima za lož ulje. Grijanje na lož ulje spada u skuplje načine, budući da vas grijanje za jednu sezonu može koštati oko 1.700 EUR i više. Peći na lož-ulje s montažom i elementima potpornog sustava potrebnim za ovu vrstu grijanja košta između 1.900 i 2.100 EUR.

Kojem ponuđaču kotlova na biomasu povjeriti lož ulja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit
Lož ulje - cijena lož ulja (te naručivanje i dostava)

Druge cijene za Lož ulje

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Lož-ulje – sve što trebate znati

1. Ulje za loženje – što trebamo znati?

Mnoga se kućanstva još uvijek griju na lož-ulje. Loživo ulje također se može klasificirati kao ekološki energent jer onečišćuje okoliš manje od nekih drugih goriva. Pripada takozvanim centralnim sustavima grijanja jer gorivo sagorijeva u kotlovnici, a toplina se kroz vodu obično prenosi u prostorije koje zagrijavamo. Takav način grijanja također može biti isplativ jer su cijene loživog ulja trenutno niske. Loživo ulje je čišći, pouzdaniji i ekonomičniji izvor energije od ugljena.

cijena-loz-ulja.jpg
U Hrvatskoj se brojna kućanstva još uvijek griju na lož-ulje.

 

1.1. Što je lož-ulje?

Loživo ulje nastaje tijekom prerade sirove nafte. Karakteristične je crvene boje i upotrebljava se uglavnom za proizvodnju topline i za razne tehnološke procese. Postoje tri kategorije loživog ulja: lagano, srednje i teško. Lagano loživo ulje je najprikladnije za grijanje životnih prostora. S ekstra laganim loživim uljem obično zagrijavamo prostorije, kao i sanitarnu vodu u kućnom okruženju. Loživo ulje sagorijeva u posebnim kotlovima za lož-ulje. U stanovima, kućama ili uz kuće moramo imati i poseban prostor za kotlovnicu i skladištenje cisterne s loživim uljem. Kotlovnica mora biti pravilno izvedena, osobito treba obratiti pozornost na dovod zraka i protupožarna vrata. Također treba osigurati odgovarajuću visinu dimnjaka. Pri planiranju kotlovnice i prostora za cisternu treba poštivati ​​propise o protupožarnoj zaštiti u zgradama, kao i propise o skladištenju opasnih tekućina u nepokretnim skladištima.

1.2. Prednosti i nedostaci grijanja na lož-ulje

Sustav grijanja na lož-ulje je automatiziran i pouzdan. Omogućuje nam neograničenu količinu grijane vode tijekom sezone grijanja. Njegova kalorična vrijednost je velika i ima dobru iskoristivost. Sustav je jednostavan za upotrebu, a vijek dug ako se pravilno održava, čak 25 godina i više. Izgaranjem loživog ulja također štitimo okoliš jer ne stvara otrovne i kancerogene tvari. Upravljanje sustavom grijanja na lož-ulje je jednostavno. Uključuje točenje ulja u spremnik, kojim zatim teče u peć. Kad se peć upali, počinje grijanje. Toplina nastaje kada lož-ulje gori. Odgovarajuća sobna temperatura regulira se pomoću regulatora grijanja. Grijanje na lož-ulje pogodno je i za radijatorsko, kao i za podno grijanje. Tijekom posljednjih 40 godina sustav grijanja na lož-ulje toliko se poboljšao da osigurava čak 30% manju emisiju stakleničkih plinova. Zahvaljujući novim, poboljšanim pećima, izgaranje loživog ulja postalo je čisto.
Nedostatak grijanja na lož-ulje je činjenica da nije prikladno za male stanove. Osim toga, cijena lož-ulja je visoka u usporedbi s drugim energentima. Činjenica je također da visokotemperaturne peći za sagorijevanje lož-ulja stvaraju prilično velik gubitak topline.

Ako se odlučite za ovu vrstu sustava grijanja, kupnju kondenzacijske peći platit ćete više od 2.900 EUR. Također ćete troškovima morati dodati kupnju spremnika, regulatora i dodatne opreme. Grijanje na lož-ulje danas zamjenjuju moderniji sustavi grijanja.

1.3. Peći za lož-ulje

Postoji nekoliko različitih vrsta peći za sagorijevanje lož-ulja: visokotemperaturne, niskotemperaturne i kondenzacijski kotlovi. Stariji visokotemperaturni kotlovi rade na višim temperaturama i zagrijavaju vodu na više od 80 stupnjeva. Kada je temperatura vode u kotlu stalno viša, toplina se gubi kroz slabo izolirane zidove kotla. Kotao koji radi na nižim temperaturama i zagrijava vodu na 70 stupnjeva troši manje energije za zagrijavanje vode, a postiže sličan učinak grijanja. Najučinkovitije su kondenzacijske peći koje se koriste ne samo toplinom koja nastaje izgaranjem, već i neiskorištenom toplinom kondenzacije koja nastaje kondenzacijom dimnih plinova.

1.4. Kako možemo smanjiti troškove grijanja na lož-ulje? 

Postoje različiti načini za smanjenje troškova grijanja:
Jedna od mogućnosti je zamjena postojećeg visokotemperaturnog kotla. Niskotemperaturni kotlovi i kondenzacijski kotlovi su učinkovitiji. Trošak zamjene iznosit će između 4.000 i 6.000 EUR. Druga mogućnost je dodavanje dizalice topline zrak-voda postojećem sustavu grijanja na lož-ulje. Ona će pridonijeti toplini, zbog čega ćemo uštedjeti na lož-ulju-

1.5. Dobava lož-ulja

Loživo ulje možete naručiti kod mnogih ponuditelja. Cijena, naravno, ovisi o ponuditelju, ali cijene su kod svih ponuditelja vrlo slične.

2. Cijena lož-ulja

Danas se u Republici Hrvatskoj većina kućanstava grije na drva, lož-ulje ili struju, što je i skupo i neprihvatljivo s aspekta energetske učinkovitosti, a određen dio kućanstava kao glavni energent za grijanje i zagrijavanje potrošne tople vode koristi se plinom.
Uz povoljne cijene loživog ulja, koje su se primjerice tijekom prethodne godine kretale oko 0,70 EUR, taj je energent je danas gotovo jednako pristupačan kao i ukapljeni plin. Međutim, cijena loživog ulja zna jako varirati. Primjerice, prije nekoliko godina cijena loživog ulja bila je čak oko 1 EUR, zbog čega je došlo do masovnog prelaska na drva i pelete.

3. Lož-ulje – ponuditelji

Usporedba ponuditelja lož-ulja pokazuje da kupnjom 1000 litara možemo uštedjeti najviše nekoliko EUR. Cijene su međusobno vrlo slične. Međutim, vrijeme isporuke ulja kod pojedinih dobavljača se razlikuje. Lož-ulje kao sredstvo za grijanje sve više zamjenjuju drveni peleti i dizalice topline. Međutim, pad interesa za lož-ulje nije doveo do smanjenja cijene tog izvora energije jer njegova cijena ovisi o cijenama naftnih derivata. Većina ponuditelja dodatno naplaćuje hitnu isporuku ulja. Za koje vrijeme će vam isporučiti ​​lož-ulje, ovisi i o tome kada naručujete ulje. Što je bliže vrijeme sezone grijanja, to je dulje vrijeme isporuke. Vrlo je teško pronaći dobavljača koji će vam dostaviti lož-ulje u jednom danu. Obično će trebati najmanje tri do deset dana.

4. Gdje i kako čuvati lož-ulje?

4.1. Različiti spremnici i posude za lož-ulje

Posude odnosno spremnike za lož-ulje možemo staviti u stanove, u prizemne ili podrumske nestambene prostorije ili u posebne prostorije izvan zgrade, odnosno dvorišta. Pritom se moraju poštivati ​​određeni propisi u vezi s veličinom spremnika. U stanu možemo imati najviše dva spremnika za spremanje lož-ulja, veličine do najviše 25 litara. Dakle, u stan možemo spremiti najviše 50 litara loživog ulja. Materijal od kojeg su izrađene posude mora biti nelomljiv i nepropustan za ulje.

Ako želimo postaviti spremnike za ulje u podrum ili prizemlje višestambene zgrade, ograničeni smo na 200 litara po stanu ili 2000 litara po pojedinačnom stubištu stambenog bloka. Spremnici i prostorije trebaju biti adekvatni, što znači da se moraju poštivati ​​svi sigurnosni propisi, osobito protupožarni propisi. Izvan višestambenih kuća dopušteno je pohraniti do 1000 litara ulja po stanu. Treba uzeti u obzir i propisanu udaljenost  skladišta ulja 5 metara od susjednih objekata i osigurati da su prostori ograđeni vatrostalnim materijalima i materijalima koji ne propuštaju ulje.

U većini slučajeva loživo ulje se skladišti pod zemljom u betonskim spremnicima. Ako ih zakopamo u zemlju, zid mora biti dvostruk jer samo tako štiti od izlijevanja ulja u okoliš, a moramo ih opremiti i kontrolnim uređajem koji upozorava na izlijevanje. Kontejneri moraju biti ukopani najmanje metar i pol u zemlju i udaljeni najmanje dva metra od instalacija za vodu i plin i zgrade u kojoj se nalazi kotlovnica. Ako spremnik ugradimo u betonsku jamu, tada može imati jedan zid, ali mora biti izrađen od plastike ili čeličnog lima. Moramo osigurati prozračnu jamu, otvor kroz koji ćemo ulijevati gorivo i otvor za pristupanje spremnicima. Otvori moraju imati dvostruki poklopac. Moramo biti sigurni da spremnik za skladištenje ulja ima sve relevantne ateste. U novogradnji se planovi za postavljanje ili ugradnju nalaze u projektnoj dokumentaciji koju izrađuje ovlašteni projektant.

4.2. Obvezno čišćenje posude za lož-ulje 

Ako želimo da naš sustav grijanja bude učinkovit i dobro radi, trebamo pravilno održavati kontejner za gorivo. To znači da ga treba pravilno čistiti svakih pet do sedam godina jer se sediment i voda u to vrijeme nakupljaju na dnu. Moramo paziti da naslage ulja ne dođu do koša kroz koji se ulje usisava, a zatim uđu u instalaciju sve do plamenika uređaja za izgaranje. Ako prljavština dođe do plamenika, sustav će se začepiti i njegov će rad biti onemogućen. Obvezno prepustite čišćenje spremnika kvalificiranim osobama, odnosno tvrtkama koje će osigurati uništavanje nečistoća na siguran način.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Dobava lož ulja

Potrebna dobava lož ulja cca 900 l. 2035.8 € do 3393 €

........

Dostava lož ulja

Potrebna dostava lož ulja. 6786 € do 11310 €

........

Lož ulje

Potrebna dostava lož ulja. 8143.2 € do 13572 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Dobava lož ulja, 1500 litara
Lož ulje, Opatija

450 € do 750 €

Cijena, Lož ulje, 2500 litara
Lož ulje, Karlovac

4500 € do 7500 €

Cijena, Dobava lož ulja s dostavom, 1000 litara
Lož ulje, Rijeka

450 € do 750 €

Cijena, Lož ulje za proizvodnju, cca 2000m2
Lož ulje, Jastrebarsko

4500 € do 7500 €

Cijena, Dostava lož ulja, 1000 litara
Lož ulje, Opatija

900 € do 1500 €

Cijena, Dobava lož ulje , 1200 lit
Lož ulje, Opatija

4500 € do 7500 €

Cijena, Dobava lož ulja, 3000- 3500 litara
Lož ulje, Ozalj

900 € do 1500 €

Cijena, Dobava lož ulje, 1000 L
Lož ulje, Šibenik

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja, 1000 l
Lož ulje, Sunja

900 € do 1500 €

Cijena, Lož ulje dostava, 500 l
Lož ulje, Hrvatski Leskovac

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja za grijanje, 1000 l
Lož ulje, Otočac

900 € do 1500 €

Cijena, Dobava lož ulja, 400 l
Lož ulje, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Dobava lož ulja, 300 l
Lož ulje, Rijeka

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulje, 200 l
Lož ulje, Lužan

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja, 500 l
Lož ulje, Rovinj

630 € do 1050 €

Cijena, Dobva lož ulja, 1.500 litara
Lož ulje, Rijeka

450 € do 750 €

Cijena, Lož ulje-dobava, 600 litara
Lož ulje, Samobor

720 € do 1200 €

Cijena, Dobava lož ulja, 300 l
Lož ulje, Belovar

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja, 650 m2
Lož ulje, Šibenik

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja, 1000 l
Lož ulje, Križevci

270 € do 450 €

Cijena, Dobava lož ulja, 1000 l
Lož ulje, Buje

630 € do 1050 €

Cijena, Dobava lož ulja, 500 litara
Lož ulje, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulja, 3000 litara
Lož ulje, Trogir

1350 € do 2250 €

Cijena, Dobava lož ulje, 800 L
Lož ulje, Podstrana

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulje, 1000 litara
Lož ulje, Buje

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulje, 1800 lit
Lož ulje, Rab

675 € do 1125 €

Cijena, Lož ulje dostava, 1000l
Lož ulje, Kaštel Novi

270 € do 450 €

Cijena, Dobava lož ulje , 1000 l
Lož ulje, Rakovica

270 € do 450 €

Cijena, Dobava lož ulja, 1000 l
Lož ulje, Split

900 € do 1500 €

Cijena, Nabava lož ulja za grijanje, 1000 L
Lož ulje, Klake

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ula, 1500 lit
Lož ulje, Buzet

900 € do 1500 €

Cijena, Lož ulje, 1500 litara
Lož ulje, Virje

1620 € do 2700 €

Cijena, Dobava lož ulje, 1000 l
Lož ulje, Vinkovci

450 € do 750 €

Cijena, Dobava lož ulje za grijanje, 1000 l
Lož ulje, Kostanje

450 € do 750 €

Cijena, Dostava lož ulja, 800 l
Lož ulje, Susedgrad

225 € do 375 €

Cijena, Dobava lož ulja, cca 1500 litara
Lož ulje, Lovranska Draga

810 € do 1350 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Lož ulje cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

14+ poduzeća za Lož ulje
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu