Za područje
  Balkon je svakako dodatni životni prostor za svaku kuću. On može biti i produžetak središnjeg dnevnog prostora, odnosno dnevnog boravka s blagovaonicom ili spavaćeg prostora. S druge strane, trebamo biti svjesni da balkon pripada građevinskim konstrukcijama koje su izravno izložene vanjskim utjecajima (sunce, kiša, vjetar, led, snijeg). Sve ekstremne promjene utječu i na nosivu konstrukciju balkona, kao i na njegov pod. Stoga je sanacija balkona svakih nekoliko desetljeća praktički neizbježna.
  Stručni članak 256
  balkon.jpg
  Imamo 267 izvođača za područje Sanacija balkona, terase:

  1. Propadanje balkona

  Većina se ljudi, naravno, suočava s problemom starog balkona, koji iz različitih razloga zahtijeva konkretnu sanaciju, bilo zbog korozije, cvjetanja, mraza ili drugih čimbenika. Prije početka zahvata u konstrukciju balkona morate postaviti određena pitanja u vezi s proračunom, odnosno rasponom cijena sanacije, lokacije balkona, završnom oblogom balkona, trenutnim stanjem balkona i, na kraju, ne najmanje važno, izlazom na balkon zbog dopuštene i potrebne visine balkona.

  2. Sanacija balkona

  2.1. Gdje se balkon nalazi?

  Gdje se balkon nalazi, važno je zbog različitih klimatskih ,odnosno vremenskih uvjeta jer različita vrsta materijala (recimo određeni završni premazi) različito reagira na vremenske uvjete, ovisno o lokaciji balkona.

  2.2. Kakva je obloga balkona?

  Balkon može imati keramiku, oprane betonske ploče, drvene daske ili elastični vodootporni površinski sustav kao završni sloj. Za svaku od završnih podnih podloga postoji posebno rješenje u pogledu sanacije balkona.

  2.3. Trenutno stanje balkona

  Prije zahvata treba provjeriti i procijeniti stanje balkona. Kako popraviti / sanirati ploču od armiranog betona u slučaju oštećenja? Obično je potrebna sanacija ploče od armiranog betona zbog različitih udubljenja, pora, pukotina ili jednostavno zbog otpadanja betona kao posljedice hrđanja armature.

  Prije rješavanja problema i sanacije balkona treba definirati što želite i u kakvom je stanju balkon. U nastavku ćemo definirati odnosno navesti dvije varijante intervencija u balkon, tj. novi balkon i stari balkon kojem treba odgovarajuća sanacija.

  sanacija-balkona.jpg
  Propadanje betona uzrokuje koroziju armature, stoga uporaba balkona postaje sve opasnija.

  3. Na koji način se balkon može oštetiti?

  Na kraju navodimo najčešća oštećenja balkona, koja su posljedica nekvalitetne ugradnje i obrade detalja, ali i upotrebe nekvalitetnih materijala. To uključuje cvjetanje, oštećenje od mraza i korozije. U svim navedenim slučajevima potrebna je temeljita sanacija balkona.

  3.1. Cvjetanje balkona

  Cvjetanje balkona se zapravo odnosi na oštećenja nastala zbog prodora vode u konstrukciju balkona. Do cvjetanja dolazi zbog loše kvalitete izvedenih spojeva. Proporcionalno porastu vanjske temperature, vlaga se diže na zagrijanu vanjsku površinu balkona postupkom difuzije, pri čemu dolazi do topljenja i odnošenja kalcijevih soli. Na površini balkona isparena voda ostavlja bijeli ostatak, poznat kao cvjetanje.

  3.2. Oštećenje balkona zbog mraza

  Do oštećenja balkona zbog mraza dolazi na vrlo niskim temperaturama, kada se voda u porama betona ili estriha smrzne, te joj se povećava volumen. S povećanjem volumena u porama se javljaju pukotine, što utječe na loš izgled balkona (konstrukcije), a još je gora činjenica da kroz pukotine dolazi još više vode.

  3.3. Oštećenje balkona zbog korozije

  Jedan od glavnih razloga za nastanak korozije je loše izvedena hidroizolacija balkona. Zbog toga voda prodire u betonsku konstrukciju balkona. Koroziji je izložena armatura (čelične šipke), što uzrokuje hrđanje. Kod takve armature postoji opasnost da se odvoji od betona zbog povećanja volumena. Kao posljedica korozije dolazi do pucanja i drobljenja betona.

  3.4. Nekvalitetni materijali i loše izvedeni spojevi

  Opisana oštećenja posljedica su upotrebe nekvalitetnih građevinskih materijala i spojeva od različitih materijala, poput spojeva između cementnog estriha i plastične ili čelične drenažne cijevi (odvod). Razlog je u različitim mehaničkim svojstvima građevinskog materijala, poput istezanja na različitim temperaturama. U slučaju različitih temperaturnih istezanja pojedinih elemenata i građevinskog materijala pojavljuju se pukotine kroz koje voda lako prodire uzrokujući oštećenja konstrukcije.

  4. Sanacija balkona – cijena 

  Kao i prije svake intervencije, prije radova treba utvrditi koliko će stajati sanacija balkona, što ovisi o količini, odnosno opsegu potrebnih radova, ali i o vrsti i kvaliteti materijala. Zapravo, najviše će vas stajati sanacija koja zahtijeva zahvat u nosivu konstrukciju balkona (AB ploča) kako bi se utvrdile i popunile sve moguće pukotine.

  Stručni članak 256
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 267 izvođača za područje Sanacija balkona, terase:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 267 izvođača za područje Sanacija balkona, terase:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 267 izvođača za područje Sanacija balkona, terase
  10
  2

  VI-KA TECHNOLOGY d.o.o.

  Susedgrad
  10
  5

  PRO TEAM NOVAK d.o.o.

  Macinec
  9.9
  0

  FIDERMUC USLUGE d.o.o.

  Zagreb
  10
  1

  MURA BAU j.d.o.o.

  Zadar
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE SANACIJA BALKONA, TERASE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana