Za područje

  Unutarnje stubište: vrste i ugradnja

  Članak je pregledalo čak 11726+ korisnika
  Unutarnje stepenice neizostavan su dio svakog višekatnog stana i kuće. Stepenice se razlikuju ne samo po obliku i materijalu od kojih su izrađene, već ih dijelimo i prema načinu ugradnje, gdje u osnovi postoje četiri različita postupka montaže unutarnjih stepenica. Koji postupak ugradnje trebamo za unutarnje stepenice, prije svega ovisi o konstrukcijskom dizajnu objekta i željama naručitelja. Postoje samonosive unutarnje stepenice, unutarnje stepenice montirane na betonsku podlogu, unutarnje stepenice s čeličnom konstrukcijom i konzolne, odnosno takozvane plutajuće, moderne stepenice.
  Stručni članak 11726
  unutarnje stubiste
  Imamo 1002 izvođača za područje Namještaj po mjeri:

  1. Suvremene stepenice

  jerojatno se pitate koje su stepenice sada moderne, odnosno koji su najnoviji trendovi za unutarnje stepenice. Posljednjih godina moderne su uglavnom one stepenice koje su konzolno s jedne strane pričvršćene na zid, dok s druge strane vise bez potpore. Takvo stubište vrlo je popularno uglavnom zato što u prostoru djeluju lagano i elegantno, a konstrukcija je obično skrivena u nastupnim plohama. Moderne su i stepenice bez ograde, dok su kružne i zavojite stepenice danas potpuno izašle iz mode. Ove stepenice više nisu popularne uglavnom zbog toga što se njima teško hoda. Stoga se, osim ako nam ograničenja u prostoru ne dopuštaju drugo rješenje, radije ne odlučujemo za njih.

  2. Samonosive unutarnje stepenice

  2.1. Konstrukcija i materijal za samonosive unutarnje stepenice

  Kod samonosivih stepenica, najčešće drvenih unutarnjih stepenica, riječ je o samostalnoj drvenoj konstrukciji s bočnim nosivim elementima, čeonim plohama i drvenim gazištima. Samonosive unutarnje stepenice izrađuju se od više komada masivnog drva debljine 40 mm, metodom širinskog lijepljenja, pri čemu su lamele lijepljene samo širinski (cijele lamele). Svrha lijepljenja po širini je da se spriječi skupljanje i rastezanje masivnog drva na nepovoljnim temperaturama i vlažnim uvjetima, te da drvo zadrži izvorni oblik i karakteristike.

  2.2. Samonosive unutarnje stepenice mogu biti različitih oblika

  Samonosive unutarnje stepenice dostupne su u različitim oblicima. Izbor ovisi o željama klijenta i raspoloživom prostoru u koji će biti postavljene. Možemo se odlučiti za klasične ili moderne stepenice. Postoje ravne samonosive unutarnje stepenice, zavojite samonosive moderne stepenice, stepenice u obliku slova L i U, kružne i naizmjenično konične samonosive unutarnje stepenice s velikim nagibom, koje su prikladne prije svega za vikendice ili za pristup potkrovlju određenog objekta.

  drvene-stepenice.jpg
  Unutarnje stepenice mogu biti samonosive drvene. Takve stepenice unijeti će poseban osjećaj u dom.

  3. Unutarnje stepenice s betonskom podlogom

  3.1. Konstrukcija i materijal za unutarnje stepenice

  Ugradnja drvenih unutarnjih stepenica s betonskom podlogom relativno je jednostavna. Radi se o jednostavnom oblaganju postojeće betonske konstrukcije koja predstavlja podlogu za unutarnje stepenice. Gazišta, odnosno nastupne plohe, mogu biti izrađena od različitih vrsta drva. Za gazišta se najčešće upotrebljava parket, furnir ili masivno drvo. Na isti način se oblažu i čeone plohe. Obično se čela izrađuju od istog materijala kao i gazišta ili su obojena u željenu nijansu boje. U slučaju bojenja preporučuju se perive boje, koje omogućavaju jednostavno održavanje i čišćenje.

  3.2. Nastupne plohe na dva načina

  Unutarnje stepenice na betonskoj podlozi mogu se montirati na dva načina. Prvi je klasičan način, gdje se nastupna ploha proteže preko čeone plohe i dobivamo prevjes. Druga metoda odnosi se na modernije stepenice – riječ je, dakle, o modernijem i suvremenom dizajnu, gdje se oštre linije dobivaju ugradnjom nastupne plohe preko čeone, bez prevjesa.

  3.3. Istodobno oblaganje nastupnih i čeonih ploha?

  Prva opcija je polaganje samo nastupnih ploha, dok čeone plohe i ostale finalne bočne površine ostaju otvorene i treba ih samo oličiti. Preporučuje se upotreba perive boje, koja omogućuje povremeno brisanje i pranje površine. Kod druge opcije sve se površine prekrivaju pločama od iste vrste drva, gdje imamo na raspolaganju dvije mogućnosti dizajna nastupnih ploha, sa ili bez prevjesa.

  betonske-stepenice.jpg
  Čeone i nastupne plohe betonskih stepenica mogu se obložiti kamenom ili drvom.

  4. Unutarnje stepenice montirane na čeličnu konstrukciju

  Ove unutarnje stepenice vrlo su moderne. Za ovu vrstu stepenica često se upotrebljava nosiva čelična konstrukcija od inoksa, na koju su pričvršćene (drvene) nastupne plohe. U usporedbi sa stepenicama ugrađenima na betonsku podlogu, smatra se da je čelična konstrukcija prozračnija, a istodobno propušta u prostor i osigurava prostoru dodatnu svjetlost. Druga vrsta montaže unutarnjih stepenica na čeličnu konstrukciju obično obuhvaća cjelovitu obnovu već dotrajale čelične konstrukcije, koja se oblaže nastupnim, čeonim i bočnim plohama. S donje strane obično se nanosi obloga od gipsa. Važno je, međutim, da se cijela konstrukcija također prikladno zvučno izolira.

  metalne-stepenice.jpg
  Montaža stepenica na čeličnoj konstrukciji smatra se prozračnijom inačicom stubišta, u prostor unosi dodatnu svjetlost.

  5. Konzolne moderne stepenice

  Konzolne, odnosno plutajuće moderne stepenice novi su trendovski hir u modernoj, suvremenoj gradnji, jer na račun skrivene konzolne podkonstrukcije dobivamo optičko lebdenje stepenica u prostoru. Zid na koji se postavljaju konzolne stepenice treba biti nosiv (armirani beton). Ugradnja konzolnih modernih stepenica je zahtjevnija od ugradnje klasičnih stepenica.

  5.1. Koje su prednosti konzolnih unutarnjih stepenica? 

  Glavna prednost konzolnih stepenica je obogaćivanje odnosno uljepšavanje unutarnjeg prostora postizanjem modernog, estetski privlačnog izgleda i optičkog lebdenja u prostoru. Stoga su prikladnije za modernije objekte, gdje svojom estetikom dopunjuju i obogaćuju prostor.

  5.2. Ugradnja konzolnih stepenica

  Nastupne plohe konzolnih stepenica mogu biti od drva ili metala (čelika). Svaka ploha zasebno je usidrena u zid, koji mora biti nosiv tj. od armiranog betona. U pojedinačne nastupne plohe ugrađuje se metalna podkonstrukcija, što stvara privid lebdenja stepenica. Nastupne plohe mogu biti i pričvršćene na skriveni nosač u zidu, ali se prvi način ugradnje češće upotrebljava.

  konzolne-stepenice.jpg
  Konzolne, odnosno plutajuće stepenice vrlo su moderne.

  6. Koliko koštaju unutarnje stepenice?

  Cijena unutarnjih stepenica varira ovisno o načinu ugradnje, materijalu, dimenzijama stubišta i, naravno, ovisno o izvođaču. Cijena modernih stepenica (npr. konzolnih) bit će najvjerojatnije viša od cijene ugradnje klasičnih stepenica.

  Napomena: u nastavku su navedene prosječne cijene različitih izvođača, odnosno ponuditelja unutarnjih stepenica. Cijene su bez PDV-a!

  Jednokrake drvene samonosive moderne stepenice

  Cijena jednokrakih drvenih samonosivih unutarnjih stepenica iznosi 1.000 EUR. Cijena ovisi o vrsti drva. Ako usporedite hrast, jasen i bukvu, hrast ima najvišu cijenu, slijedi jasen, dok je bukva najjeftinija.

  Drvene samonosive unutarnje stepenice u L izvedbi

  Cijena kutnih unutarnjih stepenica je 850 EUR do 1.400 EUR. Najskupljom vrstom drva smatra se hrast, slijedi jasen, a zatim bukva.

  Dvokrake metalne unutarnje stepenice

  Cijena dvokrakih metalnih stepenica s čeličnom konstrukcijom i jednostrukim nosačem dimenzija 100 x 100 mm, uključujući montažu, izrađenih u standardnoj visini etaže iznosi približno 1.500 EUR.

  Metalne unutarnje stepenice u L izvedbi

  Cijena metalnih stepenica u L izvedbi, s čeličnom konstrukcijom i jednostrukim nosačem dimenzija 100 x 100 mm, uključujući montažu, i izrađenih u standardnoj visini etaže iznosi približno 1.600 - 2.800 EUR.

  Konzolne moderne stepenice

  Konzolne stepenice su zbog zahtjevne ugradnje najskuplja opcija.

  Početne cijene kreću se od 3.000 EUR nadalje.

  Stručni članak 11726
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Namještaj po mjeri?

  Imamo 1002 izvođača za područje Namještaj po mjeri:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1002 izvođača za područje Namještaj po mjeri
  9.7
  0

  INTERIJERI BELJAN d.o.o.


  9.3
  0

  PIRAGIĆ MONTAŽA j.d.o.o.


  9.4
  0

  BAROK INTERIJERI d.o.o.


  10
  0

  DECORA GRUPA d.o.o.