Za područje

  Odabir podne obloge: pluto, parket ili laminat?

  Podne obloge obuhvaćaju gornji, završni dio poda, koji je izložen raznim opterećenjima i naprezanjima u objektu. Podna obloga prije svega štiti konstrukciju od uništenja, a također nam omogućuje ugodniji kontakt s tlom. Obloga može predstavljati i estetski element, budući da izgled poda može dosta promijeniti finalni dizajn prostorije, kao i osjećaj u njoj. Stoga nije svejedno koju ćete podnu oblogu odabrati za interijer, pravim izborom možete uljepšati unutarnji prostor. S druge strane, ništa manje važan nije ni pravilan odabir materijala, budući da on utječe na trajnost podne obloge. Olakšavajuća okolnost danas je to što za koji god se materijal odlučite na raspolaganju su vam različiti dezeni i teksture, pa tako bezbroj opcija omogućava da uspješno kombiniramo zaštitni i estetski aspekt podne obloge. No bez obzira na mnoge mogućnosti, najčešći izbor su uglavnom pluto, parket i laminat.
  Stručni članak 31
  glavna
  Imamo 428 izvođača za područje Parketi:

  1. Parket – bezvremenska podna obloga

  Parket je najstarija, ali još uvijek najpopularnija podna obloga, budući da drvo interijeru daje posebnu toplinu, domaću atmosferu i estetsku vrijednost. Parket je i ekološki prihvatljiv materijal, budući da je prirodan. Osim toga, njegov vijek trajanja je također relativno dug jer nam može služiti nekoliko desetljeća, pod uvjetom da se održava i obnavlja na odgovarajući način.

  Za parket možemo upotrijebiti različite vrste drva, koje su također različitih boja i na svoj način nam uljepšavaju interijer. Za parket se često upotrebljava hrastovo drvo, koje je vrlo izdržljivo, ali i ariš, bukva, javor, kesten, trešnja itd.

  Općenito je pravilo da se za parket može upotrijebiti samo tvrdo drvo, koje se dodatno može mehanički obraditi brušenjem, četkanjem i sl. Površinska zaštita parketa postiže se uljenjem ili lakiranjem. Postoje dva načina ugradnje, lijepljenjem na podlogu ili plivajući sistem polaganja na klik.

  Parket se može podijeliti u tri klase, ovisno o strukturi drva. Razlika između klasa je u boji i strukturi vlakana. U prvu klasu spada drvo ujednačene boje, u drugu klasu standardno drvo, a u treću klasu rustik, koji ima izražajniju teksturu. Po tehničkoj strukturi mogu se podijeliti na kompozitne i masivne parkete. Kompozitni parketi su stabilni, pogodni za podno grijanje i imaju relativno dobru zvučnu izolaciju. Masivni parketi su nestabilni i nisu pogodni za polaganje na podno grijanje, ali zahvaljujući svojoj jednoslojnoj strukturi imaju bogat, čvrst izgled i ne sadrže ljepila. 

  Osim navedenih podjela razlikujemo i gotove parkete, koji su već obrađeni lakiranjem ili su nauljeni, i sirove parkete, koji su brušeni, a lakiraju se nakon polaganja.

  Podna obloga parket
  Uz pravilno održavanje, parket nam može služiti desetljećima.

   

  1.1. Parket – trajanje

  Prosječan vijek parketa je 80 godina. Na koji način i kako brzo će se parket istrošiti, ovisi o: namjeni prostorije (na primjer, kuhinja se brže haba nego spavaća soba), o čvrstoći, kvaliteti parketa i, naravno, o tome je li parket pravilno održavan. No u osnovi se parket jednostavno održava, obično ga samo treba povremeno usisati ili obrisati vlažnom krpom. Parket uvijek možemo ponovno lakirati i hoblati, tako da će ponovo izgledati kao potpuno nov.

  Različite vrste parketa imaju različite zahtjeve za održavanjem.

  1.2. Parket –  cijena

  Gotovi parket bez polaganja košta između 46 i 50 EUR/m², ovisno o vrsti drva i razredu parketa.

  2. Laminat 

  Laminat je višeslojna sintetička podna obloga razvijena da izgleda poput poda od drva ili kamena. Veoma ga je jednostavno polagati, bez ljepila i čavala, održavanje je nezahtjevno, zbog čega sve češće zamjenjuje parket. Izvrsno je rješenje za sve one koji vole izgled drva, ali si ga ne mogu priuštiti. Proizvodi se slično konstruiranom drvu. Sastoji se od više slojeva. Gornji sloj se montira na daske ili na komprimirano drvo. Laminat predstavlja veoma vjernu kopiju punog drva. Kao i drvo, i laminat ima klase, pa se razlikuje po kvaliteti, dezenu i, naravno, cijeni.

  Njegova najveća prednost je to što ga možemo postaviti i sami, budući da ima veoma jednostavan sustav laminatnih ploča s klinovima na klik sistem.

  Pogodan je za svaku sobu u vašem domu. Izrazito dobro podnosi udarce i otporan je na habanje. Za kuhinje i kupaonice razvijeni su posebni vodootporni laminatni podovi.
  Naravno, kao i svaka druga, i ova podna obloga ima i neka negativna svojstva. Tijekom duljeg razdoblja kontakti između ploča mogu olabaviti i ploče počinju odstupati, a na pločama se mogu vidjeti i znakovi istrošenosti.

  Podna obloga laminat
  Kod laminata se oštećeni dijelovi mogu zamijeniti novima.

   

  2.1. Laminat – trajanje

  Vijek laminata je puno kraći od vijeka parketa, uobičajena je garancija od 20 godina. Međutim, laminat se lako čisti i održava te je otporniji na habanje od parketa. Oštećeni dijelovi se lako mogu zamijeniti novima.

  2.2. Laminat – cijena

  Laminat bez usluge polaganja stajat će vas između 25 i 40 EUR/m², ovisno o vrsti i kvaliteti.

  3. Pluto

  Još jedna zanimljiva opcija za podne obloge je pluto, koje se izrađuje od kore hrasta plutnjaka. Pluto ili staro pluto za reciklažu te ostaci pluta se melju, vežu se smolom i zatim sabijaju u ploče i letvice. Upravo zato je pluto jedna od ekološki najprihvatljivijih vrsta podnih obloga.

  Pluto je prirodni materijal koji je vrlo elastičan, odličan toplinski i zvučni izolator. Također je otporan na udarce, jednostavno ga je čistiti i održavati. Većina pluta je biorazgradiva, ekološki prihvatljiva, higijenski prihvatljiva i vatrootporna, budući da sadrži suberin – prirodnu vatrostalnu, antimikrobnu i antialergenu supstanciju. Pluto je jedna od najtrajnijih podnih obloga.

  Postoje mnoge vrste podova od pluta, ali u osnovi podovi od pluta se dijele na kompozitne, koji se proizvode radi poboljšanja tehničkih svojstava, i tradicionalne odnosno prirodne podove od pluta, koji se doista proizvode samo od 100 % pluta i uz dodatak smole i premaza.

  Pluto se nerijetko upotrebljava i kao podloga za plivajuće podne obloge kao što su laminat ili parket na klik sistem.

  Podna obloga od pluta postoji već stoljećima. Nekada se polagala na klasičan način, a danas postoji jednostavan sustav polaganja na klik. Slično kao kod laminata, sustav je vrlo jednostavan, tako da pluto možete postaviti i sami.

  Podna obloga pluto
  Podnu oblogu od pluta treba povremeno brusiti, ponovno lakirati i prekriti brtvenim premazom.

   

  3.1. Pluto - održavanje

  Podnu oblogu od pluta relativno je lako njegovati i održavati kada se pravilno postavi. Redovito metenje i usisavanje osigurava uklanjanje prljavštine koja bi je mogla izgrepsti i oštetiti. Ako se po njoj prolije tekućina, mora se odmah obrisati kako bi se izbjegle mrlje ili podizanje ploča u slučaju većeg izlijevanja.

  Podna obloga od pluta može dugo trajati ako se o njoj pravilno brinemo.

  Povremeno bi je trebalo brusiti, prelakirati i prekriti brtvenim premazom. Koliko se puta može brusiti, ovisi o debljini pluta. Kao i kod laminata, pojedine oštećene ploče pluta mogu se jednostavno zamijeniti novima.

  3.2. Pluto – cijena

  Pluto je dostupno u različitim debljinama i završnim obradama, tako da se cijene pojedinih proizvoda mogu jako razlikovati. Pluto vas bez usluge polaganja može stajati oko 20 - 40 EUR/m².

  4. Što kažu stručnjaci?

  Parket je uvijek poželjan za stambene prostore, pogotovo u slučajevima kada se kupci dvoume između njega i laminata, budući da parket ima značajno dulji životni vijek, otporniji je, ne škripi, a ujedno je 100% prirodan materijal za razliku od laminata, koji to nije.

  Osnova za postavljanje podnih obloga je gotova i pravilno pripremljena košuljica, odnosno estrih. Također, redovito se preporučuje lijepljenje parketa, jer u slučajevima kada se postavlja kao plivajući pod često dolazi do komplikacija i prije ili kasnije počinje škripati. Za laminat i pluto praktičnije je koristiti "klik" sustav.

  Stručni članak 31
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 428 izvođača za područje Parketi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 428 izvođača za područje Parketi:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 428 izvođača za područje Parketi
  9.6
  0

  ARSEN d.o.o.


  9.4
  0

  BUTURAC GRADNJA, vl. Dražen Buturac


  9.2
  0

  Z&M KNAUF j.d.o.o.


  9.4
  0

  DRVO TRGOVINA MIKŠA d.o.o.


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE PARKETI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana