Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Kolika bi trebala biti minimalna debljina estriha?

  Članak je pregledalo čak 14756+ korisnika
  Na debljinu estriha utječu različiti čimbenici, između ostaloga i je li ispod estriha ugrađeno podno grijanje. No u građevinarstvu ipak postoje neki opće prihvaćeni standardi za debljinu estriha koji se primjenjuju u individualnim stambenim i drugim objektima.
  Stručni članak 14756
  omiljen
  minimalna debljina estriha
  Imamo 535 izvođača za područje Estrih, glazura:

  1. Debljina estriha

  Obično se za obiteljsku kuću upotrebljava klasični cementni estrih klase E225. Klasični estrih se sastoji od prirodnog pijeska, cementa i čiste vode. Njegova minimalna debljina bi trebala biti 4,5 cm, a maksimalna 8 cm. Obično se ugrađuje estrih debljine između 5 i 6 cm. Cementni estrih se obično polaže preko toplinske ili zvučne izolacije, a od izolacije se obično odvaja još i dodatnim slojem folije.

  2. Debljina estriha iznad podnog grijanja

  2.1. Prava debljina estriha je vrlo važna

  Debljinu estriha koji će se izlijevati preko podnog grijanja treba unaprijed točno odrediti jer prevelika debljina estriha može uzrokovati probleme, osobito s grijanjem. Debljem podu će trebati mnogo više vremena da se zagrije, a samim time će se i naš prostor dulje zagrijavati. Minimalna debljina estriha ovisi uglavnom o podnom sustavu – imamo li podno grijanje ili ne. Ovisi i o vrsti estriha, jer postoji nekoliko različitih načina izrade estriha.

  Minimalna debljina estriha za izlijevanje nije jednaka debljini montažnog estriha.

  2.2. Standardna debljina estriha

  Prema DIN standardu 2, minimalna debljina estriha za stambene objekte iznad vrha cijevi podnog grijanja treba biti 4 cm. Kada se upotrebljavaju sistemske ploče s čepovima, onda se negdje oko 1,5 cm estriha razlije između čepova, pa tako konačna debljina estriha iznosi oko 5,5 cm. Debljina estriha iznad podnog grijanja obično je između 5 i 6 cm, što ovisi i o proizvođaču cijevi za podno grijanje.

  Kada upotrebljavamo sistemske čepaste ploče, sastav poda je sljedeći: iznad ploče se prvo nanosi sloj izolacije, odnosno sloj stiropora EPS 100, zatim slijede sistemske ploče s čepovima 5,5 cm, a iznad ploča se izlijeva estrih debljine od 5 do 6 cm. Nakon izlijevanja estriha polaže se završni sloj poda.

  Standardna debljina estriha
  Što je veća debljina estriha iznad podnog grijanja, to će se više topline akumulirati, te će se zatim postupno emitirati u prostoriju

  3. Minimalna debljina estriha za podno grijanje

  3.1. Podno grijanje i estrih – idealna kombinacija

  Vjerojatno ste već puno puta čuli da su podno grijanje i estrih idealna kombinacija. To je istina, hajde da pogledamo i zašto. Estrih i podno grijanje su prije svega kompatibilni zbog načina ugradnje. Nakon polaganja cijevi za podno grijanje estrih se jednostavno izlije preko cijevi. Slojevi se ne udvostručuju nepotrebno jer su debljina estriha i podno grijanje kompozitni, odnosno ujednačeni.

  Drugi razlog je relativno povoljna toplinska vodljivost estriha, koja je slična toplinskoj vodljivosti kamena, što znači da se materijal polako zagrijava, a zatim postupno i dugo emitira toplinu u prostoriju. S aspekta potrošnje energije to je idealno jer se omogućava zagrijavanje poda na konstantnih 20 – 21 stupnja. Prostorija će se također postupno zagrijavati i ostat će još dugo ugodno topla.

  3.2. Idealna minimalna debljina estriha za podno grijanje

  Idealna minimalna debljina estriha za podno grijanje prije svega ovisi o vrsti estriha koji se ugrađuje. Samorazlijevajući estrisi omogućavaju manju debljinu. Manja debljina estriha omogućuje veću debljinu završnog sloja, što može biti vrlo praktično kada se konačna visina poda ne može mijenjati, na primjer kada renoviramo postojeći objekt, ili pak iz nekog drugog razloga. Manja debljina estriha iznad podnog grijanja znači i manje troškove i manje opterećenje međukatne ploče, što je ponekad nužno.

  No morate biti svjesni da veća debljina estriha akumulira više topline, koja se potom i emitira u prostoriju, pa je deblji estrih iznad podnog grijanja energetski učinkovitiji. Preporučuje se da debljina estriha iznad podnog grijanja iznosi najmanje 5 cm, najbolje 7 cm ili više ako je to moguće imajući u vidu ograničenja poput visine, cijene ili težine.

  Iako deblji estrih akumulira više topline, ne smije biti predebeo jer će u tom slučaju doći do faznih pomaka, o čemu smo već govorili.

  3.3. Opće pravilo: debljina estriha iznad podnog grijanja

  Opće pravilo nalaže da debljina klasičnih estriha za podno grijanje treba biti oko 40 % ukupne visine poda zajedno s izolacijom. To znači da izolacija čini 60 %, a estrih 40 % visine poda. Nema ništa loše ni u omjeru 50 – 50 %, ili čak obrnuto, tj. 60 % estriha i 40 % izolacije.

  4. Estrih – cijena

  Cijena za klasični cementni estrih debljine 5 cm iznosi oko 10 EUR/m2.

  Stručni članak 14756
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 535 izvođača za područje Estrih, glazura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 535 izvođača za područje Estrih, glazura:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 535 izvođača za područje Estrih, glazura
  9.7
  0

  G.T.S., vl. Darijo Telišman


  10
  0

  TICHE d.o.o.


  10
  1

  SKELA S. & A. j.d.o.o.


  10
  1

  GRADITELJSTVO NOA j.d.o.o.


  Tražite dobre izvođače za područje ESTRIH, GLAZURA?