Za područje

  Kako naći i izabrati dobrog arhitekta?

  Članak je pregledalo čak 18828+ korisnika
  Planirate obnovu, novogradnju ili preuređenje interijera? Za ostvarenje svojih želja trebate stručnjaka koji će vam nacrtati ideju i napraviti nacrte te vas voditi kroz upravne postupke. Prema Zakonu o gradnji, dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole može vam napraviti sveučilišno diplomirani arhitekt s položenim stručnim ispitom i važećom licencom HKA (Hrvatske komore arhitekata). No, arhitekta ne trebate samo zato da udovoljite pravno-formalnim zahtjevima. Dobar arhitekt vodit će vas i savjetovati da konačno rješenje bude kvalitetno, ugodno za život, ugodno za okoliš, i da upravni postupci budu čim kraći i bez zapleta.
  Stručni članak 18828
  Nacrt arhitekta
  Imamo 1051 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Gdje naći arhitekta?

  Za traženje pravoga arhitekta, uzmite si nešto vremena. Obično ljudi traže arhitekta preko prijatelja i znanaca te na internetu. Možete objaviti upit s opisom zahtjeva na portalu eMajstor i arhitekti će vas sami kontaktirati. Kada skupljate ponude, provjerite ima li arhitekt važeću licencu i pregledajte njegove reference - već odrađene projekte i mišljenja klijenata, kako biste dobili nekakav dojam. Preporučamo da arhitekt nije na drugom kraju Hrvatske, već da će lako doći na ogled lokacije i tijekom gradnje, ako se tako dogovorite, no to nije obavezno.

  Kako izabrati pravoga arhitekta?

  Kada napravite uži izbor na temelju referencija, lokacije i eventualne cijene, s arhitektom se obavezno i sastanite. Uspjeh projekta i vaše zadovoljstvo u velikoj će mjeri ovisiti o komunikaciji između vas i arhitekta. Ako si je projektant uzeo vremena za vas i poslušao vaše želje, pokazao referencije i dao kakav savjet ili prijedlog, te za kratko vrijeme ostavio dobar dojam, onda ste na dobrom putu da na kraju budete zadovoljni rješenjem. Prije nego krenete k arhitektu, također je preporučljivo da za svoju parcelu na katastru dobijete lokacijsku informaciju. Tako će biti jasno što je moguće izvesti i gdje su ograničenja. Na temelju toga će arhitekt lakše dati relevantnu ponudu i upozoriti vas na neka ograničenja. Zapišite i svoje želje, hobije, planove za obitelj i popis prostorija.

  Cijena neka ne bude ključna za izbor, ali je svakako važna. Odabrani arhitekt i vi potom sklopite ugovor gdje će biti jasno označeno koju dokumentaciju će izdati za vas, za koju cijenu i kada. Potom kreće traženje i izrada idejnog nacrta, koji će biti u skladu sa zahtjevima lokacijske informacije, vašim željama te prijedlozima koje će dati arhitekt. U toj fazi ćete se s arhitektom barem nekoliko puta sastati i uskladiti želje i korekcije sve dok s rješenjima i izgledom ne budete zadovoljni. Kasnije u fazi izrade detaljnih nacrta za izdavanje građevinske dozvole promjene postaju mnogo teže, troše vrijeme i mogu zahtijevati i nadoplatu. Više o tome što sve trebate za pridobivanje građevinske dozvole i gradnju, možete pročitati u drugom članku. Ako odaberete pravog arhitekta, nacrt kuće biti će inspirativan!

  Savjet stručnjaka iz firme ZETHO d.o.o.

  Na što bismo najviše trebali obratiti pažnju pri odabiru arhitekta? Preporučujete li prilagođeni konceptni plan ili kupnju standardnog plana?

  Kada počnete razmišljati možete li si priuštiti arhitekticu/ta znači da ste već na dobrom putu glede vašeg projekta. Do skora svatko je mislio da je *servis arhitekta* nedopustiv financijski ili nepotreban, ili se pita kako ga i gdje pronaći i može li si ga uopće priuštiti?
  Kako Vam arhitekt pomaže?
  Dobar dizajn je profitabilna investicija!
  Početak svakog dobrog projekta baziran je na Povjerenju. To je ključni faktor za uspješnost projekta.
  Kada se odlučite zaposliti arhitekta prvo plaćate njihovo znanje (godine utrošene u obrazovanje, učenje kroz putovanja i odrađeno vrijeme u pripravništvu – na nekim mjestima radi se gotovo besplatno za stjecanje prvih iskustava) , zatim njihove vještine, od kreativnih ideja,  dizajnerskih rješenja do pregovaračkih, menađerskih (vođenje gradilišta, komunikacija sa svim suradnicima, klijentima, majstorima, dobavljačima). Iskustvo se se gomila sa godinama staža tj. odrađenih projekata, a svaki projekt  je pokrepljen sa setom neophodnih nacrta, a u daljnjim koracima pravnom dokumentacijom potrebnom za ishođenje dozvola, tumačenja prostorno graditeljskih zakonskih regulativa, komunikacija sa državnim službama u procesu ishođenja dozvola i tumačenja zakona .
  1.    Arhitekt će saslušati što su vaše želje, potrebe te istražiti vaše životne navike i sve to transformirati u arhitektonske nacrte (idejne skice).
  2.    Arhitekt će isproducirati zanimljiv i kreativan novi dizajn, maksimalno funkcionalan i stavit će u konotaciju ne samo vašu parcelu već će se referirati i na susjedni urbani okoliš.
  -    U ovim točkama dolazi u pitanje kakvog arhitekta zaposliti, širina znanja, pristupanje detaljima i dizajnu te obzirno pristupanje širem kontekstu iziskuje više posvećenosti projektu pa je utoliko i cijena različita od projektanta do projektanta.Najniža cijena daje osnovni minimalni broj informacija dovoljnih za ishođenje građevinske dozvole i ne zadire u nikave dubine projekta, dok svaka druga viša cijena sa sigurnošću daje projekt višeg stupnja u smislu razrađenosti i promišljenosti.
  3.    Arhitekt će prije izrade nacrta aplicirati sve zakonske regulative i u okviru zakonskih regulativa koordinirati i regulirati dokumentaciju potrebnu za ishođenje dozvola, koje prethode početku bilo kakvog građevinskog zahvata.
  4.    Iskusni arhitekt izbjegava projektantske greške i na kreativan način pronalazi rješenja koja su problematična u samom zadatku.
  5.    Ušteda novca u gradnji postiže se izradom skupljeg arhitektonskog projekta.
  6.    Izradom detaljnih i točnih nacrta drastično se smanjuje mogućnost greške. Detaljiranjem svih kritičnih točaka i donošenjem odluke o svim detaljima u fazi projektiranja moguće je lako uočiti i procijeniti greške i to dok je sve još na papiru. Promjene na papiru su puno jeftinije nego promjene u gradnji. Ujedno što je projekt detaljnije izrađen izvođač će moći dati puno precizniju cijenu gradnje, pa neće biti iznaneđenja, a time se smanjuje cijenu gradnje i ukidaju se dodatni troškovi u samoj gradnji.
  7.    Dobar i kvalitetan dizajn sigurno pridodaje vrijednosti vašeg objekta , za vas kao korisnika te u budućnosti kod prodaje vaše nekretnine. U gomili istih ili sličnih građevina uvijek je više vrijedno izdvojiti se kvalitetom, skladnošći i originalnošću.
  8.    Kvalitetan i dobar dizajn daje extra vrijednost vašoj nekretnini. U sdašnjosti uživate u kvalitetnoj i lijepom okruženju a  u budućnost vaša nekretnina postiže bolju cijenu.
  9.    Arhitekt će vam pokazati široki spektar materijala i njihovu primjenu u više varijanti a sve  vezano na buđet koji imate na raspolaganju. Prikazi u 3d vizualizacijama i prolazak kroz prostore i atmosfere.
  10.    Arhitekt će vam pomoći u odlučivanju o puno i  bezbroj odluka koje ćete morati donijeti u procesu odlučivanja o apsolutno svemu što se ugrađuje i od čega je napravljen vaš objekt. Zamislite koliki je broj odluka vezano na sve materijale i detalje na jednom i najmanjem projektu. Izgradnja je dugačak i mukotrpan proces i gotovo uvijek je složen i problematičan. Uz to proces gradnje je dugotrajan, a klijent je tu sa svim svojim obavezama u koje mora ugurati i ovu novu radnju gradnje ili adaptacije. Angažman arhitekta biti će vam od velike pomoći da postupak dizajniranja i izrade protekne u najboljem redu.
  11.    Koordinacija projekta Tijekom postupka dizajniranja i gradnje možda će vam trebati dodatne usluge kao što su inženjering, nadzor ili dizajn interijera.
  Arhitekt može koordinirati sve ove profesionalce kako bi crteži i ideje bili zajednički i dosljedni te kako bi se izbjegli sukobi. Uz to, arhitekt će vam pomoći da prođete kroz složene postupke za dobivanje potrebnih građevinskih dozvola.


  G-đa Željka Pavlinović, ZETHO d.o.o.


  Što s cijenama projektne dokumentacije?

  Cijene za individualne projekte za stambene objekte kreću se između 1 i 2 % vrijednosti investicije. Uobičajena cijena cijelog projekta (idejni projekt, projekt za pridobivanje građevinske dozvole i izvedbeni nacrt) kreće se od 5.000, pa sve do 15.000 eura. Ako dobijete nižu ponudu od toga, preporučamo oprez jer bi kvaliteta mogla biti upitna. Tipski nacrti su jeftiniji, no ako ćete željeti prepravke, cijena može porasti i prilično se približiti onoj za individualni projekt. Tipski projekt vam ne daje slobodu, a morat ćete napraviti velike kompromise u kući u koju ćete mnogo investirati i u kojoj ćete možda provesti ostatak života.

  Tko je dobar arhitekt?

  Arhitekata je kod nas toliko koliko ima zubnih pasta na tržištu. Dobrih je jako malo. A i oni su produkt naše subjektivne ocjene na temelju iskustva. (Izjava s foruma)

  Dobar arhitekt:
  - pokazat će vam kvalitetne referencije
  - sluša vaše želje
  - upoznaje vas s ograničenjima
  - savjetuje vas
  - priprema više prijedloga i rješenja
  - u stalnoj je komunikaciji s vama
  - priprema jasan ugovor i nudi egzaktnu cijenu.

  Gdje možete provjeriti ima li vaš arhitekt valjanu naobrazbu i licencu?

  Provjerite je li Vaš arhitekt na popisu licenciranih arhitekata Hrvatske komore arhitekata na: http://www.arhitekti-hka.hr/hr/imenik/?poc=A -imenik arhitekata.

  Ako trebate savjet ili savjetovanje vezano za vaš izbor arhitekata, kontaktirajte Vašu ekipu eMajstor.

  Nacrt arhitekta
  Nacrt arhitekta


  Nacrt arhitekta
  Nacrt arhitekta


  Stručni članak 18828
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1051 izvođača za područje Arhitekti, arhitektura:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija