Za područje
  Na tržištu možete pronaći različitu toplinsku izolaciju, uključujući i pjenasto staklo. Pjenasto staklo je visokokvalitetna izolacija koja se upotrebljava u građevinarstvu, kao lagani materijal za ispunu. Predstavlja alternativnu izolaciju budućnosti, koja nudi neke stvarno sjajne mogućnosti primjene u građevinarstvu.
  Stručni članak 48
  pjenasto-staklo.jpg
  Imamo 1913 izvođača za područje Fasade:

  1. Što je pjenasto staklo?

  1.1. Pjenasto staklo je izolacija

  Mnogi ljudi nikada nisu čuli za pjenasto staklo. Dakle, što je zapravo pjenasto staklo? Riječ je o visokokvalitetnoj i ekološkoj toplinskoj izolaciji nove generacije koja se može upotrebljavati i za rasterećenje konstrukcije jer je materijal vrlo lagan. Pjenasto staklo nudi brojne prednosti koje građevinski sektor iskorištava već nekoliko godina, iako je materijal u načelu relativno nov i nepoznat široj javnosti.

  1.2. Pjenasto staklo – izolacija budućnosti?

  Pjenasto staklo već sada nudi brojne mogućnosti za upotrebu u građevinarstvu, a njegova popularnost ubrzano raste. U budućnosti će, uz ostale ekološke materijale, vjerojatno biti glavna alternativa trenutno poznatoj, klasičnoj izolaciji, koja je neekološka. Takva je na primjer izolacija od stirodura ili stiropora.

  2. Prednosti pjenastog stakla

  Prednosti pjenastog stakla su, u odnosu na klasičnu izolaciju, brojne. Pjenasto staklo je ekološki prihvatljiv materijal koji osigurava ekološki način gradnje. Materijal je izrazito lagan, a podnosi velika opterećenja. Također je neosjetljiv na vlagu, naročito kapilarnu, i dobar je toplinski i zvučni izolator. Izolacija je također izrazito vatrootporna i istodobno paropropusna, pa se može upotrebljavati i za podrume.
  Upravo se u takvim slučajevima, kada se upotrebljava s vanjske strane pokazalo kao odlično rješenje, tako da vrlo dobro može izolirati vanjsku stranu podruma. U podrumima se najčešće upotrebljava XPS, odnosno stirodur, a kako je to najmanje povoljna ekološka toplinska izolacija, tako je pjenasto staklo poželjnije rješenje. Zbog svih navedenih svojstava korisno je i za energetsku sanaciju starijih objekata.

  3. Pjenasto staklo kao toplinska izolacija

  3.1. Svojstva materijala – pjenasto staklo

  Pjenasto staklo je izrađeno od 100 % recikliranog stakla, stoga je ekološki prihvatljivo. Kod proizvodnje materijala troši se do 30 % manje energije u odnosu na proizvodnju ostalih izolacijskih materijala. Tijekom proizvodnje se pjenastom staklu dodaju aktivatori, što potiče reakciju koja daje materijalu veću čvrstoću.

  3.2. Oblik sirovine

  Pjenasto staklo ima visoku izolativnost zahvaljujući velikom broju zračnih pora zarobljenih u izolaciji. Kada je materijal gotov, obično se oblikuje u ploče određenih dimenzija, koje ovise o ponuditelju.

  Budući da je proces proizvodnje ploča potpuno automatiziran i robotiziran, a istodobno i strogo kontroliran, paneli su identičnih dimenzija, što omogućava relativno jednostavnu ugradnju.

  Ugradnju bi svakako trebalo prepustiti stručnjaku jer nepravilna ugradnja može dovesti do stvaranja toplinskih mostova. Pjenasto staklo se može upotrebljavati i u obliku granula, tada se na gradilište dovozi transportnim vozilom ili u vrećama.

  4. Gdje se može upotrijebiti?

  Pjenasto staklo se može upotrebljavati u raznim objektima, kako javnim tako i u stambenim. Upotrebljava se za izolaciju zidova, podova, stropova i krovova, kako kosih tako i ravnih, te za izolaciju podruma. Može se upotrebljavati i u gradnji cesta, gdje nudi velike prednosti. Često se upotrebljava kao toplinska izolacija pri renoviranju starih odnosno postojećih objekata koje treba učiniti energetski učinkovitijima. Izolacijske ploče se upotrebljavaju uglavnom za izolaciju zidova, a granule za izolaciju temeljnih ploča, podruma ili ravnih krovova.

  5. Pjenasto staklo – cijena

  Cijena pjenastog stakla za ploče je nešto viša i kreće se između 250 i 300 eur/m³. Cijena za granule pjenastog stakla iznosi oko 50 eur/m³, što je vrlo povoljno. Granule se uglavnom upotrebljavaju za izolaciju temeljne ploče. Ugradnja je veoma brza, a također zamjenjuju klasične slojeve ispod temeljne ploče.

  Stručni članak 48
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1913 izvođača za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1913 izvođača za područje Fasade:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1913 izvođača za područje Fasade
  10
  4

  DLAN, vl. Dario Raić

  Dugo Selo
  9.6
  0

  KUĆNI MAJSTOR j.d.o.o.

  Pula
  9.9
  0

  TEHNOLOG j.d.o.o.

  Pakrac
  10
  2

  BETON GRADNJA d.o.o.

  Velika Gorica
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE FASADE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana