Za područje

  Pločice ili boja u kupaonici

  Članak je pregledalo čak 31690+ korisnika
  Završne obloge u kupaonici su obično izvedene od keramike, ali to nije jedino moguće rješenje. U kupaonicama širom svijeta pronalazimo najrazličitije alternative keramici, poput drva ili tekstilne podne obloge. Sve više se uvodi i posebna boja koju je moguće prati.
  Stručni članak 31690
  Pločice
  Imamo 1928 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  Mogućnosti završnih slojeva u kupaonici

  Kod nas je nepisano pravilo da prilikom adaptacije kupaonice ili njene izrade, kupaonicu obložimo keramikom jer je ona izuzetno praktična u dodiru s vodom. U sjevernom dijelu Europe često nalazimo i kupaonice u kojima prevladava drvo, koje treba biti odgovarajuće zaštićeno. Na tržištu se sve češće pojavljuju i alternative keramici, takve su primjerice perive boje.

  Prednosti perive boje

  Periva boja je otporna na vodu, koju ne upija, te na nečistoće i prašinu. Općenito su vodootporne boje od lateksa ili epoksida, dok se ostale mogu upotrebljavati u dodiru s vodom samo ako su odgovarajuće prelakirane.
  Prednost perive boje u odnosu na keramiku je da se ona brže, jednostavnije i jeftinije nanosi. Boja je i jednostavna za uporabu, jer se nanosi iznimno jednostavno, ali se preporuča da tu zadaću obavi stručnjak. Isto tako spomenute obloge možemo brzo obnoviti ako ih se zasitimo. Jednostavnije je i čišćenje površina prekrivenih perivom bojom, jer ih čistimo samo vlažnom krpom, a pritom izbjegnemo čišćenje fuga, koje nas očekuje kod keramike. Kod čišćenja moramo izbjegavati struganje, jer u suprotnom možemo oštetiti perivu boju.

  Nanošenje perive boje

  Prije početka bojanja moramo pripremiti podlogu, poravnati je i očistiti. Tek tada se prihvaćamo bojenja, slično kao kod bojenja ostalih zidova. Razlika je samo u tome da moramo upotrijebiti odgovarajuću, vodootpornu boju.
  Ako u kupaonici istovremeno koristimo keramiku i perivu boju, moramo biti oprezni na mjestu dodira oba materijala. Prijelaze između oba materijala možemo izjednačiti ako upotrijebimo silikonski kit, koji sprječava nakupljanje prljavštine.

  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Boja
  Boja


  Periva boja
  Periva boja


  Stručni članak 31690
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1928 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija