Sanacija dimnjaka cijena

Troškovi obnove dimnjaka vrlo su različiti ovisno o stanju dimnjaka i vrsti sanacije. Za umetanje zavojnice od nehrđajućeg čelika u dimnjak izdvojit ćete između 70-110 EUR po metru. Točna cijena ovisi o dogovoru s izvođačem.

Kome povjeriti sanaciju dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Sanacija dimnjaka za kondenzacijski bojler


Cijena sanacije dimnjaka. Umetanje inox cijevi u dimnjak, fi 180mm.

33.16 €/tm

VRLO NISKA CIJENA
€/tm

SREDNJA CIJENA
103.45 €/tm

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Cijena za izvođača za sanaciju inox dimnjaka

Druge cijene za Sanacija dimnjaka

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Sanacija dimnjaka – sve što trebate znati

1.Što morate znati o sanaciji dimnjaka?


Zimi volimo biti na toplom, uz kamine i peći. Na zidovima dimnjaka, koji moraju podnijeti visoke temperature i velike količine dima, s vremenom se nakuplja čađ i ostale štetne naslage. Dimnjaci su tijekom cijele godine također izloženi vanjskim elementima koji nanose dugoročnu štetu materijalu dimnjaka. Većina vlasnika stanova nije dovoljno svjesna da posljedice nepravilne izvedbe, održavanja i nepravodobnih popravaka dimnjaka mogu biti vrlo štetne.

 

sanacija-dimnjaka.jpg
Kada popravljate dimnjak, zaista se ne isplati odugovlačiti jer posljedice mogu biti i kobne.

 

1.1. Dimnjaci su izloženi


Dimnjaci su izloženi vanjskim elementima, pa tako i oštećenjima. Visoke temperature i vlaga su jedan od najvažnijih čimbenika koji nanosi štetu dimnjaku. Ako na vrijeme ne popravite tu štetu, može doći do raznih problema i kvarova na vašim uređajima za loženje, uključujući i neučinkovito grijanje, curenje plina u kuću, pa čak i do požara u kući ili u dimnjaku.

1.2. Oštećenje kape dimnjaka


Kapa dimnjaka igra važnu ulogu u zaštiti dimnjaka. Njena glavna svrha je spriječiti kišnicu, prljavštinu i životinje da uđu u dimnjak. Sva oštećenja poklopca dimnjaka nepovoljno će utjecati na vaš dimnjak i na vaš uređaj za loženje, odnosno kamin, i skratiti njegov vijek, stoga popravak treba napraviti odmah.


1.3. Habanje dimnjaka


Većina oštećenja dimnjaka posljedica je česte uporabe. Zbog opće uporabe nužno je redovito održavati dimnjake i peći na loženje kako bi se izbjegla trajna oštećenja. Čak i kod zidanih dimnjaka, koji inače imaju vijek i do sto godina, možemo primijetiti propadanje žbuke već nakon dvadeset i pet godina. Kada se na njoj pojave prve pukotine, u njih počinje prodirati vlaga, uzrokujući dalje pucanje i druge probleme.

1.4. Pravilna ugradnja dimnjaka

Ako dimnjak nije stručno i kvalitetno izgrađen, osjetljiviji je na štetu. Dimnjak izgrađen od neprikladnih materijala strukturnim problemima može izazvati mnoge štetne posljedice poput neaktivnih prigušivača, nedovoljnog propuha zbog nepravilne duljine dimnjaka, začepljenje dimnih komora i sl.
1.5. Iznenadna oštećenja dimnjaka
U dimnjaku može doći do iznenadnih oštećenja koja su posljedica udara groma ili požara zbog nakupljanja čađe. Neka oštećenja dimnjaka mogu se spriječiti redovitim održavanjem, a druga ne.

1.6. Požar


Kada gorivo u kotlu ne izgori u potpunosti (odnosi se samo na kruta goriva), na zidove dimnjaka hvataju se masne katranske prevlake odnosno čađ. To se može dogoditi jer drvo nije suho ili zato što sagorijevamo neprimjerena goriva (plastika, otpaci, lakirano drvo, ambalaža), koje se tako možemo najlakše riješiti. Jedan od razloga može biti i nedovoljan dovod zraka u ložište. Korisnici u početku vrlo često dovod zraka previše zatvore, a kada utvrde da slabo gori, potpuno otvore zaklopku za zrak. Tada se plamen izrazito poveća i plane visoko u dimnjak i zapali čađ na zidovima dimnjaka. Što je deblji sloj čađe, to će vatra doseći više temperature, pa čak do 1000 Celzijevih stupnjeva. Nakon takvog požara dimnjak obično treba sanirati.


1.7. Čišćenje dimnjaka


Preventivno čišćenje može pomoći, odnosno odgoditi popravak dimnjaka i održati dimnjak u dobrom stanju. Održavanje dimnjaka i popravak dimnjaka treba shvatiti vrlo ozbiljno. Zanemarivanje čišćenja i održavanja dimnjaka ne samo da vodi do neučinkovitog grijanja i toplinskih gubitaka, već će ugroziti vašu imovinu i zdravlje, kao i sigurnost vaše obitelji.


2. Izvođači


Kod dimnjaka i popravaka dimnjaka ne isplati se štedjeti jer posljedice mogu biti kobne. Treba poduzeti mjere prije nego se dogodi požar u dimnjaku ili iz dimnjaka istječu otrovni plinovi. Dimnjak treba pregledati nakon završene sezone grijanja ili prije početka nove sezone. U slučaju da dimnjačar utvrdi da je sanacija dimnjaka nužna, preporučljivo je kontaktirati tvrtku specijaliziranu za sanaciju dimnjaka. Nakon pregleda stručnjak će vam savjetovati na koji način možete sanirati dimnjak. Odaberite tvrtku koja ima dugu tradiciju, pouzdana je i ima brojne dobre reference. Takva tvrtka će sigurno biti upoznata s najnovijim pristupima i tehnologijom za sanaciju i upotrebljavat će prikladne certificirane materijale. S obzirom na to da su intervencije u dimnjak ponekad urgentne, dobro je provjeriti je li odaziv i dostupnost tvrtke brza.


3. Keramički dimnjak


Ovaj dimnjak spada u zidane dimnjake i nadogradnja je klasičnom šamotnom dimnjaku. Izrađen je od keramike visoke kvalitete koja je u odnosu na šamotni potpuno nepropusna za vodu, što je prednost za suvremene peći koje u dimnjak oslobađaju puno kondenzata i dimne plinove visokih temperatura, što keramika također odlično podnosi.


3.1. Klasični keramički dimnjak 


Keramički dimnjak prikladan je za sva goriva i ložišta. Mora dobro podnositi visoke temperature odvodnih plinova i dima te mora biti otporan na vlagu odnosno kondenzaciju. Dimnjak ove vrste siguran je, pouzdan i izdržljiv. Uz pravilnu izradu i upotrebu te prikladnim održavanje keramički dimnjak može trajati 50 godina i više.

3.2. Za kuće s pasivnim ili niskoenergetskim standardom


Dimnjak za kuće s pasivnim ili niskoenergetskim standardom mora udovoljavati visokim zahtjevima. To podrazumijeva posebno prilagođen dimnjački sustav, koji udovoljava svim protupožarnim uvjetima, a istodobno sprječava nastanak toplinskih mostova. To se postiže postavljanjem posebnih termoelemenata, poput posebne termopodloge na temelju dimnjaka i termo obruba oko proboja tavana i krova.

3.3. Koaksijalni keramički dimnjak


Na taj dimnjak možemo priključiti kondenzacijski ili niskotemperaturni plinski grijač. Dimnjak djeluje neovisno o temperaturi zraka u prostoru jer zrak s vrha dimnjaka prolazi do grijača u međuprostoru između plašta i zavojnice. Dimnjak tako djeluje kao izmjenjivač topline i pojačava snagu uređaja za loženje. Njegova prednost je i što se na njega može istodobno priključiti nekoliko plinskih grijača (do 10).

4. Šamotni dimnjak


Najčešće su zidani dimnjaci izrađeni od šamota. Dimnjački sustav sastavljen je od tri sloja: vanjski plašt, toplinska izolacija i okrugla zavojnica dimnjaka. Izgradnja ove vrste dimnjaka je jednostavna. Plašt dimnjaka je obično betonski, a zavojnica od vatrostalne šamotne opeke. Između je toplinska izolacija od kamene vune. Posljednjih godina je šamotni dio gotovo u cijelosti zamijenila keramika, koja je otpornija na visoke i niske temperature i spriječava odvođenje kondenzacije kroz zavojnice dimnjaka. Šamot također nije strukturno najstabilniji materijal, nije otporan na kiseline i može propuštati plinove. Šamotni dimnjak prikladan je za sagorijevanje krutih goriva (ogrjev, drvna sječka, pelet) i ulja za loženje.


5. Inoks dimnjak


Dimnjaci od nehrđajućeg čelika dostupni su u jednoslojnoj ili troslojnoj verziji. Za sanaciju dotrajalog zidanog dimnjaka obično se upotrebljava jednoslojna zavojnica koja se gurne u postojeći dimnjak tako da radovi na rušenju nisu potrebni. Ako je postojeći dimnjak urađen sa zavojima, upotrebljava se fleksibilna inoks zavojnica. Troslojna inoks zavojnica sastoji se od unutarnje cijevi, izolacije i vanjske cijevi. Ova vrsta dimnjaka neovisna je i ne treba je umetati u zidanu zavojnicu dimnjaka. Troslojni inoks dimnjak je lagan i atraktivan, upotrebljava se za sve vrste goriva i kotlova, također u slučaju visokog nadtlaka i podtlaka. Montaža inoks dimnjaka je jednostavna i brza, a dimnjak se može upotrebljavati odmah nakon ugradnje.


6. Plastični dimnjak


Plastični dimnjaci prikladni su isključivo za peći na plin ili ulje koje ne prelaze temperature od 160° Celzijevih stupnjeva. Sustav dimnjaka sastoji se od brojnih elemenata poput zavojnica (krutih i savitljivih), koljena i drugih elemenata, izrađenih od polimera i drugih umjetnih masa visoke kvalitete. Plastični dimnjaci su otporni na hrđu, UV zrake, ozonske promjene, starenje i difuzno su nepropusni. Upotrebljavaju se prije svega za sanaciju postojećih zidanih dimnjaka i za novogradnju s pećima na niskotemperaturne kotlove. U tom slučaju postavljaju se tijekom izgradnje vatrootpornog zidanog kanala. U slučaju sanacije zavojnica se umeće u postojeći dimnjak.

7. Pravilna izgradnja, održavanje i sanacija dimnjaka


7.1. Izgradnja i održavanje dimnjaka


Za svaki dimnjak i uređaj za grijanje koji je na njega priključen treba prije početka upotrebe dobiti suglasnost dimnjačara. Dimnjak i cjelokupni sustav grijanja moraju se stoga dobro planirati i moraju ih izraditi stručnjaci. Ako su zadovoljena oba uvjeta te uz redovito čišćenje i održavanje dimnjaka ne treba očekivati probleme s dimnjakom. Dimnjačari pregledavaju, savjetuju i upozoravaju, a korisnici moraju biti svjesni svoje odgovornosti u održavanju dimnjaka i uređaja za loženje u dobrom stanju. Redovito održavanje mogu si priuštiti svi. U slučaju krutih goriva dimnjake treba čistiti četiri puta godišnje, uljane kotlove jednom godišnje. Plinski kotlovi ne stvaraju čađu pa se jednom godišnje obavi samo mjerenje dimnih plinova. Mjerenje dimnih plinova također se mora obavljati 1 x godišnje za uljne kotlove. Ta pravila treba poštivati čak i ako se uređaji za grijanje upotrebljavaju samo jednom ili dva puta godišnje.


7.2. Sanacija dimnjaka


Kad je dimnjak toliko oronuo da ga više nije sigurno upotrebljavati za grijanje, treba napraviti sanaciju dimnjaka. Tipični znaci da dimnjak više nije prikladan su:

- istjecanje plina u prostor

- izražen miris čađi u prostoru

- na zidovima dimnjaka su se pojavile vlažne mrlje čađe i katrana.

Dimnjak također treba sanirati ako nadležna dimnjačarska služba naredi zabranu loženja u vašem dimnjaku. Ako ćete mijenjati način grijanja, to može značiti da vaš postojeći dimnjak nema odgovarajuće dimenzije za novi uređaj za loženje. Čak i u tom slučaju postoje rješenja za sanaciju odnosno doradu vašeg dimnjaka. Jedan od najčešćih načina sanacije (zidanog) dimnjaka je proširivanje dimnjaka bušenjem i umetanjem cijevi od inoksa. Bušenjem se povećava unutarnji volumen dimnjaka, u koji se zatim može umetnuti zavojnica od inoksa. To se radi samo kada je unutarnji opseg postojećeg dimnjaka premalen. Koliko se može povećati unutarnji opseg dimnjaka, ovisi o dimenziji postojećeg dimnjaka i njegove čvrstoće. Postupak je pouzdan i može se brzo obaviti. U slučaju ravnog dimnjaka sanacija se obavlja jednokratno. Međutim, kada dimnjak ima više zavoja, popravak se obavlja za svaki zasebno.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Sanacija dimnjaka

Trazim sanaciju postojećeg dimnjaka. Treba podići dimnjak jer se dimi kad vjetar jako puše. 3393 € do 5655 €

........

Sanacija dimnjaka za kondenzacijki bojler

Postojeći zidani dimnjak ukupne visine 16.45 m prema nalazu dimnjačara NE ZADOVOLJAVA. Kako se postavljha novi kombinirani plinski bojler (kondenzacijski) potrebna je sanacija dimnjaka što prije jer postojeći bojler nije ispravan i ne radi.U prilogu se nalaze slike dimnjačarskog nalaza. 6786 € do 11310 €

........

Sanacija postoječeg dimnjaka

Popravak zidanog unutarnjeg dimnjaka koji koristi za grijanje peći na drva. U prostoriji u kojoj je instalirana peć dimnjak je zidan od poda do stropa nekakvim elementima blok opeke sa unutarnjm otvorom od oko 14 cm. a u tavanskom dijelu zidan je klasičnom ciglom jedinicom. 3393 € do 5655 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Rušenje i odvoz keramičke plinske peči i zatvaranje dimljaka, peć-1 kd
Sanacija dimnjaka, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Ugradnja dimnjaka na plinski bojler, Okomiti dimovod d=60/100 1,000 kom Al. cijev Mt. 1,00 d=60/100 2,000 kom Al. cijev Mt. 0,50 d=60/100 2,000 kom Al. cijev Mt. 0,25 d=60/100 2,000 kom A
Sanacija dimnjaka, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Projekt i ugradnja dimnjacnice, dimnjačnica-1 kom
Sanacija dimnjaka, Osijek

45 € do 75 €

Cijena, Sanacija umjetanjem inox cijevi u postojeći dimnjak, 9 m
Sanacija dimnjaka, Ivanec

900 € do 1500 €

Cijena, Sanaciju postojećeg inoks dimnjaka, cca 3 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

270 € do 450 €

Cijena, Adaptacija dimnjaka na plinsko grijanje, cca 12,5 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

720 € do 1200 €

Cijena, Sanacija dimnjaka ili izrada novog fasadnog, 12-15 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

270 € do 450 €

Cijena, Sanacija dimnjaka i cementiranje žlijebova, cca 1 m
Sanacija dimnjaka, Samobor

315 € do 525 €

Cijena, Ugradnja cijevi u postojeći dimnjak, cca 12 m
Sanacija dimnjaka, Brezovica

900 € do 1500 €

Cijena, Proširivanje i umetanje inox cijevi, 7-8 m
Sanacija dimnjaka, Gospić

630 € do 1050 €

Cijena, Sanacija dimnjaka za kondenzacijski bojler, 4- dimnjaka 4,10,6,6 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka za kondenzacijski bojler, 10 m
Sanacija dimnjaka, Dugo Selo

900 € do 1500 €

Cijena, Izgradnja vanjskog dijela dimnjaka, 4m (vanjski dio), 2m (unutarnji dio)
Sanacija dimnjaka, Sveta Nedelja

900 € do 1500 €

Cijena, Priprema dimnjaka za kondenzacijski bojler Bosch, cca 2,5 m
Sanacija dimnjaka, Velika Gorica

180 € do 300 €

Cijena, Uvlačenje plastične cijevi u dimnjak radi ugradnje plinskog bojlera, 15 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

180 € do 300 €

Cijena, Izgradnja samotnog dimnjaka na obiteljskoj kući, 1 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

180 € do 300 €

Cijena, Zatvoriti postojeći dimnjak bez skidanja krovišta, 60 x 60 cm
Sanacija dimnjaka, Zagreb

135 € do 225 €

Cijena, Sanacija montažnog dimnjaka nakon nevremena, dimnjak sa slike
Sanacija dimnjaka, Zagreb

270 € do 450 €

Cijena, Obnova krova i sanacija dimnjaka, cca 2 m2
Sanacija dimnjaka, Sisak

1350 € do 2250 €

Cijena, Produžiti i sanirati dimnjak, cca 8 m
Sanacija dimnjaka, Solin

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka umetanjem cijevi, Cca 8 m
Sanacija dimnjaka, Vinkovci

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija postojećeg dimnjaka umjetanjem inox dimnjaka, 9,5 m
Sanacija dimnjaka, Topusko

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka -zidani dimnjak -umetanje cijevi za bojler junkers, cca 4 m
Sanacija dimnjaka, Tenja

450 € do 750 €

Cijena, Procjena stanja i po potrebi sanacija Schiedel dimnjaka, zgrada od 5 katova
Sanacija dimnjaka, Vinkovci

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka za kondenzacijski bojler, 5 m
Sanacija dimnjaka, Varaždin

450 € do 750 €

Cijena, Sanacija dimnjaka, 6 m
Sanacija dimnjaka, Velika Gorica

540 € do 900 €

Cijena, Sanacija postojećeg dimnjaka, 26 m
Sanacija dimnjaka, Zadar

2700 € do 4500 €

Cijena, Bušenje betonske deki za dimnjak za kondenzacijski bojler, cca 1 m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka, Cca 9 m
Sanacija dimnjaka, Stubičke Toplice

900 € do 1500 €

Cijena, Dobava i umjetanje inox cijevi, cca 9 m
Sanacija dimnjaka, Zgurić Brdo

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka za kondenzacijski bojler, cca 5m
Sanacija dimnjaka, Zagreb

135 € do 225 €

Cijena, Renovacija starog dimnjaka kamene kuće, 8 m
Sanacija dimnjaka, Kaštelir

675 € do 1125 €

Cijena, Sanacija zidanog dimnjaka umetanjem cijevima za kondenzacijski bojler, 11 m
Sanacija dimnjaka, Osijek

990 € do 1650 €

Cijena, Sanacija dimnjaka, cca 6m
Sanacija dimnjaka, Luka

90 € do 150 €

Cijena, Dobava i ugradnja inox dimnjaka, 10-11 m
Sanacija dimnjaka, Plavić

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija dimnjaka, cca 100 x 40 cm
Sanacija dimnjaka, Ključ

450 € do 750 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Sanacija dimnjaka cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

134+ poduzeća za Sanacija dimnjaka
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Sanacija dimnjaka?