Za područje

  Ogrjevno drvo od bukve: cijena ogrjevnog drva i opće upute

  Članak je pregledalo čak 13972+ korisnika
  Budući da želimo optimalno izgaranje drva, trebamo obratiti pozornost na vrstu drva koju upotrebljavamo za grijanje, na razinu njegove vlažnosti, na način na koji se drvo suši, kako ga skladištiti i još mnogo toga. U nastavku pročitajte korisne savjete kako se treba brinuti o drvu za grijanje, je li drvo od bukve za grijanje zaista najbolje i koja je cijena drva za ogrjev.
  Stručni članak 13972
  omiljen
  drva
  Imamo 303 izvođača za područje Peći na pelete, peći na drva:

  1. Kako do drva za ogrjev?

  1.1. Piljeno drvo

  Drvo koje se siječe i bere u šumi prvo se mora prepiliti i rascijepiti, a onda ga treba i osušiti. Drva za ogrjev treba rascijepiti tako da njihov promjer bude između 7 cm i 10 cm jer se vatra s predebelim cjepanicama može brzo ugasiti.

  1.2. Pravilno sušenje drva za ogrjev

  Svježe drvo ima vlažnost od 40 % do 60 %. Da bi drvo za ogrjev uopće gorjelo, od iznimne je važnosti da drvo nije vlažno, tako da ga prije upotrebe treba osušiti. Maksimalna vlažnost drva za ogrjev može biti do 20 %. Kada će se postići sadržaj vlage u drvu između 15 % i 20 %, ovisi o vrsti drva:

  - Jedna godina: topola, smreka;
  - Godinu i pol dana: lipa, joha, breza;
  - Dvije godine: bukva (najčešće su upravo bukova drva za ogrjev), jasen i neke voćke;
  - 2 + godine: hrast.

  1.3. Kako čuvati drva za ogrjev?

  Ogrjevno drvo najbolje je posjeći u prosincu i siječnju jer je tada vlažnost rastućeg drveta najniža. Ako odlučite sjeći kasnije, trebalo bi u skladu s time produžiti vrijeme sušenja za ogrjev. Bilo da je riječ o ogrjevnom drvu od bukve ili o bilo kojoj drugoj ogrjevnoj drvenoj građi, važi zlatno pravilo sušenja: ogrjevno drvo treba odići od zemlje kako ne bi počelo truliti i pokriti ga kako ne bi po njemu padala kiša. Drva treba sušiti na otvorenom prostoru krajem proljeća i ljeta, a ostatak godine u drvarnici. Drvo za ogrjev je najbolje sušiti pod krovom u prozračnom prostoru, ali nikako u vlažnom podrumu. Međutim, ako podrum nije vlažan, ogrjevno drvo se može sušiti i u podrumu. Vrlo je važno da je zrak u sobi u kojoj sušimo drvo suh. Pod prostora također mora biti suh. Preporučuje se da se drva slažu križno.

  2. Drva za ogrjev trebaju biti suha!

  Ogrjevno drvo koje sadrži više od 20 % vlage ne gori tako dobro. Međutim, to još nije najveći problem. Takvo ogrjevno drvo štetno je za okoliš jer u zrak ispušta više štetnih emisija nego suho drvo. Ako drvo nije dovoljno suho, možete primijetiti da ogrjevno drvo od bukve (ili bilo koje drugo - to se odnosi na sva ogrjevna drva) pri gorenju emitira taman dim. Tamni dim se oslobađa kad je izgaranje nepotpuno, jer drvo ne postiže temperaturu izgaranja.

  Time ne samo da ugrožavate svoje zdravlje, već riskirate i novčanu kaznu. Stoga svoja ogrjevna drva svakako dobro osušite.

  drva-za-ogrijev.png
  Drva za ogrjev treba čuvati na suhom i nevlažnom prostoru

  3. Bukova drva za ogrjev 

  Različito drvo različitih vrsta drveća ima i različitu toplinsku vrijednost. Kada kupujemo drva za cijelu sezonu grijanja, obično biramo drvo četinjača, npr. smreke, međutim, drvo treba biti također dobro osušeno. Ako biramo drva za sagorijevanje, npr. u kaljevoj peći, obično biramo bjelogorično drvo. Općenito najveću ogrjevnu vrijednost ima drvo hrasta i suha bukova drva, koja su također skuplja od cjepanica četinjača.

  4. Detektor monoksida za drva za ogrjev

  Ako upotrebljavamo bukovu ogrjevnu građu ili bilo koju drugu, obvezno treba na zid ugraditi detektor sadržaja ugljičnog monoksida u zraku! To je smrtonosni plin koji se oslobađa nepravilnim sagorijevanjem i ne možemo ga otkriti pomoću svojih osjetila: bezbojan je, nevidljiv i bez mirisa. Može se također oslobađati ako drva za ogrjev nepravilno gore. Otkriva ga mjerač ugljičnog dioksida, pa ga obvezno treba postaviti na zid, na visini od dobrog metra. Istodobno, ne biste smjeli zaboraviti sve preventivne mjere kojih se morate pridržavati ako se odlučite za ogrjev - pravilno ugrađen kamin prvi je korak da se osigura da sadržaj ugljičnog monoksida ne prelazi normalne granice!

  5. Bukova drva - cijena po kubnom metru

  Cijena kubnog metra cjepanice kreće se između 47 - 53 EUR/m3. U načelu cijena drva ovisi o vrsti drva - standardna i najbolja su bukova drva za ogrjev.

  Stručni članak 13972
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Peći na pelete, peći na drva?

  Imamo 303 izvođača za područje Peći na pelete, peći na drva:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 303 izvođača za područje Peći na pelete, peći na drva
  10
  14

  FRIGO - HORVAT j.d.o.o.


  10
  8

  SCHIEDEL PROIZVODNJA DIMNJAKA d.o.o.


  10
  13

  ELEKTROINSTALACIJE L&M j.d.o.o.


  9
  0

  Ineci projekt j.d.o.o.