Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Emajstor izvješće o građevinskom tržištu za 2. tromjesečje 2022

  Članak je pregledalo čak 1260+ korisnika
  Kakva nas zima očekuje na građevinskom tržištu? Još jedan kratak i transparentan tromjesečni izvještaj građevinskog tržišta Hrvatske je pred vama. Izvješće prati ključne pokazatelje uspješnosti izvođača i investitora. U izvješću su predstavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, Dun & Bradstreet, kao i rezultati prikupljeni na uzorku od stotina tisuća mjesečnih korisnika platforme Emajstor.
  Drugo 1260
  emajstor izvjesce gradjevinskog trzista q2 2022

  Kakva nas zima očekuje? 

  Unatoč lošoj globalnoj situaciji, građevinsko tržište nije osjetilo veće potrese u drugom kvartalu 2022. godine. No, brojke nisu siguran pokazatelj stanja u narednom razdoblju koje je još neizvjesno, sukob u Ukrajini dovodi u pitanje svjetsku, a posebno europsku opskrbu energijom. Visoke cijene energenata i dalje povećavaju cijene finalnih proizvoda, što ima veliki utjecaj na cijene građevinskog materijala. Buduće kretanje cijena ponajviše će ovisiti o geopolitičkim uvjetima u jesen i zimu, kada će se potražnji za energijom za proizvodnju pridružiti i velika potreba za energijom za grijanje. Stoga ovu godinu prije zime nije pametno hvaliti.

  Usluge 

  U odnosu na prethodni kvartal, Q1/2022, dostupnost izvođača je povećana za nešto više od 3%. Sa druge strane, konkurencija bilježi sporiji rast u odnosu na prošli kvartal. Iako su vremena teška, konkurencija se sporije uvećava.

  zauzetost-izvodjaca-emajstor-gradjevinski-izvještaj-q2.jpg

  poduzeca-u-sektoru-emajstor-gradjevinski-izvjestaj-q2.jpg

  Sirovine i proizvodi 

  Iako su cijene izvora energije donekle pale, cijene gotovih proizvoda povećavaju se usled problema u globalnim opskrbnim lancima i neizvjesnog ishoda  rata u Ukrajini. Osnovne sirovine pojeftinile su u prosjeku za čak 24 posto, no visoka inflacija i potreba za energijom u proizvodnji finalnih proizvoda od početka godine poskupile su ih za 6 posto.

  cijene-osnovnih-sirovina-emajstor-gradjevinski-izvjestaj-q2.jpg

  Investicije i proizvodi

  Novoprojekti su, porasli za 6 posto, a prati ih i rast namjera nakon izgradnje za 9 posto, što ipak govori o relativno dobroj građevinskoj sezoni. Broj izdanih građevinskih dozvola u lipnju je u blagom padu. Ipak, i dalje se bilježi porast cijene nekretnina.

  povjerenje-investitora-emajstor-gradjevinski-izvjestaj-q2.jpg

  gradjevinski-projekti-emajstor-gradjevinski-izvjestaj-q2.jpg

  gradjevinske-dozvole-emajstor-q2-2022.jpg

  indeks-cijena-nekretnija-emajstor-gradjevinski-izvjestaj-q2.jpg

  Drugo 1260
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Drugo?

  Imamo 78 izvođača za područje Drugo
  8.9
  0

  ŠKOLJIĆ, vl. Elvis Počerek


  10
  0

  GO-JA DESIGN, vl. Goran Grozdanovski


  9.6
  0

  VAL.VO.NA. d.o.o.


  9.4
  0

  MATIĆ PLUS d.o.o.