Za područje
  Krajobrazna arhitektura je aktivnost koja uključuje projektiranje, planiranje i uređenje otvorenog prostora i krajolika s ciljem postizanja visoke boravišne kulture, čija je osnova uređen okoliš i otvoreni prostor. Stručnjak koji stvara i planira otvorene prostore naziva se krajobraznim arhitektom. Za krajobraznu arhitekturu upotrebljava se nekoliko izraza i pojmova, poput pejzažne arhitekture, planiranja otvorenog prostora, planiranja krajolika i slično. Što se točno podrazumijeva pod pojmom krajobrazna arhitektura i koja su područja djelovanja krajobrazne arhitekture, pročitajte u nastavku.
  Stručni članak 88
  krajobrazna-arhitektura.jpg
  Imamo 207 izvođača za područje Krajobrazna arhitektura:

  1. Što je krajobrazna arhitektura?

  Krajobrazna arhitektura je multidisciplinarno područje koje obuhvaća aktivnosti planiranja i projektiranja vanjskih zelenih površina, znamenitosti i drugih struktura. Cilj pejzažne arhitekture je stvoriti okolišne, socijalne, bihevioralne i dizajnerske rezultate. Opseg aktivnosti krajobrazne arhitekture uključuje uređenje krajolika, planiranje područja, obnovu okoliša, odnosno otvorenog prostora, rad na području meteorskih voda, planiranje i uređenje parkova i drugih rekreacijskih područja. Tu su još i aktivnosti planiranja zelene infrastrukture, uređenje i projektiranje privatnih i javnih zelenih prostora objekata (vrtova, dvorišta, okoliša).

  1.1. Što oblikuje krajobrazna arhitektura?

  Osim planova sadnje drveća i biljaka te oblikovanja greda odnosno vrtova, krajobrazna arhitektura se bavi i planiranjem pristupa koji vode kroz park, vrt ili neku drugu zelenu površinu. Krajobrazna arhitektura se bavi projektiranjem staza, stepenica, trgova, fontana, klupa i stolica, a ponekad i projektiranjem manjih krovova i paviljona. U potonjem slučaju, krajobrazna arhitektura obično se povezuje s arhitektima koji su mnogo kvalificiraniji za dotične objekte.

  1.2. Krajobrazna arhitektura i druge struke

  Krajobrazna arhitektura uključuje arhitekturu, botaniku, vrtlarstvo, likovnu umjetnost, geografiju, industrijski dizajn, znanost o tlu, ekologiju i, u konačnici, psihologiju okoliša. Stručnjak za krajobraznu arhitekturu, krajobrazni arhitekt, bavi se planiranjem i projektiranjem zelenih javnih površina (parkova, staza, rekreacijskih staza), planiranjem stambenih naselja, projektiranjem javne infrastrukture, obnovom degradiranih površina i slično.

  Stručni savjet tvrtke HORTIKULTURA SONI d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka HORTIKULTURA SONI d.o.o.?

  Naša usluga sveobuhvatna je krajobrazna arhitektura. Nudimo sve od projektiranja vrtova i izvedbe okućnice, do održavanja lokacija. Također, izvodimo rezidbu voćaka, podignute gredice i povrtnjake, jezerca.

  U koliko faza se izvodi projektiranje okoliša i koliko vremenski traje u prosjeku?

  Projektiranje i izvedba projekta je individualna, varira od nekoliko dana do tri mjeseca.

  Koliko je bitan plan uređenja vrta? Prednosti?

  Planirano uređenje vrta ima više prednosti, od kojih su najveće ušteda novca i vremena, te lijep i skladan izgled jer je time izbjegnuta stihijska sadnja, a biljke su kompatibilne. Zima je idealno vrijeme za planiranje proljetnih radova u vrtu.

  Za koje biljke se klijenti najčešće odlučuju?

  Moj je dojam da su u modi lovorvišnja i lonicera, japanski javor i tradicionalna ruža. Puno pažnje poklanjamo i prekrasnim urednim održavanim travnjacima.

  Soniboj Posavec, direktor HORTIKULTURA SONI d.o.o.

  2. Krajobrazna arhitektura i područja djelovanja

  Krajobrazna arhitektura je aktivna kao profesionalna djelatnost u mnogim područjima. Krajobrazna arhitektura je uglavnom sastavni dio planiranja javnih prostora, ali sve više postaje i sastavni dio planiranja privatnih vrtova oko kuća. Krajobrazna arhitektura razlikuje se od arhitekture po tome što nije namijenjena stanovanju i općenito ne gradi objekte, već oblikuje okoliš i vegetaciju.

  2.1. Područja krajobrazne arhitekture

  Krajobrazna arhitektura obuhvaća mnoga područja, znanja i vještine, uključujući projektiranje, planiranje, opseg i lokaciju novih područja, parkove i javnu infrastrukturu, održivi razvoj, upravljanje meteorskim vodama (kišni vrtovi, zeleni krovovi, obnova podzemnih voda, sanacija močvara), oblikovanje krajobraza, oblikovanje prostora za javne ustanove, parkove, botaničke vrtove, prirodne rezervate, zelene staze, oblikovanje i planiranje rekreacijskih objekata i površina (golf, igrališta, sportski objekti, tematski parkovi), stambenih područja, poslovnih objekata, industrijskih parkova, planiranje krajolika na različitim posjedima, transportni objekti, ceste, autoceste, mostovi, koridori, urbanističko planiranje, gradski trgovi, zelene zone za pješake i bicikliste, parkirališta, prirodni parkovi, turistička odredišta, povijesni vrtovi, brane, rezervoari, elektrane, procjena utjecaja na okoliš, planiranje i savjetovanje o upravljanju zemljištem, obalnom razvoju i načelima ekološkog oblikovanja, gdje se smanjuju utjecaji na okoliš i prostor, te se povezuju s prirodnim procesima i održivim planiranjem.

  krajobrazna-arhitektura-nacrt.jpg
  Krajobrazna arhitektura uključuje plan sadnje i uređivanje staza, stepenica, trgova i terasa

  3. Stručnjaci koje uključuje krajobrazna arhitektura

  Spektar djelovanja pejzažne arhitekture vrlo je širok, stoga se pojavljuje mnogo različitih stručnjaka iz područja pejzažne arhitekture. Krajobrazna arhitektura uključuje mnoge vanjske suradnike u svoj proces planiranja. Među njima su pejzažni menadžeri, planeri krajolika, dizajneri zelenih krovova i razni drugi znanstvenici.

  Pejzažni menadžeri su zaduženi za savjetovanje o dugoročnoj opskrbi i održivom razvoju krajolika i rade na područjima šumarstva, poljoprivrede i zaštite prirode. Planer krajolika, odnosno krajobrazni arhitekt bavi se planiranjem krajolika i istraživanjem određene lokacije, ekološkim i rekreacijskim aspektima grada, sela, kao i upotrebom zemljišta. Dizajner zelenih krovova specijaliziran je za projektiranje i planiranje zelenih krovnih vrtova, održivu arhitekturu i stvaranje staništa. Drugi uključeni znanstvenici specijalizirani su posebno za područja znanosti o tlu, botanike, hidrologije i geomorfologije. Krajobrazna arhitektura također uključuje znanstvenike u svoje projekte, koji uključuju istraživanja i ekološke procjene pojedinih područja u svrhu planiranja.

  4. Koliko košta krajobrazna arhitektura?

  Treba imati na umu da krajobrazna arhitektura (unatoč tome što predstavlja luksuz i dodanu vrijednosti), suprotno uvriježenom mišljenju, nije skupa. Cijena ovisi o veličini, složenosti terena, sposobnostima krajobraznog arhitekta te vrsti i starosti biljaka. Rijetke, egzotične biljke skuplje su od domaćih, a također ćemo za stablo visine 5 m platiti mnogo više nego za manje, vrlo mlado stablo. Ovisno o tim parametrima, cijena se može prilagoditi danom financijskom okviru.

  Krajobrazni arhitekt izrađuje nacrt vanjskog uređenja za 1.500-7.000 kn. Cijena nacrta uređenja vrta, uređenje prostora ispred kuće je približno 4.500 kn. Cijene pristupa (staze, stepenice, terase) opet uvelike variraju. Osim toga, jako ovise o popločenoj površini. 

  Stručni članak 88
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 207 izvođača za područje Krajobrazna arhitektura:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA
  9.8
  0

  HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o.

  Vramčeva 10, 10000 Zagreb
  9.5
  0

  PLANERAI j.d.o.o.

  Hrvatskog Sokola 57, 10000 Zagreb
  9.5
  0

  FLORALIS d.o.o.

  Zvekovac 27, 10342 Dubrava
  9.4
  0

  LEPAR STUDIO j.d.o.o.

  Velebitska 8/a, 23000 Zadar
  9.8
  0

  ARDIS d.o.o.

  Zvonigradska 21, 10000 Zagreb
  9.5
  0

  PROJEKTNI BIRO 2A d.o.o.

  Domobranska ulica 6, 47000 Karlovac
  Imamo 207 izvođača za područje Krajobrazna arhitektura:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA?

  ideje za uređenje vrta
  projekt za vrt
  izvođenje sadnje
  3D vizualizacija vrta
  uređenje okoliša
 • Krajobrazna arhitektura Biograd na moru
 • Krajobrazna arhitektura Bjelovar
 • Krajobrazna arhitektura Dubrovnik
 • Krajobrazna arhitektura Karlovac
 • Krajobrazna arhitektura Knin
 • Krajobrazna arhitektura Krk
 • Krajobrazna arhitektura Makarska
 • Krajobrazna arhitektura Osijek
 • Krajobrazna arhitektura Pag
 • Krajobrazna arhitektura Poreč
 • Krajobrazna arhitektura Pula
 • Krajobrazna arhitektura Rijeka
 • Krajobrazna arhitektura Rovinj
 • Krajobrazna arhitektura Šibenik
 • Krajobrazna arhitektura Sisak
 • Krajobrazna arhitektura Slavonski Brod
 • Krajobrazna arhitektura Split
 • Krajobrazna arhitektura Umag
 • Krajobrazna arhitektura Varaždin
 • Krajobrazna arhitektura Zadar
 • Krajobrazna arhitektura Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana