Za područje
  Napredna tehnološka rješenja omogućavaju odvođenje iskorištenog zraka iz prostorija i uvođenje novog, svježeg zraka, bogatog kisikom. Za razliku od centralnog ventilacijskog sustava, lokalna ventilacija se može lako ugraditi u bilo koji zid, bez većih građevinskih radova. Svaka jedinica naizmjenično dovodi i izbacuje zrak, a pritom je gotovo potpuno neprimjetna, kako izgledom tako i radom. Najnoviji modeli sustava lokalne ventilacije imaju funkcije daljinskog upravljanja i mogu se kontrolirati putem mobilne aplikacije.
  Stručni članak 418
  lokalno prozracivanje
  Imamo 660 izvođača za područje Ventilacija, rekuperacija:

  Zašto je ventilacija važna?

  Suvremene građevinske materijale, posebice one za prozore i vrata koji se danas mogu naći na tržištu, odlikuje iznimna postojanost i kvaliteta, s naglaskom na nepropusnost, zbog veće uštede i učinkovitog iskorištavanja energije. No sva ta obilježja s druge strane sprječavaju prirodnu ventilaciju nužnu za zdravu i uravnoteženu mikroklimu u stambenom prostoru. Kada stare prozore zamijenimo novim, suvremenim prozorima, koji savršeno brtve, zrak u unutrašnjosti postaje ustajao i nezdrav, a u nekim slučajevima se može pojaviti vlaga i plijesan.

  Budući da većinu života provodimo u zatvorenim prostorijama, kvaliteta zraka ima velik utjecaj na naše blagostanje i zdravlje. Vanjsko onečišćenje također jako utječe na mikroklimu i pridonosi porastu bolesti poput astme i raznih alergija.
  Lokalni sustavi ventilacije
  Uređaji ove vrste su mali i kompaktni te ne zauzimaju puno prostora - neki se čak mogu sakriti u okvir prozora.

  Lokalni sustavi ventilacije u usporedbi sa sustavima centralne ventilacije

  Centralni ventilacijski sustavi odlično su, a u nekim slučajevima i jedino moguće rješenje za osiguravanje dovoljne količine svježeg zraka. Međutim, ugradnja zahtijeva velike građevinske zahvate zbog postavljanja glavnih jedinica i razvođenja vodova za distribuciju zraka. U nekim slučajevima projekt prostora ne dopušta ugradnju centralnog ventilacijskog sustava ili je takvo rješenje preskupo.

  Lokalni ventilacijski sustavi su bolje rješenje

  Sustavi lokalne ventilacije nemaju cijevi ni vanjske elemente za distribuciju zraka. Lokalni ventilacijski uređaji s izmjenjivačem topline (rekuperatorom) lako se ugrađuju u svaki zid i ne zahtijevaju opsežne građevinske radove. Pojedinačne jedinice osiguravaju kontroliranu ventilaciju prostorija, filtriraju čestice i dovode svježi zrak s povratom topline. Njihovo djelovanje je gotovo neprimjetno i tiho.

  Lokalni ventilacijski uređaji
  Lokalni ventilacijski uređaji s izmjenjivačem topline jednostavno se ugrađuju u zid i ne zahtijevaju opsežne građevinske radove.

  Lokalna rekuperacija - kako ona funkcionira?

  Keramički izmjenjivač topline u lokalnoj ventilacijskoj jedinici prenosi toplinu akumuliranu u iskorištenom zraku na svježi zrak koji dolazi izvana. Uobičajeni naziv „lokalna ventilacijaˮ u praksi se upotrebljava za sve uređaje koji rade lokalno, odnosno decentralizirano. Međutim, postoje dvije potkategorije sustava. Lokalni ventilacijski uređaji, koji istodobno dovode i odvode zrak i decentralizirani ventilacijski uređaji, koji rade u paru, naizmjenično.

  Lokalni ventilacijski uređaj koji se ugrađuje izravno kroz zid ili u okvir prozora već ima integrirane upravljačke elemente. U tom slučaju treba samo provesti struju do uređaja. Ugrađeni uređaj dovodi svježi zrak gotovo punu minutu, dok iskorišteni izbacuje gotovo isto toliko vremena. Keramički izmjenjivač se tako istodobno zagrijava i hladi, zapravo ulazni zrak se zagrijava toplinom izlaznoga, tako da temperatura ostaje ista.

  Keramički izmjenjivač topline
  Keramički izmjenjivač topline u lokalnoj ventilacijskoj jedinici prenosi toplinu akumuliranu u iskorištenom zraku na svježi zrak koji dolazi izvana.

  Koliko uređaja za lokalnu ventilaciju trebamo?

  Koliko uređaja trebamo postaviti u prostor, ovisi o veličini naše kuće ili stana, ali i o broju stanara. Prema nepisanom pravilu, trebalo bi na svakih 25 m2 postaviti jedan uređaj.

  Koje su prednosti lokalnog ventilacijskog sustava?

  Najveća prednost lokalnog ventilacijskog sustava je svakako svježi zrak s visokim stupnjem povrata energije, koji osigurava i veću udobnost stanovanja. Što se tehničke strane tiče, potrebni su manji građevinski zahvati jer su uređaji mali i kompaktni te ne zauzimaju previše prostora. Postoje brojni modeli koji se mogu ugraditi u standardni prozorski okvir. Osim toga, u manjim prostorijama lokalna ventilacija radi bolje od centralne, a istodobno je odlično rješenje i za probleme vlage i plijesni.

  Koji su nedostaci lokalnog ventilacijskog sustava?

  Kod ugradnje tih uređaja, nažalost, ograničavajući su čimbenici tlocrt prostorije i raspored namještaja. Nepravilno pozicioniranje uređaja može narušiti učinkovitost ventilacije, pa će se neugodni mirisi iz kupaonice i kuhinje, umjesto van, širiti ostatkom prostora. Pojedinačni uređaji također imaju ograničenu jačinu protoka, pa mogu biti neučinkoviti kada je u prostoriji više ljudi.

  Ventilacijski uređaj preko mobilne aplikacije
  Lokalnim ventilacijskim uređajima možete lako upravljati pomoću mobilnih aplikacija. S njima možete jednostavno kontrolirati brzinu ventilatora, birati način rada, određene parametre, postaviti raspored, pratiti temperaturu i vlagu, za svaku prostoriju pojedinačno.

  Održavanje ventilacijskih uređaja

  Lokalni ventilacijski uređaji jednostavno se ugrađuju i održavaju. Kod ugradnje takvih uređaja često se zanemaruje važnost održavanja cijelog sustava. Ventilacijske cijevi centralnih sustava teško se čiste, a kontinuirano nakupljaju i zadržavaju prašinu, kao i druge nečistoće. Kod lokalnih ventilacijskih sustava nema cijevi, pa nema potrebe za čišćenjem. Održavanje podrazumijeva samo godišnju promjenu filtera.

  Stručni članak 418
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Ventilacija, rekuperacija?

  Imamo 660 izvođača za područje Ventilacija, rekuperacija:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 660 izvođača za područje Ventilacija, rekuperacija
  8.7
  0

  STRADUS d.o.o.


  9.5
  0

  KLIMATERM, vl. Nikola Karačić


  9.2
  0

  KARDUM INSTALACIJE j.d.o.o.


  9.2
  0

  AGRAMONT j.d.o.o.