Za područje

  Sjenila: tende za terase

  Članak je pregledalo čak 2728+ korisnika
  Tko ne želi veliku terasu koja djeluje kao produžetak interijera! Tijekom ljetnih mjeseci terasa je vrlo popularan prostor u kojem želimo uživati. Kako bi boravak na terasi bio siguran i ugodan, čak i u vrućim ljetnim danima, treba odabrati adekvatnu zaštitu - tendu. Tenda ne samo da pruža zaštitu od Sunčevih zraka, već i zaštitu od neželjenih pogleda, ako je nadopunite vodoravnim sjenilom. Uz zasjenjivanje ona ipak propušta dovoljno svjetla i omogućuje prozračnost prostora koji želimo zaštititi, dok nas istodobno štiti i od laganih padalina tijekom ljetnih mjeseci.
  Stručni članak 2728
  tende za terase
  Imamo 136 izvođača za područje Tende:

  1. Tenda zadržava većinu Sunčevih zraka

  Tkanina tende zadržava čak 90 % - 100 % UV zraka, što je čini idealnim rješenjem za tople ljetne dane. Svi volimo terase, koje su osobito ljeti popularno mjesto za zadržavanje, druženje i kvalitetno provođenje vremena. Odabirom odgovarajućeg sjenila možemo si osigurati udoban i ugodan boravak na terasi u svim dijelovima godine, pa i u onim najtoplijim.

  Tenda za terasu
  Uz odgovarajuću tendu možemo si osigurati ugodan boravak na terasi tijekom cijele godine 

  Postoje fiksne i pokretne tende, a među pokretnima postoji više vrsta: rolo, konzolna, samostojeća, atika, pergola itd. Pokretne tende su odličan izbor za ona mjesta gdje je potrebno samo povremeno zaštititi prostor od sunca ili kiše pa su idealne za balkone, vrtove, kao i za terase ugostiteljskih objekata.

  Jedini neprijatelj tendi je vjetar. Stoga njihovo postavljanje treba izbjegavati na mjestima koja su izložena izuzetno jakom vjetru ili na građevine kod kojih je upitna čvrstoća podloge, da ne bi došlo do oštećenja zida ili tende.

  2. Okomita tenda

  Osim horizontalnih tendi, postoje i okomite tende, koje su namijenjene pregrađivanju i sprječavanju neželjenih pogleda. Ako želite biti zaštićeni ne samo od Sunčevih zraka, već i od neželjenih pogleda susjeda, horizontalnu (krovnu) tendu možete dopuniti okomitom, koja pruža više privatnosti. Okomite tende također su dobro rješenje za pregrađivanje zajedničkih balkona i terasa.

  3. Kupnja idealne tende za terasu

  U posljednje vrijeme se na tržištu mogu pronaći različiti modeli tendi. Klasične i kazetne tende svakako su još uvijek najpopularnije, no sve se više upotrebljavaju markize i pergole. Kazetne tende razlikuju se od klasičnih samo po tome što imaju tvornički izrađeno kućište u koje se namotava odnosno sklapa platno tende. Velika prednost kazetnih tendi u odnosu na klasične tende svakako je veća trajnost i otpornost na vanjske utjecaje.

  U kazetnu tendu treba uvijek smotati samo suho platno kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni.

  4. Upravljanje tendama za terasu

  4.1. Ručno ili automatsko upravljanje tendama za terasu?

  Tendama za terasu možemo upravljati ručno ili automatski. Budući da su tende često velikih dimenzija, ručno upravljanje je komplicirano i otežano, stoga preporučujemo automatsko upravljanje. Tendom možete upravljati automatski putem daljinskog upravljača, prekidača ili aplikacije na telefonu ili računala ili putem više medija istodobno. Preporučljivo je odabrati najmanje dva medija kako biste u slučaju kvara jednog medija mogli upravljati tendom pomoću drugog medija.

  4.2. Tenda za terasu i pametne instalacije

  Gotovo svi sustavi tendi mogu se povezati sustavom pametne instalacije, što olakšava upravljanje tendama. Pametne instalacije osiguravaju da se u određeno vrijeme ili kada nema sunca tende mogu automatski sklopiti i obrnuto - kada sunce ponovno počne sjati, možemo ih automatski otvoriti. Tendama se također može upravljati daljinski pomoću pametnih instalacija. Ako ste na odmoru i želite pasivno rashladiti kuću nekoliko dana prije dolaska, tende možete otvoriti ili spustiti sustavom pametnih instalacija na daljinu.

  Tenda sa senzorima
  Tenda sa senzorima će se u slučaju lošeg vremena automatski zatvoriti. 

  5. Pergotende odnosno pergole za terasu

  Pergotenda nije klasična tenda, budući da ona pruža više. Obično su estetski savršene i odlično pristaju uz objekte ravnih i elegantnih linija. Mogu se postavljati pojedinačno ili sidriti na postojeći objekt. Odlučite li se za tendu sa samostojećom konstrukcijom, ne zaboravite na mogućnost praktične funkcije sklopivog krova.

  6. Tenda opremljena senzorima

  Budući da je tenda obično konzolna, osjetljiva je na vjetar, koji je može zaljuljati i oštetiti njezine nosače. Jaka kiša i tuča mogu oštetiti, zaprljati i probušiti njezinu tkaninu. Pri kupnji tende stoga morate voditi računa o nepredvidivim vremenskim prilikama i pobrinite se da je tenda sigurna i za vrijeme vaše odsutnosti, inače ćete imati nepotrebne i visoke troškove popravka. Želite li izbjeći vremenske nepogodnosti, navrijeme sklopite tendu ili je opremite senzorima za sunce, vjetar, kišu i led.

  Senzori će automatski zatvoriti tendu u slučaju pojačanog vjetra i oborina te tako spriječiti potencijalna oštećenja.

  7. Estetika tende

  Estetika tende nije zanemariva. Tijekom ljeta tenda će više-manje cijelo vrijeme biti spuštena, što znači da će značajno utjecati na izgled vaše kuće. Tenda ima veliku površinu, pa pripazite na odabir prikladne tkanine koja će odgovarati fasadi kuće. Najljepše su tende u prirodnim, zemljanim tonovima koji se bojom slažu s materijalima fasade i čine skladnu cjelinu s kućom. Možete odabrati i šarenu tendu, koja će naročito doći do izražaja i djelovati kao dekoracija fasade.

  8. Cijena tende

  Cijena tende varira ovisno o kvaliteti, načinu upravljanja i dimenzijama. Veće dimenzije zahtijevaju jači nosivi okvir, kako se tenda ne bi objesila, što pak znači višu cijenu. Za klasičnu tendu platit ćete oko 130 EUR/m2.

  Stručni članak 2728
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Tende?

  Imamo 136 izvođača za područje Tende:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 136 izvođača za područje Tende
  10
  6

  BRUNO DIZAJN d.o.o.


  9.2
  0

  ROLL NET d.o.o.


  10
  14

  NVIZOOM d.o.o.


  8.7
  0

  VIROPLAST j.d.o.o.