Za područje

  Renoviranje kuhinje

  Članak je pregledalo čak 805+ korisnika
  Kuhinja se definitivno smatra središnjim elementom svakog doma. U njoj se uvijek nešto događa. To je mjesto gdje se ljudi okupljaju, druže i pripremaju najukusnija jela za svoju obitelj i prijatelje. Nakon nekog vremena zbog česte uporabe u kuhinji postupno počinju otkazivati kućanski aparati. Također, počinje nam nedostajati prostora i sl. To je vrijeme kada treba razmisliti o renoviranju kuhinje.
  Stručni članak 805
  renoviranje kuhinje
  Imamo 234 izvođača za područje Renoviranje kuhinje:

  1. Renoviranje kuhinje - odakle početi

  1.1. Renoviranje kuhinje zahtijeva strategiju

  Prije nego što započnete planirati obnovu odnosno prilagođavanje kuhinje novim potrebama trebate pripremiti jasnu strategiju onoga što zapravo želite i trebate u svojoj novoj kuhinji. Renoviranje kuhinje nije jednostavan posao, a tu su još i očekivanja da nam kuhinja nakon obnove treba služiti još desetljećima. Postavite si pitanja bez čega doista ne možete u kuhinji, što vas zapravo ometa u staroj kuhinji, kako si možete olakšati posao, kako često upotrebljavate kuhinju, koliko malih kućanskih aparata imate u ormarićima i sl.

  Strateški plan renoviranja kuhinje dovest će vas do željenog dizajna nove kuhinje. Planiranjem ćete utvrditi treba li neki element premjestiti, zamijeniti drugim, odgovara li vam doista toliki broj ladica i sl.

  1.2. U kojem stilu ćete renovirati kuhinju?

  Kada jasno odgovorite na postavljena pitanja, vrijeme je da razmislite o stilu kuhinje. Logično je da je kuhinja stilski usklađena s ostatkom namještaja u vašem domu. Ako je želite lakše održavati odnosno čistiti, odaberite kuhinju ravnih linija. Ako je vaša kuhinja mala, preporučujemo vam odabir svjetlijih boja jer tamnije boje vizualno smanjuju prostor.

  Ne zaboravite na detalje. Na primjer, dobar odabir kuhinjskih ručki puno pridonosi estetici kuhinje, pa ovdje imate na raspolaganju nekoliko mogućnosti. Možete se opredijeliti za klasične ručke, ručke u takozvanom rustikalnom stilu ili za fronte kuhinjskih ormarića bez ručkica, što znači da su one urezane. Potonji način izrade kuhinjskih ručkica je posljednjih godina sve popularniji, ali valja napomenuti da je vrlo zahtjevan za čišćenje, a kuhinjske fronte se češće i brže prljaju. Dakle, renoviranje kuhinje zahtijeva pažljivo razmatranje želja i praktičnog načina upotrebe.

  Uljepšavanje kuhinje
  Renoviranje kuhinje je zahvat kojim želimo unaprijediti našu kuhinju i uljepšati je za narednih 20 i više godina, stoga promišljeno pristupite planiranju renoviranja!

   

  2. Renoviranje kuhinje i nova postava elemenata

  2.1. Minimalne promjene koje zahtijeva renoviranje kuhinje

  Pri izradi nacrta nove kuhinje u postojećem prostoru treba jasno definirati hoće li se instalacije premještati u prostoru ili ne, što također treba imati u vidu kada se obnavljaju podne i zidne obloge. Manji pomaci ili zamjena pojedinih kuhinjskih elemenata uglavnom ne utječu na instalacije; lako je struju pomaknuti 100 cm ulijevo ili udesno, ali je veći problem s vodom.

  Sudoper i perilica stoga moraju ostati gotovo na istome mjestu. Moguće su samo minimalne izmjene od nekoliko centimetara, samo onoliko koliko je moguće saviti vodovodne cijevi.

  2.2. Veće izmjene: preseljenje instalacija

  Ako postojećom organizacijom kuhinjskih elemenata uopće niste zadovoljni, preporučujemo vam da se odlučite za veće promjene. U svakom slučaju, renoviranje kuhinje jest veliki zahvat, te stoga ima smisla urediti kuhinju onako kako vi to doista želite. Veći zahvati su premještanje sudopera i perilice suđa, jer zbog toga treba ponovno provesti kuhinjske vodovodne instalacije. Takvo renoviranje kuhinje je skuplje nego kada pojedini elementi ostaju na istome mjestu. Stoga se prije nego što započnete veće renoviranje zapitajte ima li smisla započinjati takve radove. No ako veći zahvati dugoročno znače veću funkcionalnost kuhinje, svakako su preporučljivi.

  Skuplje renoviranje kuhinje
  Ako premještate vodovodne instalacije, renoviranje kuhinje će biti skuplje.

   

  3. Renoviranje kuhinje i odabir materijala

  Kada utvrdite osnovne zahtjeve za novu kuhinju, vrijeme je da posjetite osobu koja će vam dizajnirati kuhinju. Nacrt kuhinje može pripremiti dizajner interijera ili arhitekt koji će vam svojim znanjem i savjetima olakšati i pomoći da izbjegnete mnoge probleme pri planiranju kuhinje. Također će vam pomoći u odabiru najboljih materijala. Odabir pravih materijala za kuhinju je izrazito važan jer odabrani materijali trebaju biti vatrootporni, vodootporni, čvrsti i što izdržljiviji.

  4. Renoviranje kuhinjskih fronta

  Ako je kuhinja inače u dobrom stanju, ali su samo kuhinjske fronte dotrajale ili su čak popustile, onda možete obnoviti samo pohabane kuhinjske fronte. Svaka kuhinja se sastoji iz dva dijela - korpusa (to je tijelo ormara skriveno u pozadini ) i kuhinjskih fronti (vrata ormarića i ladica). Obnova kuhinjskih fronti je nužna ako su se zbog česte uporabe pohabale, pod uvjetom da je korpus ormara i dalje besprijekoran i dobro obavlja svoju zadaću. Renoviranje kuhinjskih fronti možete povjeriti stolaru, koji će ih renovirati po vašoj narudžbi, a možete ih i jednostavno kupiti u trgovini namještajem ili salonu namještaja.

  Obnova kuhinjskih frontova
  Ako je kuhinja inače u dobrom stanju, možete obnoviti samo kuhinjske fronte umjesto cijele kuhinje. 

   

  5. Renoviranje kuhinje - cijena

  Konačan raspored kuhinje i uređenje prostora je ono čemu se svi radujemo i o čemu čeznemo sve vrijeme dok planiramo obnovu. No budući da je svaka obnova nepredvidiva, pri odvozu starog namještaja i obloga mogu nas iznenaditi brojna neugodna iznenađenja koja zahtijevaju sanaciju. Primjerice, nikada ne ostavljajte nezakrpane otvore u zidovima prije završne montaže namještaja.

  Koliko će koštati renoviranje kuhinje, teško je odrediti jer cijene jako variraju. One ovise o izboru materijala, veličini prostorije, ali i o tome koliko ćemo intervenirati u prostoru (rušenje zidova, mijenjanje instalacija, mijenjanje podne obloge).

  Cijena adaptacije kuhinje sa zamjenom kuhinjskog pulta i zamjenom kuhinjskih vrata stajat će vas oko 150 EUR/tm bez rušenja zidova, adaptacije odnosno zamjene podnih i zidnih obloga, instalacija i dr.

   

   

  Stručni članak 805
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 234 izvođača za područje Renoviranje kuhinje:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija