Za područje
  Najveći izbor bazenske opreme u Hrvatskoj

  Lak za parket ili ulje za parket?

  Članak je pregledalo čak 1270+ korisnika
  Danas imamo mnogo mogućnosti za odabir podne obloge. Dobavljači nam nude sve – od vrlo uvjerljivih imitacija parketa u obliku keramičkih pločica do PVC podnih obloga koje na prvi pogled po izgledu i nisu daleko od teksture pravog drva. Bez obzira na kvalitetu imitacije, većina ipak preferira pravo drvo, gdje je svaka pločica potpuno unikatna. No parket debljine 22 mm možemo brusiti više puta, čak do tri puta i na taj način parketu znatno produžujemo vijek. Ključ trajnosti parketa leži u pravilnom načinu izrade i kvalitetnom završnom sloju parketa, pri čemu na raspolaganju imamo lak za parket i ulje za parket.
  Stručni članak 1270
  ulje za parket

  1. Lakirani parket

  1.1. Lakirani parket – prednosti

  Lak za parket ima dosta prednosti, jedna od najvećih je svakako velika i dugotrajna postojanost. Lakirani parket je vrlo izdržljiv, jer lak za parket na drvenoj površini stvara nepropusni zaštitni sloj. Lakirani parket, za razliku od uljenog parketa, ne treba redovito obnavljati jer ga je dovoljno lakirati na svakih 10 do 15 godina. Također otporniji je na sredstva za čišćenje i mrlje od nauljenog parketa, pa se vrlo lako održava.

  1.2. Lak za parket – nedostaci

  Nažalost, lak za parket ima i nedostatke. Jedna od glavnih je neprirodan izgled parketa, jer ga lak prosvjetljuje, a uz to parket se i sjaji. Čak i ako upotrijebimo mat lak za parket, on će i dalje imati neprirodan sjajni izgled. Osim toga, lak za parket značajno prigušuje prirodnu teksturu drva i zamagljuje njegove godove. Drveni podovi jednostavno „ne žive” isto kao da su nauljeni.
  Veliki nedostatak je i njegova neekološka priroda. Lak za parket je, za razliku od ulja, izrađen od umjetnih sastojaka i štetan je za zdravlje tijekom procesa nanošenja, stoga pri nanošenju treba upotrebljavati zaštitnu opremu.

  2. Lak za parket – vrste

  2.1. Kiseli lak za parket

  Na raspolaganju imamo nekoliko vrsta lakova. U prodaji možete pronaći kiseli lak, poliuretanski lak i lak na bazi vode. Kiseli lak je najjednostavnije upotrebljavati zbog njegove postojanosti i brzog sušenja, ali je i najštetniji za zdravlje. Zbog toga se kiseli lak sve manje upotrebljava.

  2.2. Poliuretanski lak za parket

  Poliuretanski lak je najpostojaniji, jer stvara najtvrđi zaštitni sloj na drvu, ali je prilično zahtjevan za održavanje. Poliuretanski lak zahtijeva visoku vlažnost prostora, od oko 60 % vlage. Budući da je na bazi poliuretana, nakon nanošenja treba pričekati oko tjedan dana da se potpuno osuši jer iritira dišni sustav. Njegov jaki miris može nestati tek nakon nekoliko mjeseci.

  2.3. Vodeni lak za parket

  Na raspolaganju je i lak na bazi vode odnosno vodeni lak. Njegova velika prednost je što nije otrovan. U usporedbi s poliuretanom, manje je otporan na udarce. Parket koji je lakiran lakom na bazi vode treba češće obnavljati. S pojavom nove tehnologije pojavili su se i dvokomponentni vodeni lakovi, koji su znatno otporniji i usporedivi s poliuretanskim lakovima.

  3. Sjajni i mat lak za parket

  Što se tiče estetike, imamo dvije mogućnosti na raspolaganju: lak može biti sjajan ili mat. Posljednjih godina je sjajni lak za parket sve manje popularan jer ga je teže kombinirati s ostatkom namještaja u stanu. Čak i ako je namještaj sjajno lakiran, cijela stvar može brzo ispasti kaotična. Mat lak za parket je puno prilagodljiviji i ne bode u oči kao sjajni parket, iako nikada neće biti tako mat kao uljeni – čak će i mat lak za parket imati sjajnu nijansu.
  Za neutralni interijer, koji se može opremiti raznovrsnim komadima namještaja, savjetujemo mat lak za parket.

  Lak za parket
  Lak za parket daje parketu karakterističan sjajni izgled

  4. Kako se nanosi lak za parket?

  Nakon postavljanja novog parketa ili renoviranja starog parketa zbog istrošenosti ili izblijedjelosti laka, prvo treba parket izbrusiti, a tek onda lakirati. Lakiranje se provodi u tri do četiri sloja, ovisno o vrsti laka i željenoj postojanosti gornjeg sloja. Prvo se na parket nanosi temeljni premaz, a zatim se nanose tri sloja laka u željenom sjaju. Možemo birati između mat parketa, polumat, satenskog parketa i sjajnog parketa.

  5. Uljeni parket

  Podmazivanje parketa je metoda stara stotinama godina i uz voskiranje parketa ponekad je predstavljala jedini tretman za povećanje trajnosti parketa. Budući da su ponovno u trendu tradicionalni pristupi obrade, potražnja za uljenim parketom raste. Ako smo kupili masivni, parket koji još nije tvornički nauljen, onda ga treba izbrusiti, premazati uljem i ručno ili strojno utrljati ulje u podlogu.

  5.1. Ulje za parket – prednosti

  U početku će nauljeni parket biti tamniji od lakiranoga. Razlika koju ćemo odmah primijetiti je u površini koja je uljeno mat i djeluje puno prirodnije nego lakirani parket. Površina će također biti grublja, pa će struktura drva biti uočljivija izdaleka. Činjenica je da ćemo uljenim parketom postići prirodan izgled i posebnu kvalitetu stanovanja. Ulje prodire duboko u drvenu strukturu i drvo dubinski štiti, dok istodobno naglašava njegovu prirodnu ljepotu. Ako želite stanovati u kvalitetnom okruženju, preporučujemo vam kvalitetna borova ulja ili ulje smreke za parket, koja su potpuno prirodna.
  Jedna od najvećih prednosti uljenog parketa je to što nije štetan za ljude i životinje. Uljeni parket sadrži prirodna ulja koja nisu štetna za zdravlje, što stvara ugodan životni ambijent.
  Na kraju, moramo spomenuti još jednu prednost koju nudi uljeni parket: nauljeni parket se može obnavljati segmentno, odnosno po pojedinačnim komadima, jer nema bitne razlike u izgledu svježe nauljenog parketa u odnosu na ostatak površine. Ulje za parket u kombinaciji s podnim grijanjem je također prikladnije od laka za parket, jer zbog viskoznosti ulja ne dolazi do pucanja i ljuštenja uslijed temperaturnih razlika.

  5.2. Nedostaci uljenog parketa

  Ipak moramo obratiti pozornost na neke negativne strane koje nosi uljenje parketa. Uljeni parket puno je osjetljiviji na prljavštinu jer upija određene mrlje, za razliku od lakiranog parketa, što može dovesti do trajnih oštećenja površine parketa. Uljeni parket se stoga ne preporučuje u kuhinji, a ljudi s kućnim ljubimcima i malom djecom se često zbog toga ne odlučuju za takav parket. Podmazivanje parketa je proces koji štiti, čuva i naglašava prirodni izgled drva, ali je takav parket puno manje otporan na sredstva za čišćenje, pa ga treba čistiti vlažnom, a ne mokrom krpom. Također se ne smije čistiti agresivnim sredstvima za čišćenje na bazi kiselina.
  Uljeni parket je stoga puno zahtjevnije održavati od lakiranoga, no istina je da ga u estetskom pogledu značajno nadmašuje. Morate se odlučiti što vam više znači: dobar izgled ili jednostavno održavanje.

  Uljeni parket
  Uljeni parket naglašava prirodnu ljepotu drva

  6. Kako se odvija proces uljenja parketa?

  Podmazivanje parketa, kao i lakiranje parketa, počinje pripremom poda za lakiranje. Parket se prvo mora izbrusiti. Nakon brušenja i čišćenja površine odgovarajućim alatom, nanosi se ulje koje se bijelim filcem polako utrljava u drveni pod. Višak ulja treba pažljivo ukloniti i sačuvati za moguću kasniju upotrebu. Važno pravilo je da postupak treba ponavljati sve dok površina ne prestane upijati ulje. Kada ga više ne upija, znamo da smo posao uspješno obavili i da ga možemo završiti. Kako će dugo parket upijati ulje, ovisi uglavnom o vrsti drva: meko drvo poput smreke, bora i ariša brže upija tekućine, dok ga tvrđe vrste drva poput bukve, jasena ili hrasta upijaju znatno sporije.
  Kada se uvjerimo da površina više ne upija ulje, trebamo pričekati još 24 do 48 sati, a zatim filcem ukloniti sve suvišne slojeve ulja koji su ostali na drvenoj površini. Na kraju treba papirnatim ručnikom provjeriti jesmo li doista uklonili višak ulja.

  6.1. Održavanje uljenog parketa

  Da nauljeni parket treba svake godine uljiti samo je mit, istina je da ga trebamo obnavljati svakih nekoliko godina i to češće nego lakirani parket. Podmazivanje parketa treba obaviti otprilike jednom u dvije do tri godine. Budući da ulje nije štetno za zdravlje, to možemo učiniti i sami s rukavicama.

  7. Koje ulje treba upotrijebiti?

  Parket se uvijek podmazuje prirodnim uljima, pri čemu se najčešće upotrebljava hladno prešano i rafinirano laneno ulje. Osim lanenoga, na tržištu postoje i ulja tikovine, palmino ulje, konopljino i tungovo ulje, no njihova upotreba kod nas i nije tako česta zbog visoke cijene. Ulje oksidira u dodiru s površinom, što dovodi do stvaranja zaštitne patine koja štiti drvenu površinu.

  8. Koliko košta ulje za parket?

  Suprotno uvriježenom mišljenju, ulje za parket nije tako skupo. Cijena uljenog parketa usporediva je s cijenom lakiranoga ako bismo odabrali lak srednjeg cjenovnog razreda. Možemo reći da nema bitne razlike u cijeni, ali je velika razlika u kvaliteti življenja.

  Stručni članak 1270
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE PARKETI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana