Za područje

  Geomehaničko izvješće: cijena i proces

  Geomehanički odnosno geološki izvještaj je potvrda koja prikazuje sastav tla i nosivost terena. Geomehanički izvještaj izrađuje kvalificirani stručnjak, geotehničar, koji nakon obavljenog terenskog pregleda i sondažnog iskopa procjenjuje očekivanu dubinu, nosivost temeljnog tla, kao i druge karakteristike terena. Na temelju istraživanja i podataka s terena projektant građevinskih konstrukcija može odrediti odgovarajuće temelje za novi objekt prema očekivanom opterećenju gradnje te ujedno propisati druge odredbe i mjere za sigurnu gradnju.
  Stručni članak 13
  geomehanicko izvjesce
  Imamo 57 izvođača za područje Geomehanika:

  1. Geomehaničko izvješće: proces ishođenja i izrada

  1.1. U kojoj fazi trebamo geomehaničko izvješće?

  Geološko ili geomehaničko izvješće je investitoru potrebno u fazi ishođenja projektne dokumentacije. Kao što je već rečeno, geološko izvješće sadrži podatke o sastavu tla koji su ključni za daljnje projektiranje objekta. To uključuje proračune temelja objekta, zaštitu građevinske jame, odvodnju otpadnih voda i slično. Geološko izvješće izrađuje se na temelju pregleda terena, kako šire tako i uže lokacije na kojoj se planira izgradnja objekta.

  1.2. Terensko istraživanje

  Kako bi geomehaničko izvješće bilo napravljeno u skladu sa smjernicama, važna je suradnja investitora i geologa, gdje se nakon zajedničkog razgovora priprema sondažni iskop terena. Hoće li se iskop raditi ručno ili strojno, ovisi o lokaciji i složenosti objekta. Važnija od dimenzija iskopa je dubina bušenja, koja opet ovisi o položaju i složenosti objekta.

  Ako se radi o izrazito problematičnoj i zahtjevnoj lokaciji, sondiranje tla radi se bušenjem ili testom dinamičke penetracije ili nekim drugim geološkim metodama.

  1.3 Geomehanički izvještaj za dobivanje građevinske dozvole

  Geološki izvještaj je nužan prilog projektu za ishođenje građevinske dozvole upravne jedinice. U nekim slučajevima geomehanički izvještaj zahtijeva i Agencija za zaštitu okoliša, koja je davatelj suglasnosti u postupku ishođenja građevinske dozvole.

  Geomehanički izvještaj
  Geomehanički izvještaj može vam uštedjeti mnoge troškove u budućnosti.

  2. Svrha geomehaničkog izvješća

  2.1. Geološki izvještaj: sastav tla i nosivost terena

  Geološkim izvješćem geolog dobiva podatke o sastavu tla i nosivosti terena, te eventualnoj prisutnosti podzemnih voda na temelju snimanja terena, sondažnih iskopa i pregleda izvješća i drugih podataka iz registara. Geomehanički izvještaj je također koristan vlasniku ili naručitelju usluge. Naručitelj, s druge strane, dobiva sve potrebne podatke koji su mu potrebni za kvalitetnu izgradnju temelja i temeljnih ploča, uređenje okoliša i adekvatnu upotrebu materijala.

  Na osnovu geološkog izvještaja dobivamo informaciju može li se na određenom području graditi i je li zbog osobitosti tla potrebna posebna vrsta gradnje (npr. pilotno temeljenje).

  2.2. Geomehanički izvještaj na zahtjev upravne jedinice

  Neki investitori naručuju geološko izvješće tek na zahtjev upravne jedinice u postupku ishođenja građevinske dozvole. To se prije svega odnosi na područja s podzemnim vodama, klizištima, močvarama i slično. Velik broj investitora se stoga odlučuje za geomehanički izvještaj budući da je izvještaj obvezan. Investitor plaća određeni iznos geologu koji izrađuje tipski geološki izvještaj, bez obilaska terena. Naravno, geološko izvješće ove vrste nema posebnu valjanost, a cijena izrade tipskog geološkog izvješća znatno je niža od profesionalnog geološkog izvješća, koje se temelji na stvarnom istraživanju terena.

  3. Geološki izvještaj nam štedi troškove

  Pozitivna osobina geomehaničkog izvještaja je što se njime može puno uštedjeti. Njime se može spriječiti neracionalna potrošnja materijala za tampon, kao i veća potrošnja od planirane uslijed mogućih nepovoljnih uvjeta na terenu, koji se mogu primijetiti tek tijekom gradnje. Zahvaljujući ovom izvještaju možemo izbjeći i moguća kasnija oštećenja objekta zbog neadekvatnog temeljenja. Uz pomoć geomehaničkog izvještaja možemo u konačnici preciznije isplanirati pripremu terena na temelju stvarnih podataka i valjanih procjena.

  4. Cijena geomehaničkog izvještaja

  Koliko će koštati geomehanika, odnosno geomehanički izvještaj variraće ovisno o složenosti terena, dubini iskopa, složenosti i veličini objekta, lokaciji i slično. Cijena geomehaničkog izvještaja kreće se od 300 EUR, a u prosjeku je oko 500 EUR.

  Stručni članak 13
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 57 izvođača za područje Geomehanika:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 57 izvođača za područje Geomehanika:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 57 izvođača za područje Geomehanika
  9.5
  0

  PROSTOR EKO d.o.o.


  9.1
  0

  ARHITEKTONSKI BIRO HUBICKI j.d.o.o.


  10
  35

  IN GEO d.o.o.


  10
  3

  MARTERRA d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje GEOMEHANIKA?