Za područje

  Atrijska kuća

  Članak je koristio već 543+ korisnicima
  Atrijska kuća ili prizemnica omogućuje izravni kontakt svih prostorija s okolišem. Koncept atrijske kuće usko je povezan s iskorištavanjem okoliša objekta. Tlocrtno rješenje prizemnica je razgranato i razgibano. Samo na taj način možemo dobiti dovoljno prirodne svjetlosti u prostoru i dobro tlocrtno rješenje. Atrijska kuća jedna je od najpopularnijih tipologija obiteljskih kuća u inozemstvu, a postaje sve popularnija i u našoj zemlji.
  Stručni članak 543
  atrijska-kuca.jpg
  Imamo 987 izvođača za područje Novogradnja:

  1. Općenito o atrijskoj kući

  Atrijska kuća obično je prizemnica i introvertna kuća. Introvertno znači da se ne otvara prema okolišu, već je zatvorena sama u sebe i ima ograđeno dvorište. Atrijska kuća ima atrij, to je unutarnje dvorište koje pruža kontakt s prirodom unutar kuće. Unutarnji atrij naglašava privatnost i intimu. To je poput neke vrste privatnog dvorišta u središtu kuće. Atrijska kuća je izvrsno rješenje ako smo svjesni da će svladavanje stepenica biti suvišno kada ne želimo ili nemamo vremena obrađivati ​​veliku površinu zemlje, a kada usprkos tome ipak želimo vlastiti vrt i vlastitu kuću. Njena provedba je opravdana i u slučaju guste gradnje unutar kompaktnog naselja, kada želimo približiti prirodu korisnicima. Ova tipologija obično ima kvadraturu srednje veličine, koja se kreće između 120 i150 m2 neto stambenog prostora.

  atrijska-kuca-objekt.jpg
  Atrijska kuća je prizemni objekt koji ima izravan dodir s prirodom.

  2. Koja su obilježja atrijske kuće?

  2.1. Koje prednosti pruža atrijska kuća?

  Atrijska kuća ima brojne prednosti zbog kojih je ovaj oblik tipologije kuće vrlo popularan u cijelom svijetu, iako je u Hrvatskoj manje raširena od klasične obiteljske kuće. Najveća prednost atrijske kuće svakako je prisan kontakt s prirodom i okolišem u svim prostorijama objekta. Idealno je rješenje za zrelija životna razdoblja jer je prizemna i nema stubište. Tlocrt atrijske kuće dizajniran je tako da se maksimalno iskoriste sve prednosti koje nudi parcela. Klasične atrijske kuće imaju tlocrt u obliku slova L i U. Glavno obilježje atrijske kuće je unutarnji atrij ili terasa koja je produkt oblika objekta.

  2.2. Nedostaci atrijske kuće

  Atrijska kuća definitivno ima manje nedostataka nego prednosti, ali svakako ih treba biti svjestan prije potencijalne kupnje i dobro razmisliti o njima. Budući da je atrijska kuća tipologija kuće koja je prikladnija za područja s nešto gušćom naseljenošću, trebate znati da ćete oko sebe imati prilično mnogo susjeda. Atrijska kuća nikad nema jako veliku površinu, što znači da najvjerojatnije neće biti mjesta za dodatni vrtni program poput bazena, paviljona ili ogromnog vrta za povrće. Također, atrijska kuća obično ima samo jedno parkirno garažno mjesto, a najviše još jedno parkirno mjesto u vanjskom dvorištu. Stoga biste trebali biti svjesni da atrijska kuća ne omogućava parkiranje triju ili čak više automobila. Starije atrijske kuće nemaju prostora čak ni za parkiranje dvaju automobila.

  atrijska-kuca.jpg
  Atrijska kuća ima vrt u središtu objekta.

  3. Koliki vrta omogućava atrijska kuća?

  Većina atrijskih kuća ima vrt kvadrature njenog tlocrta ili nešto više kvadrata. Kao što je već spomenuto, kvadratura stambenog prostora atrijske kuće kreće se između 120 i 150 m², a kvadratura vrta je otprilike iste veličine. Atrijska kuća sa svojim vrtom stoga nudi dovoljno mogućnosti za uživanje u prirodi, ali trebate biti svjesni da su te mogućnosti donekle ograničene.

  4. Cijena atrijske kuće

  Mnogi su investitori iznenađeni činjenicom da su prizemne atrijske kuće skuplje od višekatnih kuća iste površine. Zašto je tako? Atrijska kuća ima više vanjskih površina. Krov atrijske kuće je veći, a veća je i temeljna ploča. Te vanjske površine također imaju važnu ulogu u energetskoj učinkovitosti objekta. S financijskog gledišta, atrijska kuća ima smisla samo ako njezina površina nije pretjerana. Za cijenu atrijske kuće pošaljite upit.

  atrijska-kuca-naselje.jpg
  Atrijske kuće se mogu međusobno povezivati i oblikovati kompaktno naselje.

   

  Stručni članak 543
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 987 izvođača za područje Novogradnja:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 987 izvođača za područje Novogradnja:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 987 izvođača za područje Novogradnja
  9.6
  0

  TARMER j.d.o.o.

  Njivice
  9.5
  0

  GRADNJA, vl. Miralim Sejdinović

  Labin
  9.9
  0

  D-GRADNJA d.o.o.

  Karlovac
  10
  2

  GRADBENIK d.o.o.

  Bizovac
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE NOVOGRADNJA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana