Za područje

  Dimnjak: važna pitanja prije kupnje

  Članak je pregledalo čak 2232+ korisnika
  Dimnjak je vitalni dio našeg sustava grijanja. Tvrtka koja će ugraditi ili izgraditi dimnjak sigurno će vas savjetovati o vrsti dimnjačkog sustava koji je najbolji za vas, ali korisno je biti unaprijed dobro informiran. Kako biste mogli procijeniti troškove i odabrati odgovarajući sustav dimnjaka, za vas smo pripremili ključne odgovore na pitanja kako odabrati dimnjak.
  Stručni članak 2232
  dimnjak
  Imamo 103 izvođača za područje Dimnjaci:

  1. Kako izabrati dimnjak?

  Na tržištu postoji mnogo rješenja dimnjačkih sustava za razne uređaje za grijanje, koji su prikladni za novogradnju ili obnovu, za kruta goriva ili plin, za podtlak ili nadtlak. Kako biste utvrdili koji je dimnjak pravi za vas, treba pronaći četiri važna odgovora koji utječu na izbor dimnjaka, a prema tome, i na njegovu cijenu.

  2. Tip dimnjaka

  2.1. Zidani dimnjak

  Znamo da postoje otprilike dvije verzije dimnjaka. Prvi je zidani dimnjak, koji poznajemo desetljećima. Naići ćete i na izraz klasični dimnjak. Budući da je izrađen od gline i pijeska koji se peku na visokoj temperaturi, stručno se naziva i šamotni ili keramički dimnjak. Ova vrsta dimnjaka prikladna je za novogradnju.

  2.2. Dimnjak od inoksa

  Druga vrsta dimnjaka je montažni sustav dimnjaka, koji se sastoji od cijevi od nehrđajućeg čelika i izolacije. Naziva se još i dimnjak od inoksa. Montažni sustav dimnjaka prikladan je kod sanacija ili u novogradnji i modernija je verzija dimnjaka.

  3. Kako se ugrađuje dimnjak?

  Vrsta dimnjaka određuje način ugradnje. Postoji podna i zidna montaža dimnjaka. Zidani dimnjaci su teški i moramo ih nasloniti na betonske ploče i zidane zidove. Kod proboja na krovu također trebamo posebne statičke nosače. Ako je moguće u kući nasloniti dimnjak na betonsku ploču, onda možemo odabrati keramički dimnjak. U slučaju da saniramo staru kuću u kojoj želimo dimnjak na drugom mjestu ili u slučaju da nemamo mogućnost ugradnje na pod, moramo odabrati montažni dimnjak, koji je puno lakši i omogućuje montažu na zid.

  inox-dimnjak.jpg
  Dimnjak od inoksa je suvremeni dimnjak i dobra alternativa tradicionalnim dimnjacima.

  4. Presjek dimnjaka

  Presjek dimnjaka važna je komponenta pri odabiru sustava dimnjaka. Poprečni presjek dimnjaka može se izračunati uz pomoć stručnjaka, projektanta strojnih instalacija, izvođača radova ili prodavača dimnjaka. Promjer cijevi dimnjaka određuje se prema uređaju za loženje. Ako ćete kamin priključiti na dimnjak, presjeci se kreću između 180 i 220 mm, a u slučaju peći na lož-ulje između 140 i 160 mm. Naravno, sve ovisi o priključnoj snazi ​​uređaja. Minimalni presjek cijevi dimnjaka pronaći ćete i u tehničkom listu svakog uređaja za loženje.

  5. Vrsta uređaja za loženje

  Danas postoji mnogo uređaja za loženje i energenata. Velik dio kućanstava grije se na lož-ulje i plin, a sve su popularnija i kruta goriva, poput ogrjevnog drva, drvne sječke ili peleta. Pri odabiru dimnjaka morate znati na što ćete se grijati, a činjenica je da suvremeni montažni dimnjaci mogu podnijeti sve vrste energenata.

  6. Potrebna visina dimnjaka

  Ako želimo da nam dimnjak radi besprijekorno, moramo obratiti pozornost na njegovu visinu. Visina dimnjaka je faktor koji će utjecati na cijenu, stoga je dobro znati njegovu visinu kada zatražite ponudu od izvođača. Pravilo je da dimnjak mora biti najmanje 1 m iznad krovnog pokrivača. Razmak se određuje tako što padinu krova postavimo paralelno 1 m u stranu. Dakle, minimalna visina dimnjaka iznad krova za krovove s kutom od 45 stupnjeva je 1,4 m, za krovove s kutom od 35 stupnjeva 1,2 m, dok je za ravne krovove dovoljna visina od 1 m. Toj visini treba dodati i visinu dimnjaka u kući.

  7. Dimnjak – cijena

  Za dimnjak obiteljske kuće platit ćete između 530 - 870 EUR/kom.

  Ako trebate izvođača dimnjaka ili savjet koji materijal odabrati, pošaljite nam upit, besplatno ćemo vam pomoći.

  Stručni članak 2232
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Dimnjaci?

  Imamo 103 izvođača za područje Dimnjaci:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 103 izvođača za područje Dimnjaci
  10
  8

  SCHIEDEL PROIZVODNJA DIMNJAKA d.o.o.


  9.7
  0

  OBRTNIČKA ZADRUGA ČAKOVEC


  10
  10

  PLAVA ZONA d.o.o.


  10
  3

  FUMARIUM d.o.o.