Za područje

  Sisak nas vodi na uzbudljivo putovanje kroz vijekove

  Članak je pregledalo čak 3829+ korisnika
  Neki gradovi imaju moć povesti svoje posjetitelje na uzbudljivo putovanje kroz stoljeća, pa i tisućljeća, odnosno omogućiti im da se osjećaju kao da su ušli u vremeplov koji ih vodi kroz povijesna razdoblja. Naravno, nije riječ o čudesnom vremeplovu, već o građevinama koje su neosporan dokaz i ostavština iz nekih prošlih vremena. Opstale su kroz stoljeća i nisu odoljele "zubu" vremena, a danas pričaju uzbudljive priče o osvajanjima, ratovima, našim precima, kao i njihovom načinu života koji se toliko razlikuje od današnje užurbane svakodnevice. Jedan takav grad je i Sisak, koji je jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima.

  Tekst: Tanja Prolić

  Arheološki ostaci svjedoče o autohtonim ilirskim plemenima koje su pokorili Kelti još prije Krista (4. st. pr. Kr.). Segesticu (današnji Sisak), koja je bila utvrđeni keltski grad, osvojio je slavni Oktavijan August sa 12 tisuća vojnika 35. godine pr. Kr.

  Grad Sisak je kroz povijesna poglavlja mijenjao svoje ime. Dok se u predrimskom razdoblju zvao Segestica, u Rimskom Carstvu zvao se Siscia. U 3. stoljeću Siscia postaje središte provincije Panonije Savije, a u istom stoljeću u njoj je osnovana i poznata kovnica novca koji se koristio u cijelom Rimskom Carstvu. Nekadašnji vojni logor, Siscia je dobila status grada s iznimno važnim vojnim, trgovačkim i upravnim funkcijama.

  I u srednjem vijeku Sisak je bio od velike važnosti. Tijekom sukoba s Francima u 9. stoljeću, knez Panonske Hrvatske Ljudevit Posavski izabrao je ovaj grad kao uporište u otporu i borbi za neovisnost. Godine 1094., osnivanjem Zagrebačke biskupije, Sisak s okolicom postaje vlasništvo zagrebačkog biskupa. Za vrijeme kralja Bele IV., kada su se počele formirati gradske općine, Sisak je dobio status gradske općine s gradskom upravom i sudom, te se u njemu počela razvijati trgovina. Miran život u Sisku narušio je prodor Turaka, ali ne zadugo. Turci su 22. lipnja 1593. doživjeli poraz, a vijest o prvom velikom turskom porazu nakon stoljetnih pobjeda obišla je cijeli Stari kontinent. No, o povijesti Siska više i detaljnije će vam moći reći njegove građevine. Za vas smo izdvojili pet znamenitosti koje će vam omogućiti da pratite razvoj grada od rane povijesti do danas.

  Tvrđava Stari grad - mjesto epske bitke

  Riječ je o građevini sagrađenoj u 16. stoljeću (u vrijeme borbi s Osmanlijama), koja ima veliki povijesni značaj i jedan je od glavnih simbola Siska. Od ove tvrđave do centra grada ima otprilike dva kilometra ako se ide cestom ili kilometar i pol šetnicom. Predstavlja jedan od rijetko sačuvanih primjera fortifikacijske arhitekture iz razdoblja rata s Osmanlijama.

  Stari grad
  Tvrđava Stari grad na ušću rijeke Kupe u Savu, izvor: https://tzg-sisak.hr/ 

   

  Tvrđava Stari grad podignuta je na samom ušću rijeke Kupe u Savu. Gradnja je počela 1544. godine, a već šest godina kasnije bila je spremna za svoju osnovnu namjenu - zaustavljanje prodora Turaka. Ta je utvrda u to vrijeme bila jedna od najmodernijih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj, a financirao ju je Zagrebački kaptol. Tvrđava Stari grad izgrađena je od opeke i kamena vađenog iz ostataka spomenutog rimskog grada Siscie. Kako su graditelji ove građevine bili s područja sjeverne Italije, koja je bila uporište renesansne umjetnosti, njezin renesansni izgled ne čudi. Tvrđava je uglavnom prirodno zaštićena vodenim putovima i godinama je branila svoj grad i njegove stanovnike.

  Trokutastog je tlocrta s tri trokatne masivne okrugle kule pokrivene stožastim krovom. Južna kula znatno je manja od sjeverozapadne i sjeveroistočne kule, koje su istog promjera. Kule su smještene na krajevima, a povezane su ravnim zidovima dužine preko 30 metara. O obrambenoj ulozi tvrđave svjedoče i otvori za topove koji su se nalazili na kulama, na različitim visinama kako bi se iz njih moglo pucati iz različitih smjerova. Na vanjskim zidovima koji su spajali kule nalazile su se puškarnice.

  Ulaz u unutrašnjost tvrđave nalazi se poviše, sa strane sjeveroistočne kule, a do njega se dolazi drvenim stepenicama i mostom.

  Tvrđava Stari grad u Sisku ima neprocjenjiv povijesni značaj. Naime, tri puta ju je opsjedao osmanski general Hasan – paša Predojević, a konačan poraz doživio je 22. lipnja 1593. godine. Tog datuma odigrala se presudna bitka za obranu Siska i cijelog hrvatskog kraljevstva. Hrvatska vojska zaustavila je prodor Turaka prema srednjoj Europi, a ova bitka bila je važna za cijeli Stari kontinent.

  Danas je tvrđava Stari grad obnovljena i spomenik je nulte kategorije, kulturno dobro od nacionalnog značaja.

  Gostionica „K lovačkom rogu“ - mjesto odsjedanja lađara i trgovaca

  Jedna je od najstarijih zidanih zgrada u ovom gradu, a u sisačkim se kronikama spominje kao mala jednokatna zidana gostionica sagrađena krajem 18. stoljeća. Na samom objektu također su jasno vidljivi građevinski elementi iz 18. stoljeća. Gostionica se u ovoj zgradi nalazi od 19. stoljeća, a ugostiteljsku namjenu ima do današnjeg vremena.

  Gostionica K lovačkom rogu
  Gostionica "K lovačkom rogu", izvor: https://tzg-sisak.hr/

   

  Gostionica je obuhvaćala prostor prizemlja u kojem se nalazila i kuhinja s ostavom. Na katu su bile sobe za prenoćište i stanarski stan, a u podrumu se proizvodilo vino. Kako je vrijeme prolazilo, zgrada je izgubila ulogu konaka i ostala je samo gostionica. Zanimljivo je da su se gostionice i konaci u Sisku gradili prije brojnih drugih javnih zgrada. Razlog leži u činjenici da je Sisak bio grad lađara i trgovaca čiji je dinamičan način života nalagao potrebu za smještajem i boravkom što bliže rijeci. Građena je na pučki način gradnje, na što ukazuje kombinacija masivnog zida za koji su korištene opeke iz antičke Siscie i živo vapno, te drva.

  Mali Kaptol - dragocjen primjer pučkog graditeljstva

  Još jedno mjesto okupljanja i boravka lađara i trgovaca je "Mali Kaptol" - jedna od najstarijih zidanih građevina u Sisku. U dokumentima kaptolskog arhiva spominje se već 1800. godine, iako ima podataka da je zgrada sagrađena 1803. godine. Mali Kaptol nije izgubio ulogu prenoćišta, a kasnije i gostionice za lađare i trgovce tijekom cijelog svog postojanja. Iako je tijekom vremena doživio znatne rekonstrukcije i razdoblja kada je bio zapušten, bio je i ostao nezaobilazan dio povijesti grada Siska.

  Mali kaptol
  Mali kaptol - jedna od najstarijih zidanih građevina u Sisku, izvor: https://tzg-sisak.hr/

   

  Raspored unutarnjih prostora je jednostavan i podsjeća na konak "K lovačkom rogu". Gostionica i kuhinja nalaze se u prizemlju, a lađarske sobe na katu. Mali Kaptol jednokatna je građevina prilično strmog i kosog krova, građen jednostavnim načinom gradnje, ali svojom posebnošću predstavlja vrijedan primjer narodnog graditeljstva.

  Nastojalo se da smještaj i prenoćište lađara budu u neposrednoj blizini rijeke, pa ne čudi što je Mali Kaptol izgrađen kao samostalna građevina između rijeke Kupe i Rimske ulice, na prostoru gdje nije bilo druge građevine osim skladišta žitarica, predstavljajući tako iskonsku vezu između luke i gostionice. Pročelje zgrade je okrenuto prema ulici, a stražnji ulaz prema rijeci i proteže se kroz cijelo prizemlje do glavnog ulaza. Stražnji ulaz značajna je poveznica s rijekom.

  Kako je Zagrebački kaptol u vrijeme nastanka zgrade bio feudalni vlasnik Siska, u njegovom je vlasništvu bio i Mali Kaptol.

  Kuća Welenreiter - simbol trgovačke moći grada

  Reprezentativna jednokatnica na uglu Kranjčevićeve ulice i Trga bana Josipa Jelačića povezana je s razvojem trgovine u ovom gradu. Na središnjem dijelu portala pješačkog ulaza uklesana je godina 1815. Tijekom godina kuća je dograđivana, ali je zadržala svoju izvornu poslovno-stambenu namjenu. Vlasnici ove zgrade su se mijenjali, ali je jedno ime ostalo najzapamćenije - Joachim Welenreiter.

  Kuća Welenreiter
  Kuća Welenreiter - simbol trgovačke moći grada, izvor: https://tzg-sisak.hr/

   

  Ovaj se trgovac u Sisak doselio 1840. godine u jeku trgovačke ekspanzije grada. Postao je prvi čovjek Poglavarstva slobodne i kraljevski povlaštene općine Tergovišća Sisek, te gradski sudac. Bio je veliki dobročinitelj, zabilježeno je u sisačkim kronikama da je novčano pomagao izgradnju javnih objekata u Sisku, poput Prve pučke učionice.

  Od 1876. godine u ovoj je zgradi bila smještena Sisačka veresionska banka, jedna od prvih bankarskih institucija u gradu Sisku, čijim su kapitalom financirani mnogi trgovački poslovi.

  Ono što je posebno karakteristično za kuću Welenreiter jesu metalna vrata na zapadnom pročelju. Na vratima su dva lava koji ustima drže karike za povlačenje vrata. Simbol su trgovačke moći Siska i jedna su od najstarijih vrata na području ovoga grada.

  Željeznički kolodvor u Sisku - pokretač gospodarskog procvata

  Izgrađena je 1861. godine, a godinu dana kasnije krenule su prve željezničke pruge iz Siska prema Zagrebu i Zidanom Mostu. Željeznica je pridonijela snažnom gospodarskom procvatu Siska, ali i Zagreba.

  Pruga od Zidanog Mosta preko Zagreba do Siska i riječne luke Galdovo bila je duga 127,58 kilometara i uz nju je izgrađeno 10 željezničkih objekata. Sisačka je bila druga po veličini, odmah iza zagrebačke. Svih 10 objekata izgrađeno je na tipičan način, prema stilskim odrednicama željezničkih građevina Društva južnih željeznica. Karakterizirali su ih karakteristični rubovi od crvene opeke oko pročelja, vrata i prozora.

  Željeznički kolodvor Sisak
  Željeznički kolodvor u Sisku, izvor: https://muzej-sisak.hr/en/home/

   

  Grad Sisak odabran je kao krajnje odredište zbog riječne luke u koju su dopremani brojni tereti koje je trebalo prekrcati za daljnji transport. Peroni su bili natkriveni prostranim trijemom drvene konstrukcije, a postojala je i ložionica sa okretištem za lokomotive i radionicom.

  Dok se gradila, činilo se da je pruga dovoljno udaljena od središta grada i da neće biti prepreka daljnjoj izgradnji Siska. No gospodarski razvoj uvjetovao je širenje grada, a u samo jednom desetljeću pokazalo se da su željeznica i željeznički kolodvor postali prostorna barijera. Ispred zgrade željeznice nastao je mali trg koji su stanovnici tada jednostavno zvali Trg pred kolodvorom. Predstavljao je završetak II ulice, koji je tada nosila naziv.
  Lađarska je upravo izgradnjom zgrade preuzela ulogu glavne gradske ulice umjesto Rimske, koja je tu ulogu imala do tada.
  Društvo za uljepšavanje grada preuređuje ovaj prostor u park 1935. godine.

  Osim navedenih znamenitosti, grad Sisak nudi i mnoge druge: katedralu Uzvišenja sv. Križa, baziliku sv. Kvirina, Park skulptura, Stari most… Svaka od ovih građevina priča priču o vremenskom razdoblju u kojem je nastala i pomaže nam da bolje razumijemo povijest jer – „Povijest je učiteljica života“.

  3829
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.