Za područje

  Vapnene žbuke

  Članak je pregledalo čak 11640+ korisnika
  Vapno se kao vezivo koristi kod izrade vapnene žbuke (morta). Na bazi vapna radi se vapnena žbuka koja je ekološki prihvatljiva, izdržljiva i prije svega dobro podnosi vlagu.
  Stručni članak 11640
  Neobrađeno vapno
  Imamo 636 izvođača za područje Žbukanje:

  Vapno

  Vapno, živo i gašeno, je osnova vapnene žbuke. Živo vapno nastaje pečenjem prirodnog vapnenca u peći pri visokoj temperaturi do 900 °C. Kemijski, vapno je kalcijev oksid, bijela kristalna tvar. Nastaje pečenjem vapnenca, kao nereverzibilna reakcija uslijed visoke temperature. Gašeno vapno je kalcijev hidroksid. Nastaje gašenjem živog vapna s vodom. Kod izrade gašenog vapna moramo biti vrlo pažljivi jer je prevelika količina kalcijevog hidroksida štetna. Ono ima široku primjenu, a između ostalog koristi se za vapnenu žbuku.

  Vapnena žbuka i njegove karakteristike

  Vapnene žbuke mogu se koristiti na unutarnjim kao i na vanjskim površinama objekta, primjerice fasadi, svim unutrašnjim zidovima i stropovima. Općenito je primjerena za sve vrste podloga. Nanosi se na ciglu, beton, kalcit (vapneni pješčenjak), glinene konstrukcije itd.
  Žbuku na podlogu nanosimo u jednom ili više slojeva, ručno ili strojno. Na fasade se obično nanose dva sloja, najprije sloj grube, potom još jedan sloj fine žbuke. Dobra strana vapnene žbuke je njena paropropusnost, vrlo dobra sposobnost upijanja i uravnotežavanja vlage. Zbog toga djeluje kao neka vrsta regulatora vlage. Isto tako, djeluje kao vodootporan i toplinskoizolacijski materijal. Nije štetna za okoliš i ne utječe negativno na naše zdravlje. Često se koristi pri sanaciji starih objekata s povišenim udjelom vlage.

  Sastav

  Glavni sastojci vapnene žbuke su pijesak i vapno. Izbor boje i granulacije pijeska ovisi o željenoj vrsti žbuke. Pijesak ne smije biti prljav ni sadržavati tragove gline ili nekog drugog materijala. U tu svrhu, koristi se gašeno vapno koje mora biti čisto i bez većih grudica. Omjer vapna i pijeska mora biti 1:1 do 1:4, s tim da je u smjesi uvijek više pijeska. Vrlo je bitan redoslijed dodavanja materijala za izradu smjese. Najprije miješamo gašeno vapno s vodom tako da dobijemo vapneno mlijeko kojem tada dodamo pijesak. Stalan dovod svježeg zraka i visoka temperatura pospješuju vezivost vapnene žbuke (morta). Cijena vapnene žbuke kreće se oko 8 – 10 EUR/m2


  Više informacija o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Stručni članak 11640
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Žbukanje?

  Imamo 636 izvođača za područje Žbukanje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 636 izvođača za područje Žbukanje
  10
  13

  HORTIGRAD, vl. Dominko Lučić


  9.7
  0

  DOMEL d.o.o.


  10
  2

  SAN GRADNJA d.o.o.


  9.5
  0

  GRAS, vl. Zdenko Marčelja