Za područje

  Pravilna izrada fasade

  Članak je pregledalo čak 2855+ korisnika
  Kvalitetna, lijepa i funkcionalna fasada moguća je samo ako je pravilno i stručno izrađena, stoga je važno da se dobro pripremite za radove i da poznajete ključna pravila izrade fasade. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme, spriječiti pogreške i naknadne popravke, i na kraju, ali ne manje važno, uštedjeti novac.
  Stručni članak 2855
  pravilna izrada fasade
  Imamo 2240 izvođača za područje Fasade:

  1. Pravilna fasada je rezultat rada dobrog majstora

  Kvalitetna i pravilna izrada fasade prije svega zahtijeva stručnog, iskusnog i pouzdanog izvođača. Nije dovoljno samo odabrati kvalitetne materijale, potreban je također dobar izvođač koji će pažljivo slijediti upute proizvođača za ugradnju odabranih materijala. Kvalitetan izvođač dobro će se pripremiti za posao, obaviti ga u adekvatnim uvjetima te voditi računa o vremenskim i temperaturnim uvjetima.

  Izrada fasade
  Kada je podloga glatka, nanesite ljepilo na cijelu površinu ploča.

  2. Izrada fasade - upute

  2.1. Izrada fasade u odgovarajućim vanjskim uvjetima

  Za kvalitetan konačni rezultat važno je da se fasaderski radovi uvijek izvode pri vanjskim temperaturama zraka višim od 5 Celzijevih stupnjeva. Treba paziti da ni noću temperatura ne padne ispod te granice. Osim same temperature zraka, važni su i drugi vanjski čimbenici. Pravilna izrada fasade nalaže da treba spriječiti izravnu Sunčevu svjetlost na fasadi, a također je treba zaštititi od kiše i jakog vjetra.

  2.2. Izrada fasade na odgovarajućoj podlozi

  Kod lijepljenja fasadnih sustava važno je da podloga bude što ravnija. Dopušteno odstupanje je približno 10 mm na četiri metra duljine. Ljepilo se može nanositi tek kada je površina glatka. Osim glatkoće, važno je i da podloga nije vlažna.

  Kvalitetna izrada fasade: kod novogradnje betonska podloga mora biti stara najmanje 30 dana (u normalnim uvjetima) kako bismo bili sigurni da je dovoljno suha. Zimi i u kišnim periodima bolje je pričekati s radovima.

  Moguće različite debljine podloge sušit će se različito vrijeme. Tako mogu nastati i različite konačne nijanse boje. Ako podloga nije dovoljno suha, pucat će i fasada. Glatka i suha površina stoga je izrazito važna za dobar konačni rezultat.

  2.3. Izrada fasade - nanošenje lijepila

  Ako se ploče od stiropora postavljaju na podlogu od betona ili opeke, ljepilo treba nanijeti u traci širine pet centimetara i debljine do dva centimetra na rubove ploča. Na taj način se sprječava da zrak dospije ispod panela, što bi uzrokovalo lošiju izolaciju. Međutim, kada je podloga vrlo glatka, ljepilo možemo nanijeti po cijeloj površini ploča, i to u debljini od jednog centimetra.

  Pravilna i kvalitetna izrada fasade zahtijeva da se ploče od stiropora, namazane ljepilom, odmah lijepe na podlogu. Time se sprječava prebrzo sušenje ljepila i slabo prianjanje ploče na podlogu. Čak i djelomično osušeno ljepilo može uzrokovati lošiji završni izgled i lošiju izolaciju fasade.

  2.4. Izolacijske ploče i pravilna izrada fasade

  Izrazito je važno osigurati da su spojevi postavljenih izolacijskih ploča kompaktni. U eventualne fuge šire od nekoliko milimetara treba umetnuti traku od ekspandiranog polistirena ili ubrizgati pjenu, koja se na kraju mora izravnati s površinom ploče. Ploče se postavljaju s razmakom.

  2.5. Ugradnja pričvrsnih elemenata, prozora, prozorskih polica i ostalih dodataka

  Fasada sa svim navedenim elementima mora biti pravilno izrađena da se ne bi stvarali toplinski mostovi. Pričvrsni elementi moraju imati otvore odgovarajuće veličine, koje treba očistiti od prašine. Kod ugradnje prozora i prozorskih polica najvažnije je da su ugrađeni prema svim propisima koji osiguravaju kvalitetu stanovanja i manju vjerojatnost nastanka plijesni.

  Majstor izrađuje fasadu
  Kvaliteta, ispravno funkcioniranje i lijep izgled fasade mogući su samo ako je pravilno i stručno izrađena.

  3. Greške u izradi fasade

  Najveće greške u izradi fasade događaju se kod balkona. Nepravilno izrađena fasada uzrokuje toplinske mostove. Balkoni na mnogim mjestima nisu uopće izolirani ili su izolirani vrlo skromno, a takvi balkoni, osim neadekvatnih uvjeta stanovanja, uzrokuju i kondenzaciju zračne vlage na područjima povećanog odvođenja topline, što dovodi do razvoja zidne plijesni.

  Problematični su i toplinski mostovi na prozorskim špaletama, gdje se zbog nepravilne ugradnje prozora ne može postaviti deblja toplinska izolacija, zbog čega nastaje zidna plijesan.

  4. Pravilna izrada fasade - važni su detalji

  Svaka izolacija fasadnog sustava mora biti zatvorena sa svih strana. Uz osnovne komponente, kvalitetan proizvođač fasadnih sustava u svom programu ima i pribor za fasadne sustave, odnosno razne profile, lajsne i trake, koji se upotrebljavaju uglavnom na spojevima fasade s drugim elementima (prozori, police, cokl, krov, terase...) .

  Upotreba pribora za fasadne sustave omogućava, između ostalog, dobro brtvljenje svih kontaktnih točaka odnosno spojeva, što je prije svega važno zbog onemogućavanja prodora vode u fasadni sustav, dok se istodobno štiti izolacija od insekata. Ako spojevi nisu vodonepropusni, mravi mogu doći do stiropora, otopiti ga mravljom kiselinom i u njemu stvoriti svoj dom, što se nikako ne može smatrati kvalitetnom izradom fasade.

  Stručni članak 2855
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2240 izvođača za područje Fasade:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija