Za područje

  Polikarbonatne ploče

  Članak je pregledalo čak 1600+ korisnika
  Polikarbonatne ploče se upotrebljavaju za različite namjene - za nadstrešnice, za pokrivanje terasa, pergola, za zimske vrtove i slično. Uglavnom se upotrebljavaju kada je osim primarne funkcije krova potrebno i da krov propušta svjetlost.
  Stručni članak 1600
  polikarbonatne ploce
  Imamo 1113 izvođača za područje Krovovi:

  1. Što su polikarbonatne ploče?

  Polikarbonati su umjetni materijali koji su termoplastični. Obično su prozirni, ali se mogu kupiti i u različitim nijansama. Mogu se upotrebljavati na temperaturama od -100 do +135 °C. Polikarbonatne ploče su vrlo otporne i dugotrajne. Zbog dobre prozirnosti materijala, najčešće se upotrebljavaju kao krovni pokrovi za terase i pergole, čak i kao krovovi stadiona, zimskih bazena i zimskih vrtova, te, naravno, staklenika, odakle i dolazi njihova primarna namjena. Polikarbonatne ploče se rjeđe upotrebljavaju za pokrivanje stambenih prostora ili kao pregradne stijene.

  2. Polikarbonatne ploče - prednosti i nedostaci

  2.1. Prednosti polikarbonatnih ploča

  U funkciji krova polikarbonatne ploče imaju mnoge prednosti. Prije svega, one su praktične zahvaljujući prozirnoj teksturi, zbog koje propuštaju svjetlost i istodobno pružaju UV zaštitu. Također, polikarbonatne ploče su male težine i lako se obrađuju. Cjenovno su vrlo pristupačne i jednostavno ih je montirati. Njihova pristupačna cijena je velika prednost jer su puno jeftinije od stakla.

  Polikarbonat je teško zapaljiv materijal, pa se često upotrebljava u građevinarstvu radi veće sigurnosti u slučaju požara.

  2.2. Nedostaci polikarbonatnih ploča

  Polikarbonatne ploče također imaju negativna svojstva, osobito ako se opredijelite za panele većih dimenzija (na primjer 60 cm 120 cm) jer paneli pucaju pri zagrijavanju Sunčevom energijom, zapravo, pri promjeni temperature dolazi do rasijecanja, što uzrokuje pucanje. Stoga se preporučuje da pri upotrebi polikarbonata za krov odaberete ploče manjih dimenzija, na primjer 30 x 30 cm.

  Sljedeća negativna strana polikarbonatnih ploča je to što ih treba redovito održavati odnosno čistiti jer će zbog nakupljanja prljavštine trajno potamniti. Paneli mogu djelomično promijeniti boju nakon višegodišnjeg izlaganja suncu, osobito kada su već obojeni u određenu nijansu. Također, nedostatak polikarbonatnih ploča je efekt staklenika - ljeti se mogu toliko zagrijati da je boravak u prostorijama pokrivenim polikarbonatom praktički nemoguć. Stoga treba, kao i u slučaju stakla, osigurati odgovarajuće zasjenjenje transparentnih površina.

  3. Polikarbonatne ploče - materijal polikarbonat

  Polikarbonatne ploče su izrađene od polikarbonata, materijala koji objedinjuje dva izvrsna svojstva: prozirnost i visoku otpornost na mehanička oštećenja i udarce, stoga je dobar izbor za malo zahtjevniju primjenu i izvrsna alternativa staklu. Riječ je o praktički neslomljivom materijalu koji je proziran poput stakla, osim što je dvostruko lakši i do 200 do 300 puta otporniji na mehanička oštećenja. Polikarbonat je dostupan u standardnom obliku ili u obliku ploča, ali se može oplemeniti za posebna, odabrana svojstva - može se obraditi tako da postane čvršći, otporniji na ogrebotine, manje zapaljiv ili da sprečava zagrijavanje prostorija obloženih polikarbonatom.

  Tvrđe polikarbonatne ploče, namijenjene za vanjsku uporabu, s obje strane imaju zaštitu od štetnog UV zračenja, zahvaljujući kojoj će u nepromijenjenom obliku trajati dugi niz godina.
  Polikarbonatne ploče spojene vijcima
  Polikarbonatne ploče se međusobno spajaju vijcima.

   

  4. Polaganje ploča

  4.1. Polikarbonatne ploče za pokrivanje krovova

  Za pokrivanje krovova polikarbonatom mogu se upotrijebiti ploče različitih dimenzija, no preporučljivo je da budu nešto manje jer veće ploče više pucaju. Ploče moraju biti postavljene tako da se žlijebovi ploča međusobno poklapaju, pri čemu je žlijeb okrenut prema dolje fiksiran u žlijebu okrenutom prema gore. Po potrebi se paneli mogu dodatno međusobno fiksirati. Konstrukcija može biti različita, ali najčešće je metalna ili drvena. Konstrukcija može biti lučna ili ravna, a ploče se mogu montirati na poprečne i uzdužne grede, kao i na mrežnu podkonstrukciju.

  4.2. Dimenzije ploča

  Za krov se uglavnom upotrebljavaju polikarbonatne ploče debljine 10 i 16 mm. Ako su rasponi između konstrukcijskih greda veći, zbog nosivosti se preporučuje upotreba polikarbonatnih ploča debljine 20, 25 i 32 mm.

  5. Leksan polikarbonatne ploče

  Leksan polikarbonatne ploče su jedne od najkvalitetnijih polikarbonatnih ploča na tržištu. Njihova najveća prednost u odnosu na standardne polikarbonatne ploče je niži indeks žućenja na UV svjetlu, jer se UV zaštita (za razliku od standardnih materijala te vrste) nanosi na obje strane.

  6. Polikarbonatne ploče - cijena

  Polikarbonatne ploče su vrlo povoljne u usporedbi sa staklom. Za panel debljine 10 mm i dimenzija 105 x 200 cm platit ćete oko 20 EUR.

  Stručni članak 1600
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Krovovi?

  Imamo 1113 izvođača za područje Krovovi:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1113 izvođača za područje Krovovi
  9.8
  0

  KRAKOM - GRADNJA d.o.o.


  9.6
  0

  USLUŽNI OBRT PIPIN, vl. Joso Jozić


  9.5
  0

  HOLLYWOOD CLUB j.d.o.o.


  10
  8

  TERRA MODUS j.d.o.o.