Za područje

  Kuća Hypercubus | Studio Ante Murales

  Članak je pregledalo čak 1621+ korisnika
  Kuća Hypercubus autora Ante Nikše Bilića i studija Ante Murales, nastaje kao kompozicija kubusa koji omogućuje diferencijaciju funkcija i prostornih doživljaja, te njihove autonomne živote. Umjesto pokušaja uspostavljanja strogo kontrolirane idealizirane cjeline, nudi se kontrola kaotičnosti svakodnevnog života. Upravo je tema kubusa, njihovog preklapanja i superponiranja dovela do asocijacije na sliku Salvadora Dalija Corpus Hypercubus kojoj kuća i duguje ime.

  Izbor i tekst: Boris Vidaković

  glavna.jpg
  Kuća Hypercubus, Opatija. Foto: Jure Živković

  Kuća Hypercubus smještena je u Opatiji, ali nema mnogo veze s romantikom početaka turizma iz Austro-Ugarske. Lokacija je manje idilična, nekad neizgrađeni potez između Opatije i Voloskog koji se danas intenzivno urbanizira. Atraktivnost Opatije i okolice čini taj prostor poželjnim za život, ali i za ulaganja u nekretnine. Kontekst u kojem se kuća nalazi ne čini historicistički ambijent sredine devetnaestog stoljeća, nego predimenzionirane urbane vile smještene na premalim parcelama.

  Opatija Kuća Hypercubus
  Kuća Hypercubus nosi naziv prema slici Salvadora Dalija. Foto: Jure Živković

  Smještaj kuće na blagoj padini omogućuje spektakularan pogled prema moru i Kvarnerskom zaljevu koji neminovno postaje jedna od glavnih projektantskih tema. Osim vizura, parcela omogućuje i optimalnu orijentaciju kuće, od sjeveroistoka do jugozapada, tako da život ukućana prati putanju Sunca. Naizgled jedina mana parcele jest što s njene južne strane prolazi ulica odakle je omogućen pristup kući.

  Spektakularan pogled na zaljev
  Spektakularan pogled prema Kvarnerskom zaljevu. Foto: Jure Živković
  Pogled na zaljev
  Pogled na zaljev i zalazak Sunca su glavni adut kuće. Foto: Jure Živković

  Spomenuti problem je riješen denivelacijom terena i uvođenjem podzida kojima se neutralizirala buka i omogućila privatnost dvorišta. Istovremeno denivelacija omogućuje podrum s garažom u koji se ulazi bočno s ulice.

  Ulaz u garažu
  Denivelacija terena omogućuje podrum s garažom. Foto: Jure Živković
  Podrum s garažom
  U podrum s garažom se ulazi bočno s ulice. Foto: Jure Živković

  Specifičnost te etaže je otvaranje bočnih strana stubištima koja vode na razinu prizemlja, čime je omogućeno prirodno prozračivanje, ali još važnije uvođenje prirodnog svjetla te uvlačenje fragmenata zelenila iz dvorišta.

  Stubište s otvorenim bočnim stranama
  Otvorenost bočnih strana stubišta čime je omogućeno prirodno prozračivanje i prirodno svjetlo iz dvorišta. Foto: Jure Živković 

  Inače utilitaran i nereprezentativan prostor tako postaje atraktivan. Gotovo da je riječ o režiranju sekvenci kretanja koje formira međuprostor između ulice i kuće, javnoga i privatnoga, vanjskoga i unutarnjega, otvorenoga, ali natkrivenog prostora polutame, koji nas priprema za istraživanje kuće.

  Kuća je projektirana s prizemljem obučenim u kamen te apstraktnim ožbukanim volumenom kata. Kamena obloga, iako asocira na tradiciju, posve je suvremena u svojoj izvedbi i dojmu.

  Kamena obloga
  Suveremena izvedba kamene obloge u prizemnom dijelu kuće. Foto: Jure Živković

  Prizemlje je koncipirano kao niz kubusa unutar kojih su smještene različite funkcije poput dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, radne sobe i slično.

  Dnevni boravak
  Dnevni boravak s pogledom prema moru. Foto: Jure Živković

  Postavljanje kubusa u neortogonalni sustav s međusobnim otklonima rezultiralo je fluidnim, kontinuiranim međuprostorom koji dokida strogoću i prostornu hijerarhiju. U središtu, između pogleda prema moru i unutarnjem dvorištu smješteno je i skulpturalno oblikovano stubište obučeno u drvo, koje se vizualno slijeva s kata u prizemlje.

  Drveno stubište
  Skulpturalno stubište obučeno u drvo. Foto: Jure Živković

  Volumen kata je skulpturalnog karaktera, s ulogom objedinjavanja razigranih kubusa prizemlja što određuje i njegovu izlomljenu formu. Njegova kontura definirana je kosinama krova, ali i kosim podgledima koji naglašavaju otvaranje vizura prema moru.

  Volumen kata
  Volumen kata s naglašenim otvorenim vizurama prema moru. Foto: Jure Živković

  Kompaktan volumen ugrizen je kontinuiranom terasom prema jugu uz koju se nižu sobe. Etaža kata sastoji se od dva trakta soba smještenih u dva krila kuće, a spavaće sobe smještene su uglovno tako da maksimalno koriste dvostrane orijentacije i vizure.

  Spavaće sobe
  Etaža kata s kontinuiranom terasom prema jugu uz koju se nižu spavaće sobe. Foto: Jure Živković

  Vanjski prostori i hortikultura projektirani su u jednako suvremenom duhu kao i kuća. Zelenilo je postavljeno u pravilni raster s mjestimičnim zgušnjavanjem, okolne stazice koje omogućuju istraživanje vrta služe i za održavanje raslinja. Preljevni bazen koji briše granicu između ruba i horizonta danas je već uobičajena pojava, ono što je neobično jest predimenzionirani preljev koji od tehničkog elementa pomalo iznenađujuće postaje element vode u vrtu.

  Bazen
  Suvermena hortikultura i vanjski prostor s bazenom. Foto: Jure Živković

  Razmicanjem kubusa u potkovastu tlocrtnu kompoziciju omogućena je lateralna orijentacija dnevnih prostora prema moru, ali i prema kopnu i dvorištu.

  Unutarnje privatno dvorište
  Potkovasta tlocrtna kompozicija omogućila je orijentaciju dnevnih prostora prema unutarnjem dvorištu. Foto: Jure Živković

  Takva poluatrijska tipologija kuće omogućuje istraživanje dvostrukih orijentacija, ali i širenja interijera u eksterijer čime se autor kontinuirano bavi na nizu projekata. Zanimljivo je kako se srodna tema pojavljuje na kontinentu (kuća na Svetom Duhu u Zagrebu) ili na moru (Vila Lastavica, Makarska rivijera).

  Poluatrijska tipologija kuće
  Poluatrijskom tipologijom kuće postignuto je širenje interijera u eksterijer. Foto: Jure Živković

  U različitim kontekstima nastaju posve različite kuće, ali provlačeći određene zajedničke postavke i teme. Kuće smještene na padinama, osim otvaranja prema pogledu i sjajnim vizurama, arhitekt obogaćuje uvođenjem unutarnjega privatnog dvorišta koje služi odmoru od stalne prisutnosti dominantnog pogleda. Iako je orijentacija kuće prema moru i vizurama posve očita odluka, unošenje kontra pogleda koji je drugačijega, intimnijeg karaktera uspješno dokida svojevrsni teror pogleda te unosi unosi prostornu i doživljajnu kompleksnost. Iako su vizure na zaljev i zalazak Sunca glavni adut kuće, konstantni imperativ pogleda traži svoj komplement i mogućnost okretanja samom sebi.

  Podaci o projektu:

   
  Naziv projekta:  Kuća Hypercubus
  Autor: Studio Ante Murales
  Lokacija: Opatija
  Godina projekta: 2017.
  Godina realizacije: 2022.
  Klijent: Privatni
  Fotografije: Jure Živković

   

  Izvođači:

  Tvrtka KLbau d.o.o. uspješno posluje već 12 godina. Uspješno se bave izvođenjem armirano betonskih radova na zahtjevnim konstrukcijama i izvođenjem svih radova u građevinarstvu. Svojim poslovanjem grade status sigurnog partnera, a kvalitetom odgovaraju zahtjevima svojih klijenata. Sjedište tvrtke KLbau d.o.o. nalazi se u Dugoj Resi. U okviru navedenog projekta tvrtka KLbau d.o.o. izvela je kompletne grube građevinske radove.

  Tvrtka CITARA d.o.o. uspješno posluje na domaćem i stranom tržištu već 24 godine. Uspješno se bave projektiranjem i nadzorom energetskih i termotehničkih instalacija. Svojim poslovanjem i pristupom poslu izgradili su status sigurnog partnera, a kvalitetom odgovaraju zahtjevima svojih klijenata. Sjedište tvrtke CITARA d.o.o. nalazi se u Zagrebu. U okviru navedenog projekta tvrtka CITARA d.o.o. izradila je projekt termotehničkih instalacija.

  Tvrtka AR-METAL d.o.o. uspješno posluje već 30 godina. Uspješno se bavi izvođenjem čeličnih konstrukcija kako u industriji tako i u zahtijevnim interijerima posebnih arhitektonskih realizacija kao što je bio i ovaj projekt. Svojim poslovanjem grade status sigurnog partnera u zemlji i inozemstvu, a znanjem i kvalitetom odgovaraju zahtjevima svojih klijenata. Sjedište tvrtke AR-METAL d.o.o. nalazi se u Kastvu. U okviru navedenog projekta tvrtka AR-METAL d.o.o. izvela je unutarnje stepenište i staklene ograde.

  Tvrtka Luminis d.o.o. uspješno posluje već 30 godina. Profesionalno djeluje na području projektiranja rasvjete i obavlja sve poslove koje ta profesija uključuje - izrađuje projekte, dobavlja i ugrađuje rasvjetna tijela te po potrebi izvodi i elektro-radove. Luminis d.o.o. ima vlastitu proizvodnju rasvjete i distributer je vodećih dizajnerskih proizvođača dekorativne i profesionalne rasvjete. Sjedište tvrtke Luminis d.o.o. nalazi se u Rijeci. U okviru navedenog projekta tvrtka Luminis d.o.o. isporučila je rasvjetu prema zahtjevima projekta i dizajnera interijera.

   

  Galerija:

  Koncept
  Koncept
  Situacija
  Situacija
  Tlocrt podruma
  Tlocrt podruma
  Tlocrt prizemlja
  Tlocrt prizemlja
  Tlocrt kata
  Tlocrt kata
  1621
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.