Za područje

  Moderne kupaonice: kakva je moderna kupaonica 21. stoljeća?

  Članak je pregledalo čak 1691+ korisnika
  Kupaonica se sigurno smatra jednim od najintimnijih prostora u vašem domu. Moderne kupaonice također su posljednjih godina doživjele preporod. Svjetlo, boje i materijali postaju važni elementi koje bi svaka moderna kupaonica trebala promišljeno kombinirati.
  Stručni članak 1691
  kupaonica
  Imamo 649 izvođača za područje Kupaonice:

  1. Izgled moderne kupaonice

  Posljednjih godina svjetlo u kupaonicama postalo je nužno. Moderne kupaonice postaju važan prostor u stanovima i kućama i nikako nisu samo uslužni dio, u kojem nam prirodno svjetlo ne treba. Veliki prozori u kupaonicama više nisu simbol prestiža. Suvremene kupaonice danas često imaju prozore kakvi su i drugdje na objektu, čak i ako su od poda do stropa. Hijerarhijske razlike između kupaonice i ostalih prostorija više ne postoje. Moderna kupaonica stoga je, za razliku od starijih kupaonica, svijetao i ugodan prostor u kojem se zapravo volimo zadržati, čitati knjigu ili gledati televiziju u kadi. Moderne kupaonice su u novim ili obnovljenim objektima osmišljene tako da budu prostrane i funkcionalne.

  moderne-kupaonice.jpg
  Svjetlost je vrlo važan dio moderne kupaonice jer je čini udobnijom i vizualno većom.

  2. Materijali i boje moderne kupaonice

  2.1. Materijali moderne kupaonice

  U modernim kupaonicama keramičke pločice mijenjaju odvažniji i moderniji materijali, poput kamena, drva, teraca, epoksija i mikrocementa. Drvo postaje sve otpornije, naravno sve ovisi o impregnaciji drva. Materijali kao što su epoksi, mikrocement i teraco, koji često čine modernu kupaonicu, od velike su pomoći modernim kućanicama koje nemaju mnogo vremena za čišćenje fuga keramičkih pločica, koje se često prljaju. Svi ti materijali su lijevani, što znači da potpuno prekrivaju pod u jednom komadu. Teraco postoji i u verziji pločica, koje su puno veće od prosječnih keramičkih (50 x 50 cm ili više). Moderne kupaonice karakteriziraju prirodni materijali, ali ako nam ih financijski proračun ne dopušta, izvrsno rješenje su granitogresne pločice, koje oponašaju prirodni kamen. Ako ste još uvijek u iskušenju da za svoju modernu kupaonicu izaberete keramičke pločice, preporučujemo one modernije, koje su dostupne u mnogo različitih oblika. Naime, kvadratne i standardne dimenzije danas zamjenjuju odvažniji, višekutni i nepravilni oblici.

  2.2. Moderna kupaonica i boje

  Boje moderne kupaonice sve su više umirujuće, neutralne i zemljane. Povlači se stroga laboratorijska bjelina s početka 2000-ih. Pored nenametljive sheme boja, moderne kupaonice odlikuju se povremenim naglašavanjem boja na ključnim mjestima (npr. crna armatura ili okvir tuš kabine). Pravilo za shemu boja moderne kupaonice je jednostavno: moderna kupaonica trebala bi imati ujednačenu i nenametljivu shemu boja, koja se zatim može promišljeno i pravilno naglasiti samo na ključnim točkama. Geometrija je izražena u postavljanju elemenata i obloga. Geometrijski uzorci više nisu na keramici.

  2.3. Instalacije moderne kupaonice

  Kao i za sve ostalo, i za modernu kupaonicu vrijedi da treba što više instalacija, potrebnih za normalno funkcioniranje prostora, sakriti od pogleda. Najočitiji primjer su, naravno, radijatori, koji se postupno ukidaju i zamjenjuju podnim grijanjem. Podno grijanje također je odlično za moderne kupaonice jer voda u tušu i oko kade brže isparava. Ako ipak želite radijator za brže sušenje ručnika, savjetujemo vam da odaberete kameni, jer su trenutno pravi hit svake moderne kupaonice.

  moderna-kopaonica.jpg
  Ako vam prostor to omogućava, dobro rješenje je moderna kupaonica kao nastavak spavaće sobe.

  3. Moderna kupaonica kao produžetak spavaće sobe

  Izravna veza između moderne kupaonice i spavaće sobe je sve popularnija. Moderna kupaonica i spavaća soba mogu činiti jedinstveni prostor ili se mogu odvojiti samo staklenom stijenom. No takvu je vezu teško postići u starijim trosobnim stanovima, koji imaju samo jednu kupaonicu za cijelu obitelj. S ovakvim modernim tlocrtom moramo biti također svjesni da je takva kupaonica namijenjena isključivo korisnicima spavaćih soba, jer nije poželjno da svi ostali članovi obitelji odlaze tamo – ona se nalazi u najintimnijem i privatnom kutu. Moderna kupaonica ugrađena u spavaću sobu mora imati pažljivo osmišljen raspored elemenata, na način da se mokri elementi (tuš / kada / umivaonik) ugrade što dalje od kreveta. Također je poželjno da su kada i tuš blago skriveni od pogleda, dok za umivaonik to nije važno.

  3.1. Gdje postaviti zahod?

  Spomenimo i da zahod nikako nije dio jedne takve moderne kupaonice. Postavljen je zasebno, u vlastitu toaletnu sobu, jer moderna kupaonica u produžetku spavaće sobe koja bi sadržavala i zahod ne bi bila ni elegantna, niti bi zadovoljavala higijenske uvjete, niti nudila bilo kakvu privatnost. Dodatni problem pojavio bi se pri povlačenju vode jer bi svaka takva radnja probudila onoga tko spava samo nekoliko metara od zahoda. O mirisima da ne pričamo.

  Stručni članak 1691
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 649 izvođača za područje Kupaonice:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 649 izvođača za područje Kupaonice:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 649 izvođača za područje Kupaonice
  9.1
  0

  STOLARIJA ZELJKO, vl. Ivan Zeljko


  9.5
  0

  100LARIA, vl. Dominik Meštrović-Hajzler


  10
  10

  LOCUS INTERIJERI j.d.o.o.


  9.3
  0

  NAMJEŠTAJ IVANOVIĆ d.o.o.


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE KUPAONICE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana