Za područje

  Odvodnja oborinskih voda s ravnog krova

  Članak je pregledalo čak 2730+ korisnika
  Za razliku od krovova sa strmim nagibima, s kojih voda otječe sama od sebe, kod konstrukcija s blagim nagibima, ali prije svega kod ravnih krovova, uvijek postoji problem. Stoga je pravilna odvodnja veoma važna za takve krovove. Ljetni pljuskovi mogu djelovati razorno na izolacijske slojeve u ravnom krovu, a zadržavanje vode i smrzavanje štetno na hidroizolaciju. Kako bi se izbjeglo štetno djelovanje vlage na krov, treba osigurati kvalitetnu odvodnju. Postoji više načina za drenažu vode, no većinom su to sustavna rješenja poznatih proizvođača.
  Stručni članak 2730
  odvodnja oborinskih voda
  Imamo 403 izvođača za područje Ravni krovovi:

  1. Vanjska ili unutarnja drenaža ravnog krova

  Odvodnja oborinskih voda s ravnog krova može se provesti na nekoliko načina. Za učinkovitu odvodnju oborinske vode se prije svega trebamo pobrinuti za odgovarajući nagib krova, kontinuiranu hidroizolaciju s vanjske, ali i s unutrašnje strane odnosno u potkrovlju, a osobito oko oboda ravnog krova. Na konstrukciju ravnog krova, koja je najčešće betonska, nanosi se nagibni beton ili se na neki drugi način postiže pad od 2 do 5 %, budući da bi u suprotnom voda stagnirala ili presporo otjecala. Pad se mora pažljivo izvesti u vodoravne ili okomite odvode.

  Sistemi odvodnje
  Odvodnja oborinskih voda s krova može se izvesti na nekoliko načina.

   

  2. Vanjska odvodnja s ravnog krova

  Vanjska odvodnja najčešće se provodi pomoću kanala odnosno žlijebova i sigurnosnih preljeva pomoću kojih voda otječe ili horizontalno preko atike ili okomito uz fasadu do tla. Takva drenaža ima nekoliko prednosti. Prva je da nam ne trebaju nikakvi proboji u krovnoj ploči, što znači da ne riskiramo curenje u konstrukciji i ne moramo zagrijavati slivnike. Još jedna prednost je znatno jeftiniji način odvodnje. Glavni nedostatak ovog načina su oluci duž pročelja, ali to je više estetski, a ne tehnički problem.

  3. Unutarnja odvodnja ravnog krova

  Mnogo je češća unutarnja odvodnja oborinskih voda s ravnog krova. Voda se skuplja točkastim slivnicima, koji ne samo da odvode vodu s površine, već je odvode i iz drugih slojeva ravnog krova, poput izolacije.

  Voda se iz okomitih slivnika slijeva grupiranim cijevima i odvodi kroz konstrukciju u oborinsku kanalizaciju. Ako sami organizirate radove, izvođači koji će betonirati moraju obratiti pozornost na probojna mjesta i na pravilno nanošenje nagibnog betona.

  Zeleni krovovi ekstenzivno ozelenjavanje
  Zeleni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem imaju minimalno nasuti sloj zemlje na kojoj se mogu saditi biljke koje uspijevaju u ekstremnim uvjetima.

  4. Gravitacijska i tlačna odvodnja ravnog krova

  Manje moderan način odvodnje vode s ravnog krova je klasični slobodni pad ili gravitacijska odvodnja. To znači da voda slobodno i lagano otječe s krova kroz oluke. Položaj slivnika, dimenzije presjeka odvodnih cijevi i druge elemente proračunava projektant strojarskih instalacija na temelju površine krova i prosječnih godišnjih oborina.

  Gravitacijska odvodnja bolje funkcionira kada su objekti niži. Također je pogodnija tamo gdje iz građevinskih razloga ne možemo izbjeći veći broj koljena i drugih „čepova” na vertikalnim odvodnim cijevima u donjim etažama objekta.

  Gravitacijska odvodnja također se preporučuje za krovove manje površine. Klasična drenaža slobodnim padom je najčešće rješenje za ravne krovove obiteljskih kuća.

  Drugi, mnogo složeniji, ali ujedno i pouzdaniji način je tlačna odvodnja oborinskih voda. Takav sustav koristi se gravitacijom i vakuumom izvlači vodu s površine krova. Projektiranje tlačnog sustava za odvodnju oborinskih voda obavlja se softverski. Provedba je zahtjevna, a posao treba prepustiti ovlaštenoj tvrtki. Ovaj način drenaže je pogodniji za veće objekte.

  5. Odvodnjavanje zelenih krovova

  Zbog sve veće izgradnje i urbanizacije, sve je manje zelenih površina u gradovima. Kao rezultat toga i uz sve veće pljuskove, kanalizacijski sustavi su preopterećeni i protok vode brzo raste. Zeleni krovovi zadržavaju i do 50 % vode u godišnjem prosjeku, pa se odvodnjom oborinskih voda sa zelenih krovova znatno smanjuje opterećenje gradskog kanalizacijskog sustava. Tako zelenim krovovima u gradovima možemo uvelike pridonijeti ekološkoj ravnoteži i smanjenju opterećenja kanalizacijskih sustava.

  Zeleni krovovi intenzivno ozelenjavanje
  Zeleni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem omogućuju rast cvijeća, trave, grmlja, pa čak i drveća.

  U praksi se najčešće postavljaju dvije vrste zelenih krovova:

  5.1. Zeleni ravni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem

  Zeleni krovovi s ekstenzivnim ozelenjavanjem imaju minimalno nasuti sloj zemlje na kojoj se mogu saditi biljke koje uspijevaju u ekstremnim uvjetima.

  5.2. Zeleni ravni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem

  Zeleni krovovi s intenzivnim ozelenjavanjem omogućuju rast cvijeća, trave, grmlja, pa čak i drveća. To zahtijeva intenzivnu njegu i redovito zalijevanje i gnojidbu, za što je potreban drenažni sustav. Za sigurnu i učinkovitu odvodnju stajaće vode pogodni su odvodi s dodatnim elementima koji su kompatibilni s klasičnim odvodima odnosno slivnicima za ravne krovove. Dijelovi sustava izrađeni su od polimernog betona, lagani su, otporni na vremenske uvjete i omogućuju drenažu u različitim vrstama uređenja.

  Pravilno organizirana odvodnja vode s krova može znatno produžiti vijek vašeg krova, dok ćete istodobno osigurati pouzdanu i pravodobnu zaštitu cijelog objekta od negativnog utjecaja oborina. Stoga vrijedi pri opremanju ravnog krova unaprijed razmisliti o tome kako će se voda iz njega odvoditi.

   

  Stručni članak 2730
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 403 izvođača za područje Ravni krovovi:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija