Za područje

  Vanjski bazeni: izgradnja i cijena bazena

  Članak je pregledalo čak 7780+ korisnika
  Ljeto je vrijeme kada se svi volimo rashladiti i opustiti u bazenu. Vanjski bazen je svakako najpopularniji dodatak dvorištu i stilski dopunjuje naš dom i okolicu. Bez sumnje ćete u njemu, ali i pored njega, provoditi puno slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta bazena, koje se prije svega razlikuju po vrsti materijala od kojeg su izgrađene odnosno po konstrukciji. Tako u osnovi razlikujemo bazen od betona, stiropor-blokova, poliestera (montažni bazen), zatim samostojeći bazen i prirodni bazen, koji se oslanja na zelenilo i prirodu. U nastavku članka smo za vas saželi ključne činjenice kod izgradnje betonskog bazena i bazena od stiropor-blokova i pripremili pregled cijena bazena.
  Stručni članak 7780
  omiljen
  vanjski bazeni
  Imamo 419 izvođača za područje Bazeni:

  1. Koji bazen izabrati?

  Budući da na tržištu postoji mnogo različitih vrsta bazena, nameće se pitanje koji bazen izabrati. Izbor, naravno, uglavnom ovisi o raspoloživom proračunu za izgradnju, a potom i za održavanje, kao i o raspoloživom prostoru. Dok neki imaju prostrana, velika dvorišta koja ih ne ograničavaju, drugi se zbog manjka raspoloživog prostora moraju odlučiti za kompaktnije i improvizirane inačice bazena.

  I dalje se najčešće grade betonski bazeni, budući da dopuštaju najviše inačica u pogledu veličine, dubine i završnog materijala (PVC folija, keramičke pločice), no sve su popularniji prirodni bazeni i ribnjaci. Montažni bazeni, koji su bili vrlo popularni prije desetak godina, više nisu u trendu.

  U nastavku vam detaljno predstavljamo obilježja dviju najrasprostranjenijih vrste bazena: betonski bazen i bazen od stiropor-blokova.

  2. Betonski bazeni

  Kao što nam već samo ime govori, ova vrsta bazena gradi se od betona, od betonskih blokova ili izlijevanjem pomoću oplate. Izgradnja betonskog bazena svakako zahtijeva iskop i pripremu građevinske jame te izradu betonske temeljne ploče.

  3. Kako se radi betonski bazen?

  3.1. Betonski bazeni: iskop građevinske jame i izrada podne ploče

  Betonski bazen je ugradbeni bazen, stoga prije izrade obodnih betonskih zidova treba iskopati građevinsku jamu, pravilno je zaštititi i izraditi betonsku temeljnu ploču na kojoj će bazen stajati. Prvi korak je, dakle, izrada dna bazena, pri čemu treba paziti da se  pravilno ugrade pojedini odvodi. Podni odvodi betonskog bazena i ostali elementi (vodeni efekti, fontane, povratne cijevi) postavljaju se na točno definiranu, propisanu poziciju, a tek onda slijedi betoniranje podne ploče.

  3.2. Betonski bazen i izrada betonskih zidova

  Kod izrade zidova betonskog bazena pravilo je da prvo treba napraviti unutarnju oplatnu stijenku na koju se pričvršćuju cijevi i ostali elementi bazenske tehnike. Naravno, treba voditi računa i o tome da oplatni materijal omogućava bušenje nužnih rupa kroz koje se postavljaju cijevi i elementi bazena. Upravo zbog toga se ne preporučuje izrada oplate od materijala koji ne dopuštaju ovakve otvore (PVC, metal). Na spoj podne betonske ploče i betonskog zida ugrađuje se ekspanzivna traka u kombinaciji s ekspanzivnim silikonom. Ekspanzivna traka sprječava curenje vode iz bazena. Kada se postave sve potrebne unutarnje instalacije bazena, slijedi završno betoniranje zidova bazena, i na kraju, nakon odgovarajućeg stvrdnjavanja odnosno postizanja određene čvrstoće betona, demontaža (drvene) oplate.

  Betonski bazeni
  Betonski bazeni se mogu obložiti keramičkim pločicama ili PVC folijom.

  3.3. Hidroizolacija, polaganje cijevi i izolacije bazena

  Nakon demontaže oplate oko bazena treba postaviti vanjsku instalaciju za rad cjelokupne bazenske tehnike. Preporučuje se da se sve okomite cijevi adekvatno zaštite. S vanjske strane treba ugraditi hidroizolaciju, na koju se zatim polaže vodonepropusna toplinska izolacija (XPS).

  3.4. Hidroizolacija i završni sloj na unutarnjoj strani

  Prvo treba s unutarnje strane bazena nanijeti hidroizolacijski sloj na cementnu vodonepropusnu masu. Preporučuje se upotreba trajnoelastičnih masa, koje osiguravaju vodonepropusnost čak i u slučaju manjih pukotina u materijalu ili manjih pomaka podne betonske ploče i stijenki bazena. Za završni unutarnji sloj bazena mogu se upotrebljavati keramičke pločice, koje se pričvršćuju ljepilom. Keramičke pločice moraju ispunjavati posebne standarde za bazene i moraju biti izrazito otporne na vodu. Za završni sloj mogu se upotrijebiti i razni stakleni mozaici ili kamene obloge. Za lijepljenje keramike preporučuju se posebna epoksi ljepila, koja su potpuno neosjetljiva na pH vrijednost vode u bazenu.

  Za završni sloj u unutrašnjosti bazena se umjesto keramike može upotrijebiti i posebna bazenska PVC folija. Ona služi kao hidroizolacijski sloj, a istodobno je i završni sloj bazena. Na raspolaganju je široka paleta uzoraka PVC folije (mozaik, mramor itd.).

  4. Bazen od stiropornih blokova

  Kao i kod izgradnje betonskog bazena, tako je i kod izgradnje bazena od stiropora nužan iskop i pravilna priprema građevne jame te izrada betonske ploče. Zatim slijedi zidanje zidova od stiropornih blokova.

  5. Gradnja bazena od stiropornih blokova

  5.1. Polaganje cijevi oko bazena

  Izgradnja bazena od blokova stiropora je sa stajališta troškova nedvojbeno bolje rješenje. Možete je izvesti i sami budući da gradnja ove vrste bazena nije zahtijevna. Svaki red blokova se zida zasebno, dok u isto vrijeme treba voditi računa da se paralelno ugrađuju elementi bazenskih instalacija. Prednost stiropor-blokova je i da nema potrebe za dodatnom ugradnjom toplinske izolacije s vanjske strane školjke bazena. Stiropor-blokovi omogućuju brzu gradnju i pružaju izvrsnu toplinsku izolaciju. Još jedna prednost u usporedbi s betonskom inačicom je da nije potrebna ni oplata tijekom gradnje. Završni radovi su minimalni popravci i gletanje, odnosno zaglađivanje zidova.

  Nakon završetka izgradnje zidova oko bazena se postavljaju još i cijevi i sva prateća bazenska tehnika.

  5.2. Hidroizolacija bazena

  Za bazen od stiropor-blokova najčešće se upotrebljava posebna bazenska PVC folija, koja služi kao hidroizolacija s unutarnje strane bazena. Debljina uobičajene PVC folije za bazen je 1,5 mm. Folija se u bazen postavlja najviše za jedan dan ili dva. Postavljanje, rezanje i varenje folije treba ipak prepustiti stručnjacima. Ako je polaganje i zavarivanje profesionalno odrađeno, PVC folija će djelovati kao nepropusna vreća. Folija se posebnim fiksatorima pričvršćuje na rub bazena, a specijalni zaštitni filc lijepi se izravno ispod folije na stijenke bazena.

  Prostor oko bazena
  Bazen je takoreći san svakog vlasnika kuće. 

  6. Cijena bazena

  Za kraj ovog članka navodimo i cijene različitih vrsta bazena. Najpovoljnija inačica bazena je samostojeći, montažni bazen, dok je najskuplji prirodni bazen. U usporedbi s montažnim, betonski je skuplja inačica, ali omogućava bolju završnu obradu i izdržljiviji je. Također omogućuje jedinstveni dizajn, za razliku od montažnih, i neusporedivo veće dimenzije.

  6.1. Betonski bazen

  Okvirna cijena betonskog bazena po narudžbi sa školjkom od armiranog betona pravokutnog oblika koja uključuje i građevinske radove (iskop, betoniranje dna i zidova zajedno sa strojarnicom), nadzor izvođača, bazensku tehniku, ugradnju kit kompleta i brtvljenje, ugradnju hidroizolacije i keramičarske radove, iznosi 950 EUR/m2.

  6.2. Bazen od stiropornih blokova

  Cijena zidanog bazena od stiropora zajedno sa stiropor-blokovima, folijom, filtrima i ostalom opremom koja uključuje montažu, građevinske radove s podbetoniranjem, priključkom za vodu i izradom kanalica je 260 EUR/m2. Navedena okvirna cijena odnosi se na bazen od stiropora dimenzija 8 x 4 x 1,5m. U cijenu je uključena montaža, građevinski radovi s podbetoniranjem, priključak vode i izgradnja kanalizacije.

  6.3. Montažni (poliesterski) bazen

  Okvirna cijena montažnog poliesterskog bazena ovalnog oblika, zajedno s montažom, građevinskim radovima s podbetoniranjem, priključkom za vodu i izradom kanala je 250 EUR/m2. Okvirna cijena odnosi se na poliesterski bazen dimenzija do 8 x 4 x 1,5 m.

  6.4. Samostojeći bazen

  Okvirna cijena samostojećeg ovalnog bazena, zajedno s bazenskom opremom, izradom priključka za vodu i bez pripreme travnjaka je 180 EUR/m2.

  6.5. Prirodni bazen

  Cijena za prirodni ribnjak koji se gradi nasipanjem, zajedno s biološkim potopnim filterom, potopnom pumpom i fosfatnim filtrom je oko 1.050 EUR/m2.

  Stručni članak 7780
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 419 izvođača za područje Bazeni:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 419 izvođača za područje Bazeni:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 419 izvođača za područje Bazeni
  8.7
  0

  BAZENI JAKOV j.d.o.o.


  10
  1

  INFINITY POOLS d.o.o.


  10
  3

  HIDRO USLUGE j. d. o. o.


  10
  0

  BAZENI.HR d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje BAZENI?