TESAR - izrada krovišta, cijena za drveno krovište i drugi tesarski radovi

Troškovi izrade drvenog krova razlikuju se ovisno o vrsti drveta i izvođaču. Približna cijena građevinskog drveta je 100 EUR/m3. Izrada krovne konstrukcije od drveta, s kompletnom opskrbom, proizvodnjom, transportom i ugradnjom drva II. klase, iznosi oko 20-30 EUR/m2. Još jedan nagovještaj, budući da su dobri stolari prilično zauzeti, imat ćete više uspjeha u pronalaženju izvođača ako pružite planove ili barem skicu projekta.

Kome povjeriti izradu drvenog krova? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima/tesarima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Cijena zamjene krovne konstrukcije na kući


Cijena za drveno krovište. Cijena za dobavu i monažu krovne konstrukcije na standardnoj obiteljskoj kući.

8.62 €/m2

VRLO NISKA CIJENA
€/m2

SREDNJA CIJENA
21.49 €/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
TESAR - izrada krovišta, cijena za drveno krovište i drugi tesarski radovi

Druge cijene za Tesar

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Tesarstvo – sve što morate znati

1. Što morate znati o izradi krovišta?


Drvenu konstrukciju koja nosi krov nazivamo krovištem. Konstrukcija može biti od čelika ili od drugih materijala, ali najčešće je od masivnog ili lijepljenog drva. Za dulji vijek drvenog krovišta veoma su važni dobar plan, pravilna dimenzioniranost i profesionalno izvedeni radovi. Ništa manje važno nije pravilno održavanje krovišta.
 

kroviste.jpg
Dobar plan, pravilna dimenzioniranost i profesionalno izvedeni radovi ključni su za dulji vijek krovišta.

 

1.1. Koja su svojstva drva koje je prikladno za krovište?


Drvo smreke najčešće se upotrebljava za izradu drvenih krovišta. Drvo može biti masivno, a kada treba premostiti veće raspone, onda se upotrebljava lijepljeno drvo. Za izradu krovišta upotrebljavaju se i druge vrste drva, poput hrasta ili ariša, cijena je u tom slučaju razmjerno veća. Drvo smreke ima snažnu vlaknastu strukturu i stoga je prikladan i izdržljiv materijal za krovište. Dokaz za to su krovišta brojnih starih buržoaskih zgrada koje su se sačuvale kroz stoljeća. Pažljivim pregledom ovih starih drvenih krovišta otkriveno je da se njihov dugi vijek može pripisati izvrsnoj kvaliteti uporabljenog drva i pravilnoj orijentaciji drvenih vlakana unutar same konstrukcije. Za loše drvo koje je primjerice napao smrekov pisar unatoč upotrebi kemijskih sredstava, ne može se očekivati da će izdržati više od nekoliko desetljeća.
Dugi vijek drva ovisi o mnogim čimbenicima. Drvo se mora posjeći na pravi način i u pravo vrijeme, a zatim ga treba pravilno rasjeći i osušiti. Konačno, ali ne manje važno, je i da se drvo pravilno ugradi. Osobito treba obratiti pozornost na vlažnost, da drvo koje se upotrebljava za krovište sadrži maksimalno 18 % vlage, a lijepljeno drvo samo 12 %. Ako je drvo pravilno pripremljeno, nema potrebe za dodatnom zaštitom pomoću kemijskih sredstava. Za rješavanje kapilarne i nenamjenske vlage upotrebljava se stoljetni postupak opaljivanja. Drvo koje smo pravilno osušili minimalno će se skupljati i rastezati.
Danas se konstrukcija za krovište planira pomoću specijaliziranih računalnih programa, a izrađuje pomoću CNC strojeva, koji osiguravaju maksimalnu točnost. Radi ljepšeg izgleda, vidljivi dijelovi drva dodatno se obrađuju, a dijelovi koji su izloženi vremenskim utjecajima dodatno se štite fungicidnim i insekticidnim premazima u dva do tri sloja. Nije neuobičajeno, a potpuno je prirodno, da drvo zbog utjecaja vjetra, sunca i padalina pocrni, izblijedi ili popuca. Najveću opasnost za drvo predstavljaju paraziti, koji mogu prouzrokovati tako veliku štetu da krovište postane potpuno neupotrebljivo i može se čak srušiti. Stoga je ključno impregnirati drvo zaštitnim sredstvima koja nisu štetna za zdravlje, a koja smanjuju gorivost drva.


1.2. Pravilno planiranje i dimenzioniranje krovišta


Da bi moglo podnijeti vlastitu težinu, težinu oborina i sile vjetra, vrlo je važno da je krovište pravilno dimenzionirano. U praksi se, međutim, često događa da su krovišta ili predimenzionirana ili nedovoljno dimenzionirana. Prije nego što pristupite obnovi krovišta, angažirajte statičara, koji će obaviti sve potrebne procjene objekta i izraditi izračun statike za konstrukciju krovišta. Za pravilnu procjenu uzet će u obzir faktor krova, snijega i vjetra, kao i geografsku lokaciju objekta. Težina krovnog pokrivača i snijega pozitivne su jer opterećuju krovište prema dolje i tako stabiliziraju konstrukciju. Težina vjetra, međutim, djeluje prema gore i sa strana. Treba obratiti pozornost i na eventualne horizontalne seizmičke sile. Stoga je vrlo važno da je drvna konstrukcija prikladno povezana i pravilno pričvršćena na nosive zidove. Pojedinačni dijelovi drvene konstrukcije povezuju se pomoću drvenih spona, čepova, utora i sl. Opterećenje se po konstrukciji prenosi na vanjske nosive zidove, a na većim rasponima po međuprostornim položajima na unutarnje nosive zidove ili na betonsku stropnu ploču.


2. Kako odabrati dobrog tesara?


Izgradnja krovišta jedan je od najzahtjevnijih građevinskih pothvata s profesionalnog gledišta. Suvremeni krovovi mogu biti složenih i vrlo raznolikih oblika i zahtijevaju profesionalne tesare i krovopokrivače. Bilo da obnavljate ili gradite novu krovnu konstrukciju, povjerite je profesionalcima koji su kvalificirani za taj posao i imaju bogato iskustvo. Imajte na umu da loše napravljeno krovište može uzrokovati veliku financijsku štetu i čak ugroziti zdravlje i život ljudi. U nastavku nabrajamo nekoliko važnih činjenica zbog kojih je veoma važno odabrati prikladnog izvođača za izradu krovišta.

Krovište svakog krova mora bezuvjetno i čak s dodatkom sigurnosnog faktora izdržati različita opterećenja od vlastite težine konstrukcije, težine krova, do raznih drugih opterećenja poput snijega i leda, kao i vjetra. U primorskim predjelima krovna površina mora podnijeti cca. 70 kg/m², u predjelima s više snijega čak i 500 kg/m² i više. U prosjeku je vrijednost oko 270 kg/m².

Loša izvedba krovišta dolazi do izražaja tijekom snažnih oluja. Česta greška je loše pričvršćivanje krovišta za zidove. Kad je nevrijeme, vrlo snažan vjetar može podići krov i iščupati ga od osnove, osobito kada snažnom silom pritišće odozdo nagore. Stoga je prikladno sidrenje krovišta veoma važno, međutim, danas se često zanemaruje zbog stručne nesposobnosti izvođača.

Važno je naglasiti da su krovište i krovni pokrivač dva potpuno odvojena dijela krova, koji se moraju međusobno optimalno uklopiti. Krovište izrađuju tesari, dok krovni pokrivač polažu krovopokrivači. Tvrtke koje se bave izradom krova često nude obje usluge, odnosno cjelovitu izvedbu, kako tesarskih, tako krovopokrivačkih i limarskih radova i imaju stručne izvođače. Osobito obratite pozornost na samostalne izvođače koji su tesari, ali obavljaju i krovopokrivačke radove. Provjerite jesu li za sve vrste radova zaista stručno osposobljeni.

3. Druge vrste tesarskih radova


Tesar djeluje na području građevinarstva, ali i u drugim specijaliziranim područjima. U građevinarstvu sudjeluje prije svega u izradi i postavljanju drvenih konstrukcija i građevinskih skela, izradi oplata i drvenih krovišta. U radu usko surađuje s drugim profilima izvođača (zidar, krovopokrivač, limar i sl.). Tesar može također raditi planove za razne drvene konstrukcije i obloge. 
Postoji mnogo različitih vrsta tesarskih radova, a tesarska djelatnost obuhvaća:

- čitanje i interpretaciju planova, izradu planova

- oblikovanje različitih konstrukcija

- uspostavljanje i optimizaciju procesa izrade

- popravak tesarskih elemenata

- održavanje tesarskih elemenata.

Osim izrade krovišta, tesarske radove možemo podijeliti na četiri grupe poslova:

3.1. Opći tesarsko-stolarski radovi


Uključuju najrazličitija poboljšanja doma, od hitnih popravaka do nebitnih, kozmetičkih promjena. Može se primjerice raditi o dodavanju terase, izradi pergole ili drvenog paviljona, izradi ili popravku unutarnjih, suhomontažnih zidova, montaži novih vrata, prozora i sl.

3.2. Izrada oplata


Specijalizirana izrada različitih dekorativnih oplata i obruba. Tesari obično od OSB ploča ili drugih materijala izrađuju oplate u koje se postavlja armatura a zatim ulijeva beton. Na taj način se izrađuju zidovi od armiranog betona, kao i etažne ploče, nosači, horizontalne, vertikalne i kose veze od armiranog betona, ravne, spiralne i okrugle stepenice od armiranog betona i druge više ili manje zahtjevne betonske konstrukcije.


3.3. Izrada čamaca


Brodski tesar izrađuje i popravlja čamce, brodove i sve vrste drvenih plovila u skladu s planovima i specifikacijama naručitelja. Raspon radova je stvarno veoma širok i uključuje sve od izrade kruzera do popravaka osobnih i ribarskih čamaca. Osim s drvom, brodski tesar radi i s drugim materijalima, poput stakloplastike i aluminija. Aktivnosti brodskih tesara uključuju i izgradnju brodskih dijelova i trupova, konstrukcije i konstrukcijsku montažu i popravke, doradu brodskih površina i preventivne preglede brodova i sl.


3.4. Izrada drvenih nosivih konstrukcija za montažne kuće


Skelet montažnih kuća čine horizontalni i vertikalni drveni elementi. Drvo koje se upotrebljava za skeletnu gradnju je lijepljeno drvo i drvo koje je spojeno po dužini. Na osnovi arhitekturnih planova tesar pomoću specijaliziranog računalnog programa crta trodimenzionalni plan drvene skeletne konstrukcije i izrađuje planove za svaki element posebno. Izrez konstrukcije izrađuje se pomoću CNC stroja, kojim se upravlja pomoću računala. Zidovi objekta se zatim obično sastave u radionici i tako sastavljeni dostavljaju na lokaciju, gdje se sastavljaju, odnosno spajaju zajedno.


4. Postupak izrade drvene krovne konstrukcije


Krovište će izdržati sva opisana opterećenja i trajati više desetljeća, čak i stoljeća, ali samo ako je pravilno planirano i izrađeno. Treba naglasiti i da je jako važna i prikladna, stručno izrađena projektna dokumentacija koja obavezno mora sadržavati:

- plan cjelokupnog krovišta s izabranim materijalima

- poprečni presjek nosivih elemenata i spojeva nosivih elemenata s naglaskom na odabir tipa vezivnog sredstva, njihov broj i raspored

- detalje spojeva elemenata krovišta i pričvršćivanja cijelog krovišta na konstrukciju. 

 

 

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Izrada novog krova na kamenoj kući

Potrebna izrada kompletnog krova.
Nosiva konstrukcija ( stupovi), krovna konstrukcija: grede, daske, onduline, kupe. Dvostresni krov(asimetrican), vanjski gabarit građevine cca 11m x 6m. 10179 € do 16965 €

........

Obnova vrtne drvene kućice

Treba zamjeniti vanjsle daske i postaviti stiropor i lamperiju u unutrasnjem djelu. 6786 € do 11310 €

........

Zamjena dva vanjska roga

Potrebna zamjena dva vanjska roga . 3393 € do 5655 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice za terasu , cca 20m2
Tesar, Tribunj

900 € do 1500 €

Cijena, Sanacija drvene pergole, cca 6,5m
Tesar, Novi Vinodolski

270 € do 450 €

Cijena, Popravak drvenog objekta , 35 x 8 x 4 m
Tesar, Beli Manastir

3600 € do 6000 €

Cijena, Izrada garaže, kotlovnice i terase od drveta, 4x5x2,5m 3x2,5x2,5m 8x3x2,5m
Tesar, Dragalić

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada krovne konstrukcije za pilanu, 30 x 12 x 5 m
Tesar, Vojnić

6300 € do 10500 €

Cijena, Obnova dijela drvene šupe, 2 x 2 x 2 m
Tesar, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, 6x8 m
Tesar, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada pregrade od drvenih letvica u spavaćoj sobi, 1 x 0.1 x 2 m
Tesar, Kuršanec

450 € do 750 €

Cijena, Zatvaranje drvene nadstrešnice, sjenica 5 x 4 x 2.2 m
Tesar, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Adaptacija stare drvene brvnare, 20 m2
Tesar, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada drvene konstrukcije i postavljanje drvenog poda, 7 x 6 m
Tesar, Punat

1350 € do 2250 €

Cijena, Rekonstrukciju jednostrešnog krovišta, cca 33 m2, 15,4 stupnja
Tesar, Sali

5400 € do 9000 €

Cijena, Gradnja sjenice, 12 m2
Tesar, Bribir

1800 € do 3000 €

Cijena, Popravak krova, 7 x 5 m
Tesar, Stari Jankovci

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada drvene sjenice, 4x4x2,7m
Tesar, Dubrava

1800 € do 3000 €

Cijena, Izrada drvene galerije u potkrovlju , 15m2
Tesar, Sisak

1800 € do 3000 €

Cijena, Gradnja štale za konje otvorenog tipa (laufštala), cca 25 x 4 x 3 m
Tesar, Njivice

9000 € do 15000 €

Cijena, Dobava i montaža nove šindre, 120 m2
Tesar, Zagreb-dio

4500 € do 7500 €

Cijena, Izrada vrtne sjenice, 36 m2
Tesar, Dugopolje

900 € do 1500 €

Cijena, Ponuda za javni natječaj za gradnju drvene konstrukcije krova diječijeg vrtića, 300 m2
Tesar, Samobor

10800 € do 18000 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 4 x 6 m, druga strana cca 4 x 2.5 m
Tesar, Novoselec

900 € do 1500 €

Cijena, Drvena ograda - nadsrešnica za balkon, 6 x 2 m
Tesar, Nin

1350 € do 2250 €

Cijena, Zamjena trulih greda hrastove kuće, cca 10-15 m2
Tesar, Tuheljske Toplice

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada konstrukcije krovišta, cca 6 x 10 m
Tesar, Sveti Ivan Zelina

2250 € do 3750 €

Cijena, Izrada drvena kućice na stablu, 5-8 m2
Tesar, Murter

2700 € do 4500 €

Cijena, Izrada drvene krovne konstrukcije, 25 m2
Tesar, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža drvene terase sa limenim krovom, cca 2,5 x 8 x 2,4 m 12 kd
Tesar, Pula

13500 € do 22500 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 3.5 x 7 m
Tesar, Kraljevica

630 € do 1050 €

Cijena, Zamjena salonit ploča i rogova na krovištu, 50 m2 sendvič panel 5 cm i 30 m2 limene ploče s filcom
Tesar, Slavonski Brod

3600 € do 6000 €

Cijena, Zamjena greda nadstrešnice uz skidanje i vraćanje crijepa, cca 5 x 3 x 2 m
Tesar, Novi Vinodolski

450 € do 750 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 40 m2
Tesar, Split

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 7 x 10 x 3.5 m
Tesar, Glina

1350 € do 2250 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice za auto, cca 5 x 5 x 2 m
Tesar, Dugopolje

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 2.5 x 2.5 x 2.5 m
Tesar, Tisno

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada i montaža drvene nadstrešnice, cca 3 x 9,5 x 1,5 m
Tesar, Susedgrad

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada kompletnog krivišta, cca 120 m2
Tesar, Delnice

13500 € do 22500 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Tesar cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

770+ poduzeća za Tesar
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Tesar?