Za područje

  Smijemo li srušiti zid u stambenoj zgradi?

  Članak je pregledalo čak 34951+ korisnika
  Mnogi ljudi kod useljenja žele preraditi novi stan koji su kupili, promijeniti raspored prostorija, promijeniti poziciju nekih zidova i općenito – prilagoditi stan njegovoj svrsi. Često stanari žele rušiti zidove u zgradi s više stanova, što je u najviše slučajeva problematično.
  Stručni članak 34951
  omiljen
  Nosivi zid u Vašoj dnevnoj sobi koji se ne bi smio rušiti
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  Nosivi i nenosivi zid

  Postupak je različit, ovisno o tome želimo li srušiti nosive ili nenosive zidove. Naravno, daleko kompleksniji je postupak rušenja nosivog zida. Prvo se moramo uvjeriti je li riječ o nosivom ili nenosivom zidu. To je najlakše utvrditi iz arhitektonskog nacrta, ili detaljnije iz nacrta, koji je sastavni dio izvedbenog projekta. Osoba koja će vam znati pomoći pri traženju nacrta je upravitelj stambene zgrade. Nosivost zidova može bez nacrta utvrditi i statičar, koji stan mora osobno uživo pregledati. Nakon toga dat će vam službenu izjavu, koja vrijedi kao dokument za daljnje postupanje.

  Nosivi zid

  Ukoliko je riječ o nosivoj konstrukciji, koja je u višestambenoj zgradi obično betonska i debljine veće od 15 cm, potrebno je za svaki daljnji zahvat ishoditi građevinsku dozvolu. Kako za rušenje zida, tako i za njegovo bušenje. Građevinsku dozvolu možete dobiti temeljem Projekta za građevinsku dozvolu, u kojem je i arhitektonski nacrt, koji izrađuje arhitekt. Za ishođenje građevinske dozvole, potrebna vam je suglasnost svih vaših susjeda u zgradi, koji se moraju slagati s predstojećim zahvatom. To je skoro nemoguća misija. Ukoliko posegnete u nosivu konstrukciju na svoju ruku, bez dozvole, to može biti kobno. Naime, stanari najčešće nemaju dovoljno stručnog znanja i takvim zahvatom riskiraju da dođe do djelomičnog rušenja objekta. Osim toga, susjedi vas mogu prijaviti nadležnoj građevinskoj inspekciji, nakon čega slijedi i visoka kazna.

  Nenosivi zid

  Kada je riječ o nenosivoj konstrukciji, odnosno o pregradnom zidu, koji je obično tanji i nije izrađen od betona, zahvat se lakše izvodi. U tom slučaju prvo je potrebno ishoditi mišljenje statičara, da je riječ o nenosivom zidu, a potom radove u zgradi prijaviti nadležnoj upravnoj jedinici. Također, nužno je o radovima obavijestiti upravitelja stambene zgrade i to je najbolje učiniti na samom početku procesa. O radovima je potrebno pisanim putem obavijestiti i sve susjede. Kod radova koji obuhvaćaju zahvat u nenosivu konstrukciju moramo na gradilištu imati službeno uvjerenje, jer nas tijekom radova može obići nadležni građevinski inspektor. I to posebice u slučaju ako se susjedi ne slažu s radovima.


  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje. Okvirne informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.

  Primjer pregradnogm nenosivog zida
  Primjer pregradnogm nenosivog zida


  Stručni članak 34951
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Zidar?

  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1712 izvođača za područje Zidar
  10
  6

  TEAKO TEAM d.o.o.


  10
  2

  IVAS REZ d.o.o.


  9.7
  0

  MARKO d.o.o.


  9.5
  0

  BELANOVIĆ-PROJEKT d. o. o.