Za područje

  Betonsko željezo za okomite i vodoravne veze

  Svakom zidanom objektu potrebni su okomiti i vodoravni poveznički elementi, odnosno okomite i vodoravne veze, jer opeka sama po sebi nije dovoljno nosiva. Točnije, betonsko željezo treba dodati konstrukcijama od opeke jer cigla preuzima samo okomito opterećenje i ne može prihvatiti vodoravna opterećenja, poput npr. potresa. U slučaju potresa, to opterećenje preuzima betonsko željezo, odnosno okomite betonske veze. Horizontalno betonsko željezo potrebno je za premošćivanje većih raspona, npr. iznad prozora i vrata.
  Stručni članak 422
  zeljezo-beton.jpg
  Imamo 1310 izvođača za područje Betoniranje:

  1. Betonsko željezo

  Izraz betonsko željezo može pomalo zavarati, ali u svakom slučaju nije stručni izraz za ovaj materijal. Betonsko željezo uopće ne sadrži željezo, već čelik. Betonsko željezo se profesionalno naziva armirani beton, što je danas praktički gotovo svaki beton. To znači da u betonu, koji u načelu preuzima tlačna opterećenja, postoje čelične armaturne šipke, koje također preuzimaju vlačna opterećenja. Betonsko željezo ili, kao što smo rekli, armirani beton (AB) je stoga jedan od najsvestranijih i najjačih građevinskih materijala s izvrsnim fizikalnim i mehaničkim svojstvima.

  2. Koliko čelika treba betonsko željezo?

  Koliko armature treba betonsko željezo i koliki bi trebao biti omjer između betonske i čelične armature, točno može izračunati statičar ili tvrtka za betonsko željezo. Važno je da su omjeri i količine definirani jer će samo u tom slučaju konstrukcija biti statički besprijekorna, a istodobno i ekonomična. Ako napamet odredimo čeličnu armaturu i dimenzije betonskih veza, može se dogoditi da je betonsko željezo predimenzionirano, pa nepotrebno planiramo predebele i premasivne veze s previše armature. To ne samo da povećava troškove izgradnje, već zbog povećane vlastite težine betonske veze izravno utječe na statiku cijele kuće.

  zeljezo-beton.jpg
  Okomito i vodoravno betonsko željezo sastavni je dio konstrukcije svake kuće od opeke.

  3. Okomito i horizontalno betonsko željezo

  3.1. Okomito betonsko željezo

  Okomiti povezujući elementi ili okomite veze moraju se uvijek postaviti na svim kutovima zgrade, na slobodnim rubovima svakog konstrukcijskog elementa, na spojevima svih nosivih zidova, iznad i ispod otvora koji prelaze 1,5 m2. Okomite veze ne smiju biti udaljene više od 4 m. Ako je razmak između njih veći, moraju se između umetnuti dodatne veze. Betonsko željezo u obliku okomitih veza preuzet će horizontalne napetosti potresa i vjetra, te samo djelomično vertikalno opterećenje kuće, jer će potonje pretežno preuzeti opeka.

  3.2. Horizontalno betonsko željezo

  U slučaju betonskog željeza u obliku stropnih nosača od ploča armiranog betona, razmaci između nosača moraju se pažljivo izračunati, pa je nužno uključiti statičara. Raster, odnosno razmaci, ovisi o opterećenju, a prije svega o rasponima ploče od armiranog betona. Horizontalno betonsko željezo poznato je i u obliku nadvratnika nad prozorima i vratima, koji se ne mogu izraditi u opeci, odnosno trebali bi biti izrađeni u obliku luka.

  Veze tvore kontinuirane elemente koji su međusobno fizički povezani. I okomite i vodoravne veze moraju biti međusobno povezane. Između poveznih elemenata uvijek se umeće punilo, obično zid od opeke. Betonsko željezo i opeka također moraju biti dobro povezani.

  4. Kako armirati okomite i horizontalne veze?

  Okomite i horizontalne veze uvijek armiramo prema pripremljenom projektu. Okomite veze moraju biti armirane armaturnim šipkama, koje sadrži betonsko željezo. Obično se upotrebljavaju 4 šipke za jednu vezu koja se izlijeva iz betona, za koju prvo treba pripremiti oplatu. No možemo se poslužiti i oplatnim blokom, koji obično kupujemo već pripremljen, čime štedimo na vremenu. Oplatni blokovi obično su izrađeni od izolacijskog materijala.

  Treba armirati i horizontalne veze, odnosno horizontalno betonsko željezo. Armiramo ga u uzdužnom i poprečnom smjeru, armaturnim šipkama koje su spojene stremenima. U pripremljenu oplatu postavljamo armaturu, a zatim je prelijemo betonom. Treba obratiti pozornost da se uzdužne i poprečne veze preklope na najmanje 70 cm. Toplo vam preporučujemo da se za pomoć u planiranju i projektiranju veza od armiranog betona obratite statičaru, koji će pripremiti točan izračun tipova, presjeka i količina armaturnih šipki, kao i marke betona i dimenzije betonskih veza. Ako to radite sami, radite napamet, što ne dovodi samo do mogućnosti netočnih statičkih proračuna, već i do nepotrebno skuplje konstrukcije.

  Stručni članak 422
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1310 izvođača za područje Betoniranje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1310 izvođača za područje Betoniranje:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1310 izvođača za područje Betoniranje
  9
  0

  A&V-MONT j.d.o.o.

  Mihovljan
  10
  1

  TECTUM GRADNJA j.d.o.o.

  Zabok
  10
  2

  GLOBAL BUILDING SERVICE d.o.o.

  Jastrebarsko
  9.3
  0

  MAN-KOL, vl. Štefan Mandić

  Dugo Selo
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE BETONIRANJE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana