Za područje
  Uloga lakova za drvo prije svega je zaštititi drvo, uljepšati ga i sačuvati. Lakovi štite drvo od mehaničkih oštećenja jer sadrže vezivo koje stvara zaštitni sloj na površini drva. Osim veziva, lak sadrži i otapala i pigmente, te razne aditive. Uloga otapala je učiniti lak tekućim, pigmenti daju laku boju, a aditivi npr. održavaju elastičnost drva itd.
  Stručni članak 383
  lak-za-drvo.png
  Imamo 2194 izvođača za područje Soboslikarski radovi:

  1. Lakiranje drva

  1.1. Je li lak za drvo doista nužan?

  Drvo je prirodni materijal, ekološki prihvatljiv i ima dobra mehanička i izolacijska svojstva, ugodan je na dodir, ali i ranjiv. Propadanje drva izloženog vanjskim utjecajima uzrokovano je brojnim čimbenicima poput vode, vlage, UV Sunčeve svjetlosti i štetočina. Vlaga i voda ulaze u pore drva i uzrokuju rastezanje materijala, dakle promjenu dimenzija. Međutim, kad se drvo osuši u toplijim mjesecima, skupljanje materijala dovodi do pukotina. UV Sunčeve zrake utječu na razgradnju lingoceluloze i mijenjaju boju drva.

  1.2. Premazi za drvo produžuju njegov vijek

  Lakiranje drva je stoga neizostavan dio održavanja drvenih elemenata. Lak za drvo je tim potrebniji što se tiče vanjskih drvenih elemenata, npr. ograde, klupe ili nadstrešnice. Lak za drvo zaštitit će drvo od vanjskih utjecaja, vlage i štetočina, osiguravajući tako njegovu trajnost. Drveni premazi ponekad sadrže i pigmente, pa drvo nakon bojenja mijenja boju. Lak za drvo produljuje vijek već oštećenih drvenih elemenata u slučaju početnih promjena u drvu i njegovoj strukturi.

  2. Lak od smole

  Postoje dvije vrste laka za drvo od smole. Prvi tip su lakovi od akrilne smole, a drugi lakovi od alkidne smole. Akrilni lakovi su noviji oblik lakova te imaju izrazito veliku otpornost. Ti premazi sadrže do 10 % organskih otapala i stoga su manje toksični. Lak za drvo od alkidne smole izrađen je na bazi lanenog ulja. Ti se premazi za drvo upotrebljavaju kako na unutarnjim tako i na vanjskim površinama.

  3. Uljeni lak za drvo

  Uljeni lak za drvo sadrži ulja od prirodne smole. Takvi se lakovi najviše preporučuju za upotrebu jer gotovo da ne sadrže umjetne tvari. Preporučujemo vam da njima bojite sve drvene elemente s kojima ste u izravnom i čestom kontaktu (npr. vrtna oprema na kojoj sjedite svaki dan).

  lakiranje.png
  Lak za drvo nužan je dio održavanja drva izloženog vremenskim utjecajima

  4. Premazi za drvo od prirodnih smola

  Premazi za drvo od prirodnih smola temelje se na biljnim smolama i lanenom ulju, stoga su najmanje štetni za zdravlje. Takav lak za drvo također je ekološki, pa se njegova upotreba dodatno preporučuje. Budući da je takav lak za drvo nježan, drvene elemente treba njime održavati malo češće. Također, upotreba takvog laka ne preporučuje se za drvene elemente koji su stalno i bez ikakve zaštite izloženi vremenskim utjecajima.

  5. Nitrocelulozni lak za drvo

  Nitrocelulozni lak za drvo sadrži smole i nitrocelulozu, a omjer ovisi od proizvoda do proizvoda. Nitrocelulozni premazi za drvo su vodootporni i uglavnom se upotrebljavaju za bojenje namještaja. Problem takvih lakova je što sadrže i otrovne tvari, pa treba biti oprezan pri upotrebi i upotrebljavati zaštitnu opremu. Preporučujemo da pri upotrebi laka za drvo koji je štetan za zdravlje elemente uvijek lakirate na otvorenom prostoru jer se otrovne tvari na otvorenom zadržavaju kraće nego u zatvorenom.

  6. Premazi za drvo od polimernih smola

  Svi polimerni premazi za drvo temelje se na umjetnim smolama. Mogu biti poliuretanski, epoksidni ili poliestarski. Sadrže i djelomično umjetne tvari, stoga trebamo biti oprezni kada ih upotrebljavamo. Lak za drvo od polimernih smola vrlo je otporan lak, pa se može upotrebljavati i izvan objekta.

  Cijena premaza za drvo varira ovisno o vrsti premaza. Za lakiranja drvene konstrukcije izdojit ćete 40-70 kn / m2. Za lakiranje drva polimernim smolama, oko 90-130 kn / L. 

  Stručni članak 383
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 2194 izvođača za područje Soboslikarski radovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 2194 izvođača za područje Soboslikarski radovi:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 2194 izvođača za područje Soboslikarski radovi
  10
  7

  BRUNSKY INTERARTS j.d.o.o.

  Zagreb
  9.5
  0

  GRADNJA, vl. Miralim Sejdinović

  Labin
  9.6
  0

  MALER d.o.o.

  Čakovec
  9.4
  0

  BARIĆ DEKOR d.o.o.

  Ivankovo
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE SOBOSLIKARSKI RADOVI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana