Za područje

  Zvučna izolacija za kvalitetan život

  Članak je pregledalo čak 31394+ korisnika
  Važnosti dobre zvučne izolacije svjesni su svi koji žive u loše izoliranim stambenim zgradama, oni koji su u blizini bučnih prometnica, ili koji imaju razigranu djecu. Buka koja prolazi kroz krov, strop ili pod, može značajno utjecati na kvalitetu života. Na koji način moramo pravilno provesti zvučnu izolaciju?
  Stručni članak 31394
  Zvučna izolacija zida, www.mojmajstor.net
  Imamo 2479 izvođača za područje Gipsane, knauf ploče, suha gradnja:

  Zvučna izolacija zida

  Zvuk teško putuje kroz čvrste materijale, stoga će kompaktan beton ili kameni zid puno bolje apsorbirati buku nego gipsanokartonske ili plinobetonske zidne ploče. Zvučnu izolaciju treba planirati prije nego što počnemo izgradnju. Na što moramo obratiti pažnju kako bi zidovi bili što bolje zvučno izolirani?

  - Prvo moramo osigurati da je zid čvrsto ugrađen u tlo, jer se tako ne može njihati poput membrane.
  - Zvučnoj izolaciji mnogo doprinose otvori u zidu, koji moraju biti čvrsto zatvoreni i zapečaćeni elastičnim kitom ili posebnim brtvilima.
  - Za približno četverostruko smanjenje prijenosa zvuka možemo uz postojeći zid postaviti još jedan. Izračunati optimum njegove debljine iznosi 5 cm, a kao materijal se mogu koristiti gipsanokartonske ploče, iveral ili vlaknocementne ploče, a mogu se koristiti i drvena vlakna. Pri tome moramo voditi računa da je između novog i starog zida barem 5 cm prostora, usidrimo ga na letve, koje moraju obavezno biti položene na elastični materijal, kakav je, primjerice, neopren.

  Zvučna izolacija stropova i podova

  Dok smo prethodno govorili o buci, koja se prenosi zrakom, kod podova se ona javlja prije svega kao udarni zvuk. Uzrokuje je uglavnom hodanje i dodatno je potenciraju trčanje, perilica rublja ili škripa parketa.
  Betonska ploča ili strop od opeke nije dovoljan, potrebno je izvesti tzv. plutajući pod, odnosno mikroarmirani estrih, koji obično izlijemo na stiropor ili stirodur u debljini od 3 do 5 cm.
  Kako bi zaista služio svrsi, on od zidova mora biti odvojen pjenastom folijom, a sve cijevi i otvori za instalacije na dodiru s estrihom moraju biti obložene elastičnim trakama.

  Zaključak

  Prilikom izvođenja zvučne izolacije potrebni su dobri materijali i sustavi koji moraju biti ispravno instalirani. Stručna pravilna montaža je posebno važna za krajnji učinak. Za dobro rješenje zvučne izolacije prostora, ne smijemo zaboraviti prozore, vrata, otvore za ventilaciju i električne instalacije. Ako vam je potrebna zvučna izolacija prostora, zidova, stropa ili poda, mi ćemo vam rado potražiti izvođača.

  Izolacija poda ili stropa
  Izolacija poda ili stropa


  Stručni članak 31394
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Gipsane, knauf ploče, suha gradnja?

  Imamo 2479 izvođača za područje Gipsane, knauf ploče, suha gradnja:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2479 izvođača za područje Gipsane, knauf ploče, suha gradnja
  10
  5

  ADAPTACIJA-DIZAJN, vl. Marko Tušla


  10
  2

  LTE TECH j.d.o.o.


  9.5
  0

  STANKO d.o.o.


  10
  0

  TELIŠMAN PROMET d.o.o.

  Livadića 3